MEHMET BAYER - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesinde, çeltik yetiştirilen tarlaların hasat sonrasındaki boş döneminin, kerevit üretimiyle değerlendirilmesi için proje başlatıldı.
Fakültede öğretim üyesi Doç. Dr. Selçuk Berber, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde, tatlı su ıstakozu olarak da bilinen kerevitler üzerinde araştırmalarının devam ettiğini söyledi.
Bununla ilgili hayallerindeki projeyi hayata geçirmek için çaba gösterdiklerini dile getiren Berber, "Özellikle çeltikle entegre üretim polikültür dediğimiz çoklu tür yetiştiriciliği üzerine çaba gösteriyoruz. Bunun için merkezimizde beton havuzcuklar hazırladık. Onların içine çeltik ekimi yapıldı. Bunların içine şu anda yavru tatlı su ıstakozları nakledilecek. Orada beraber büyüme, porsiyonluk duruma gelinceye kadarki gelişim seviyeleri incelenecek." dedi.
Berber, Türkiye'de önemli oranda çeltik ekimi yapıldığına işaret ederek, "Çeltik konusunda, gerek Çanakkale, gerekse Trakya bölgesinde çok ciddi bir potansiyel var. Normalde bu sahalar yaz periyotunda sadece çeltik ekimi için kullanılıyor. Onun dışında uzun süre atıl duruyor. Zaten hali hazırdaki toprak havuzları aynı zamanda kerevit üretimine de entegre etmek istiyoruz. Amacımız, tarlaların boş kaldığı zamanlarda ikinci bir ürün olarak, hemen hemen çeltik kadar değerli bir ürün olarak kereviti piyasaya sunmak. Bu konudaki potansiyeli değerlendirmek istiyoruz." diye konuştu.
Kerevitin getirisi deniz ıstakozlarına göre daha düşük olmasına rağmen Türkiye'de ciddi şekilde ticaretinin yapıldığını aktaran Berber, üretilen kerevitin yüzde 90'ınına yakın kısmının ihraç edildiğini söyledi.
Selçuk Berber, pazar sorunu olmamakla birlikte en büyük sıkıntının üretim miktarı olduğuna dikkati çekerek, "1980-85'li yıllarda yaklaşık 8 bin ton ihracatımız varken şu andaki seviye 250-300 tona kadar düşmüş durumda. Çok ciddi bir kaybımız var. Normalde bu canlı 'Türk kereviti' olarak da anılmakta. Dışarıda pazar payımızı önemli oranda yitirdiğimiz bir tür ama yeniden canlanması, eski seviyelere ulaşması hayal değil. Bu çalışmalarla da bunu desteklemek için çaba gösteriyoruz." ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Çeltik ve Kerevit Aynı Tarlada Yetişecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?