'ÇİLEĞİN başkenti' olarak bilinen kenti Uşak'ın Sivaslı İlçesi'nde, Çilek Kültür ve Sanat Festivali'nin bu yıl 31'incisi düzenleniyor.
Sivaslı'da yaşayan çiftçi Mehmet Turgut'un 1971'de çilek fidesini ilçeye getirip çiftçilerle buluşturmasıyla üretimine başlanan üründen, zaman zaman yaşanan olumsuzluklara rağmen bugün halen 60 aile geçimini sağlıyor. Bugün başlayan ve 14 Mayıs Pazar gününe değin sürecek Sivaslı Çilek Festivali'nde çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Festivalin startı bu akşam havai fişek gösterileriyle başlayacak.
Çileğin ilçenin marka değeri olduğunu ifade eden Sivaslı Belediye Başkanı CHP'li Nihat Sazlıgöl, "46 yıldır ilçemizde çilek üretimi gerçekleştiriliyor. Dönem dönem 3 bin tonlara yaklaşan üretime sahip olan çilek, hava şartları ve ekonomik krizler nedenleriyle zaman zaman üretimde azalmalar yaşıyor. Tüm olumsuzluklara rağmen Sivaslı ilçesi Ege Bölgesi'nde çileğin başkenti unvanını sürdürüyor" dedi.
Sivaslı'da modern tarıma geçen üreticilerin örtü altı ve açık olmak üzere iki çeşit üretim yaptığını belirten Sazlıgöl, "İlçemizde bugünkü verilere göre 360 ile 400 ton çilek üretimi gerçekleşti. Yaklaşık 60 aile halen çilek üretimi ile geçimini sağlıyor. Sivaslı Belediyesi olarak İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile birlikte çiftçilerimize hibe fide dağıtımı yapıyor, üretimi artırmaya gayret ediyoruz. Üretimde kapasite artışı sağlayarak ilçemizin çilekte başkent olmasını sürekli hale getirmek istiyoruz" diye konuştu. 10 bin nüfuslu bir ilçede çilek için düzenlenen festivalin 31'insini kutlamanın kolay olmadığını kaydeden Sazlıgöl, şöyle konuştu:
"Sivaslı ilçesinde üretilen çilekle Türkiye'ye mal olmak istiyoruz. Çilek bizim marka değerimiz, sembolümüz. Çileğe olan yatırımlarımıza eksiltmeden devam ediyoruz. Çiftçilerimize hibe fide dağıtımını yapmayı sürdüreceğiz. Belediye olarak 31 yıldır devam ettirdiğimiz festivalde, çileği ön plana çıkararak tanıtıma büyük katkı sağlıyoruz. Tek sıkıntımız çilek üretimini tek çatı altına toplayamamak. İlçede çilek yatırımı konusunda vatandaşlar arasında ne yazık ki ortak bir anlayış yok. 1971 yılından bu yana üreticilerimiz bir araya gelmeyip bir kooperatif çatısı altında toplanamadı. Geçen dönemlerde görev yapan belediye başkanlarımızın bu konuda ki girişimleri başarısız oldu. Bende üreticilerimizi bir araya getirmeyi başaramadım. Ama çilek üretecek vatandaşların bizden taleplerini hiç geri çevirmedim. Çilekte tonaj artışını sağlayarak, ilçemize iyi bir katma değer sağlamayı hedefliyoruz."
- Uşak
Son Dakika › Güncel › Çilekin Başkentinde Festival Heyecanı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?