Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü ve Fransa AcoMont Derneği işbirliğiyle Anadolu Göçebe Hayvancılık kültürünün Tanıtımı ve Yayımını gerçekleştirmek amacıyla "Çoban Evi Projesi" tanıtımı yapıldı.
Dicle Üniversitesi kongre merkezinde gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekin Bükün, GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma Ve Eğitim Merkezi yetkilileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekin Bükün, 10-11 bin yıl önce insanın ilk uygarlaşma adımının bu coğrafyada tarımla başladığını, hayvanların evcilleştirilmesi, yaygınlaştırılması ve üretim sürecine katılmasının bu topraklarda gerçekleştiğini vurguladı.
"Teknolojinin ilerlemesi Anadolu'da insanların temel geçim kaynağını oluşturan hayvancılığı etkilemiştir. Göçebe hayvancılığın hızla azaldığını, üretim biçiminin ve yetiştiricilik kültürünün değiştiğine tanık oluyoruz. Kültürlerin yok olduğunu görüyoruz. Bu üretim biçiminin devam edilmesi ve ekolojik hayvancılığın gelişmesi gerekmektedir" diyen Bükün, bu proje kapsamında ele alınacak konuların bölgemizde ki göçebe hayvancılığın sürdürülebilirliği için hayırlı olmasını temenni etti.
"SANAYİ DEVRİMİNE KADAR GEÇİM KAYNAĞI TARIMDI"
Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Doç. Dr. Muzaffer Denli de yaptığı konuşmada, gıdanın insanını yaşamının temel kaynağı olduğunu ve bu durumun gıda üretiminin yapıldığı tarım uğraşısını diğerlerinden ayırarak stratejik bir önem kazandırdığını söyledi. Dünyada ilk tarımın M.Ö 5000'lere denk gelen bir sürede Sümerler tarafından Mezopotamya'da yapıldığını ve Sanayi devrimine kadar da insanların büyük çoğunluğunun temel geçim kaynağının tarım olduğunu vurgulayan Denli, hayvancılığın da genel olarak ekonomik kazanç amaçlayan tarımın ana kollarından biri olduğunu sözlerine ekledi.
"GÖÇEBE HAYVANCILIĞIN DOĞAYLA CANLININ DOSTÇA BİRLİKTELİĞİNE GÜZEL BİR ÖRNEK"
"Bu projemizin bölgemizdeki Göçebe Hayvancılık kültürünün yaymasına katkı sağlayacağı gibi özellikle hayvan refahını ön planda tutan hayvancılık üretiminin bu yolla yaygınlaşmasında önemli katkılar yapacağını düşünüyorum" diyen Denli, göçebe hayvancılığın doğayla canlının dostça birlikteliğine güzel bir örnek olduğunu belirtti.Açılış konuşmalarından sonra Fransa AcoMont Derneği yetkilisi Michael Thevenin tarafından proje konusunda bir sunum yapılmasının ardından Anadolu Göçebe Hayvancılığı ile uğraşan aşiret temsilcileri faaliyetlerini anlattılar.
Son Dakika › Güncel › Çoban Evi Projesi Tanıtıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?