Çocuklar fiziksel, ruhsal ve zihinsel olarak büyürler ve gelişirler. Fiziksel gelişim boylarının uzaması ,kilolarının artışıdır. Ruhsal ve zihinsel gelişimleri ise çoğu zaman gözlenemez. Ölçülmesi ve değerlendirilmesi gerekir. Bu amaçla objektif ve projektif testler kullanılır. Objektif testlerle çocuğun zihinsel özelliklerinin profili çıkarılır. Projektif testlerle de çocuğun ruhsal yapılanması incelenir ve yorumlar yapılarak okula hazır olup olmadığı değerlendirilir.
Çocuğun ince motor becerileri (yazı yazmak için gerekli olan) kısa ve uzun süreli hafıza, işitselve görsel dikkat, aritmetik muhakeme, sıralama, dil ve öğrenme becerilerinin yeterli olup olmadığına bakılmalıdır. Ruhsal olgunluk ise sosyal muhakeme,kurallara uygun davranışlar sergileyebilme, anneden ayrı kalabilme, sosyal problemleri çözme, arkadaşlık başlatabilme ve sürdürebilme, hayal kırıklığı ile başa çıkabilme, öfke kontrolunu sağlamaktır.
Okula başlayacak çocuğun kalemi tamamıyla doğru tutması, kendi adını ve soyadını yazması, rakamları birbiri ile aynı boyutta yazması, ağırlık, uzunluk, hacim ve zaman kavramlarını algılayabilmesi, ayrıntılı ve iki boyutlu insan çizimleri yapabilmesi, diğer çocuklarla işbirliği içinde oynayabilmesi beklenir.
Değerlendirmeler sonrası çocuğun becerilerinin okul yükünü kaldırabilecek düzeyde olduğu görülürse okula başlaması yönünde aile yönlendirilir. Bazı alanlarda sıkıntı görülürse bu alanlar belirlenir ve rehberlik edilir. Beklenen gelişimin en hızlı ve sağlıklı olduğu yerler anaokullarıdır. Bu yüzden 4 yaşını tamamlamış her çocuğun anaokulu eğitimi alması gelişmeyi ve olgunlaşmayı hızlandıracaktır. Böylece okula gitmesi için gereken aylar tamamlandığında zihinsel ve ruhsal yönden hazır olmuş olacaktır.
Psikolog - Psikoterapist DİLEK KAYA
Son Dakika › Güncel › Çocuğunuz Okula Hazır Mı? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?