TOBB Başkanlık Özel Müşaviri Hakan Kızıltoprak, "Ülkemizin Mayıs 2015'te CERN'e ortak üye olmasıyla yeni bir döneme girdiğimizi biliyorsunuz. Ortak üyeliğimizle Türk iş insanlarımız ve Türk bilim insanlarımız CERN'de kadrolu kariyer fırsatlarına başvurabilecekler ve çalışabilecekler" dedi.
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu işbirliğinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) Sanayi İrtibat Ofisi tarafından düzenlenen CERN-Türkiye Üniversite Sanayi İşbirliği Konferansı gerçekleşti. Konferansın açılış konuşmasını yapan TOBB Başkanlık Özel Müşaviri Hakan Kızıltoprak, "Ülkemizin Mayıs 2015'te CERN'e ortak üye olmasıyla yeni bir döneme girdiğimizi biliyorsunuz. Ortak üyeliğimizle Türk iş insanlarımız ve Türk bilim insanlarımız CERN'de kadrolu kariyer fırsatlarına başvurabilecekler ve çalışabilecekler. Üniversite öğrencilerimiz ve yeni mezunlarımız, araştırma görevlilerimiz CERN'de açılan staj, kısa dönem, uzun dönem araştırma ve çalışma programlarına katılabilecekler ve en önemlisi Türk sanayicilerimiz ve üreticilerimiz CERN'de yapılan alımlar ve ihalelere katılabilecekler. Sanayicilerimizin sınırları zorladığını biliyoruz. Ülke olarak ileri teknolojide üretimimizi ve ihracatımızı artırmak istiyoruz. Türk iş dünyasının başkanı olarak TOBB Başkanımız, CERN ortak üyeliğimizi çok önemsiyor ve ülkemiz için bunu bir fırsat olarak görüyor" ifadelerini kullandı.
"ELİMİZDE YAĞ, UN, ŞEKER VAR, CERN'DEN ALACAĞIMIZ TARİFLE NELER YAPILABİLECEĞİNİ GÖRMEK İSTİYORUZ"
"Bugün burada üniversitelerimizden çok değerli akademisyenlerimiz var. Dünya ile rekabet eden, daha da ileriye gitmek isteyen sanayicilerimiz var. Kamu kurum ve kuruluşlarımızdan gelen yönetici ve uzmanlarımız var" diyen Kızıltoprak, "Çok bilinen bir tabir ama elimizde yağ var, un var, şeker var, biraz da helvanın tarifini CERN'den alırsak birlikte neler yapabileceğimizi görmek istiyoruz" şeklinde konuştu.
"2035 SENESİNE KADAR SÜREN ORTA VE UZUN VADEDE PEK ÇOK PLAN VAR"
CERN'deki 1990'lı yıllarda başlayıp, 2000'li yıllarda inşası yapılan büyük proton hızlandırıcısı ve bu hızlandırıcının içindeki dört büyük dedektörden bahsettiklerini söyleyen Kızıltoprak şunları kaydetti:
"Bunlar büyük deneyler, milyarlarca dolarlık yatırımı içeren çalışmalar. CERN, 90'lı yıllarda başlayıp 2000'li yıllarda inşasını bitirdiği ve 2009'dan sonra yaptığı çarpışmalarla bulduğu maddenin temel yapı taşlarını arayarak yaptığı buluşlardan sonra tabii bu serüven bitmedi. Şimdi önlerinde çok daha yüksek enerjili çarpışmalar ve daha önce kurdukları bu deney düzeneklerini son teknolojilerle yenileyerek daha fazla çarpışmanın olduğu yerden çok daha iyi veri akışını alıp bu konuyu daha iyi inceleyebilecekleri bir ortam yaratmak için pek çok çalışmaya başladılar. 2035 senesine kadar süren orta ve uzun vadeli pek çok planları var."
"YILLARDIR YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRETİM VE İHRACAT ÖZLEMİ ÇEKİYORUZ"
Kızıltoprak, başlatılan çalışmayla TOBB Sanayi İrtibat Ofisi olarak tüm kamu kurumlarını, üniversiteleri ve sanayicileri bir araya getirerek yıllardır özlemi çekilen yüksek teknolojili üretim ve ihracat konusunda CERN kanalıyla neler yapabileceğini görmek ve hem insan hem de teknolojik anlamda gerek ülkeye, gerekse CERN'e verilebilecek katkıların görüldüğünü söyledi.
Konferansta, dünyanın en büyük ve en yüksek enerjili atom altı çarpışmalarına sahne olan CERN'de yapılacak ekipman iyileştirme ve değiştirme çalışmaları, üniversite-sanayi işbirliği ile girilebilecek projeler ve sanayicilere yönelik açılacak ihaleler hakkında bilgiler verildi. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Cern'de Türk Bilim İnsanlarına Kariyer, Sanayicilere İhalelere Katılma Fırsatı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?