Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Esasen Çanakkale, inançla teknolojinin bir savaşıydı ve bu savaştan galip çıkan inanç oldu" dedi.
Erdoğan, Çanakkale Valiliği önünde düzenlenen toplu açılış töreninde, bu şehirde yapımı tamamlanarak hizmete açılacak projeleri anlattı.
"Çanakkale bizim sadece 81 vilayetimizden biri değil, Çanakkale aynı zamanda bu milletin 200 yıllık makus talihinin tersine döndüğü bir büyük zaferin de adıdır" diyen Erdoğan, Çanakkale Savaşı'nın denk kuvvetler arasında yapılan bir savaş olmadığını söyledi.
Çanakkale'ye hücum eden düşman kuvvetlerinin, teknoloji ve donanım bakımından dönemin en ileri savaş gücü olduğunu anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:
"Savaşa irili ufaklı 231 gemi ve bin 155 topla katılan düşman kuvvetlerine karşılık bizim 13 tabyada sadece dörtte biri kullanılabilir halde 230 topumuz vardı. Buna rağmen 18 Mart 1915 tarihinde yapılan saldırıda düşman son 200 yıllık denizcilik tarihinin en büyük yenilgisini yaşıyor ve geri çekilmek zorunda kalıyordu. Çanakkale'deki kara savaşları da bizim ayrı bir destanımızdır. 1915 Nisan ayı sonunda başlayıp 1916 Ocak ayı başına kadar süren bu savaşlarda gerçekten çok fedakarlıklar yapılmış, çok büyük başarılar elde edilmiştir. Bu millet, büyük bir millet. Bu millet, imanlı bir millet. Bu millet güçlü bir millet."
İlk çıkarmanın yapıldığı 35 kilometre uzunluğundaki Gelibolu sahillerinde 2 bin 400 Türk askerinin bulunduğunu anlatan Erdoğan, buraya çıkmak için düşman gemilerinde bekleyen asker sayısının ise 15 bin olduğuna dikkati çekti.
Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
" Seddülbahir'de Ezineli Yahya Çavuş'un asker sayısı neydi biliyor musunuz? 63. Ertuğrul Koyu'na çıkan düşman asker sayısı 3 bin. Tablo bu. Bu koya atılan top mermisi sayısı 4 bin 650 idi. Ezineli Yahya Çavuş'un kumandasındaki 63 kahramanımız karşılarındaki 3 bin askere ve üzerlerine atılan 4 bin 600 top mermisine rağmen tüm gün o koyu savunmayı başarmışlardı. Buradaki birliğimiz gece yarısı bölüğüne sadece 3 kişi olarak döndü. 60 kahraman orada şehit düşmüştü. Kanlısırt'ta sadece bir gecede 3 bin şehit, 6 bin yaralı verdik. O gece düşman makineli tüfeklerinin 1 milyon mermi attığı hesaplanıyor. 275 kiloluk gülleyi, 'efsane diyenler var' öyle veya böyle önemli değil, sırtında taşıyarak topun namlusuna süren ve dönemin en modern savaş gemisi sayılan zırhlıyı vuran Seyit Onbaşı'yı bilmeyeniniz yoktur herhalde."
-"Savaştan, inanç galip çıktı"-
Meydandakilere seslenerek, "Ben Seyit Onbaşıları karşımda görüyorum. Nene Hatunları karşımda görüyorum" diyen Erdoğan, "Allah birliğimizi daim etsin, bizi bölmek, parçalamak isteyenlere inşallah Rabbim fırsat vermesin, biz de onlara yol vermeyelim" ifadelerini kullandı.
Çanakkale Savaşları boyunca Arıburnu'nda, Seddülbahir'de, Kumkale'de, Kirte'de, Kerevizdere'de, Zığındere'de, Anafartalar'da yapılan çarpışmalarda Türk askerlerinin gösterdiği kahramanlığı ve fedakarlığı anlatabilmenin mümkün olmadığın vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Esasen Çanakkale, inançla teknolojinin bir savaşıydı ve bu savaştan galip çıkan inanç oldu. Arıburnu'nda hücum emri veren Gazi Mustafa Kemal, askerleriyle birlikte Balkan utancını bir daha görmektense burada ölmeyi tercih ettiklerini söylüyordu. Çanakkale Zaferi'nin bize büyük bir bedeli oldu ama unutmayalım ki bugünkü bağımsız devletimizi Çanakkale'de ayağa kaldırdığımız işte o imana, işte o ruha, işte o azme borçluyuz. Yahya Kemal ne diyor biliyor musunuz? 'Şu kopan fırtına Türk ordusudur yarabbi. Senin uğrunda ölen ordu budur yarabbi. Ta ki yükselsin ezanlarla müeyyed namın, gaalib et, çünkü bu son ordusudur İslamın'. Büyük edebiyatçılarımızdan Sami Paşazade Sezai, Çanakkale Savaşını üç mucizeler muharebesi olarak ifade ediyor. Bu da çok anlamlı. Bu üç mucizeyi de 'hali kurtarmak', 'maziye azametini iade etmek' ve üçüncüsü 'vatanımızı bir vatan-ı ebedi yapmak, yani kalıcı bir vatan'. Onlar işte bu imanla yürüdüler."
-"Çanakkale Savaşı'nı sadece bir savaş sananlar yanılıyorlar"
"Çanakkale Savaşı'nı sadece savaşlardan bir savaş sananlar fena halde yanılıyorlar. Çanakkale işte böyle bir mucizeler savaşıdır" görüşüne yer veren Erdoğan, "Bir şairimizin ifade ettiği gibi 'dur yolcu, bilmeden gelip bastığın bu toprak, bir devrin battığı yerdir, eğil de kulak ver. Bu sessiz yığın, bir vatan kalbinin attığı yerdir" dedi.
-"Çanakkale savaşları konusunda hassasiyet arttı"
Erdoğan, Çanakkale ruhunun ebediyete kadar yaşatılması gerektiğini ve buna mecbur olduklarını söyledi.
Türkiye'de bir süredir Çanakkale savaşları konusunda hassasiyetin yükseldiğini, bilincin artığını memnuniyetle gördüklerini dile getiren Erdoğan, bunda Çanakkale savaşlarının yaşandığı bölgede yürüttükleri çalışmaların önemli etkisi olduğunu belirtti.
Bölgenin 12 yıl önceki halini hatırlatan Erdoğan, gerçekten iç acıtıcı, üzüntü verici bir manzarayla karşı karşıya olduklarını ifade etti.
Erdoğan, 12 yılda şehitlikleri ele aldıklarını, ihya ettiklerini, abideleri restore ettiklerini, ağaçlandırma çalışmalarını hızlandırdıklarını, yeni yollar, otoparklar, kamp alanları ve altyapı tesisleriyle bölgeyi ziyaretçiler için cazip bir alan haline dönüştürdüklerini anlattı.
Bölgeyi, 250 bin gül fidanıyla toprağın altında fidanların aziz hatıralarına uygun bir görünüme kavuşturduklarına dikkati çeken Erdoğan, 2012'de açılışını yaptıkları Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'nin de bu bakımdan önemli bir çalışma olduğunu vurguladı.
-Çanakkale Savaşı'nın havası ziyaretçilere yaşatılıyor
Erdoğan, başta bakanlar olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederek, merkezin, simülasyon salonları ve sergi alanlarıyla gerçekten de Çanakkale Savaşı'nın havasını ziyaretçilere yaşatma konusunda önemli hizmetler gördüğünü söyledi.
Bölgeye yapılan yatırımlar hakkında bilgi veren Erdoğan, "Yan gelip yatmadık, çalıştık. Hem para ürettik hem yatırım yaptık. Böyle yürüdü bu kervan" diye konuştu.
Şehitlikleri 12 yıl önce 250 bin kişinin ziyaret ettiğini anımsatan Erdoğan, bugün ise bu sayının 3 milyona yükseldiğine dikkati çekti.
Erdoğan, "Nereden nereye. Tarih bilinci budur, medeniyet bilinci budur. Tarihini bilmeyenden, geleceğini bilmeyi beklemeyin. Onun için tarih bilincini gençliğimize vermek çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.
Çanakkale'nin tamamında 12 yıl önce 14 kilometre bölünmüş yol bulunduğunu, bunun üzerine 283 kilometre ilave ettiklerini vurgulayan Erdoğan, emeği geçenlere teşekkür etti.
-"Bu kervan yola devam edecek"
"Durmak yok. Bu kervan yola devam edecek" diyen Erdoğan, "Şimdi 2023 hedeflerimiz arasında ne var? Bir otoyol projesi var. Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir otoyolu. İnanıyorum bu bölgenin çehresini değiştirecek. Bu projeyi de yakından takip ediyorum. İnşallah çok gecikmeden ülkemiz ve Çanakkalemize bunu da kazandıracağız. Ayrıca, şehit yakınları ve gazilerimiz için Çanakkale'ye bir rehabilitasyon merkezi yapıyoruz. Hazırlıklar tamam. Sağlık Bakanım da burada. Onun için bunu da hızla bizim sürdürmemiz lazım. İnşallah bu yıl inşaatına başlıyoruz... İnsanlarımız, akın akın Çanakkale'ye geliyor. Şehitlerimize fatihalarını okuyor. Yaşayan tarihi bizzat yerinde görerek, o ruha nüfus ediyor" ifadelerini kullandı.
-100 yıl kutlamaları çok farklı olacak
Erdoğan, resmi kutlama programlarını da hassasiyetle sürdürdüklerine işaret ederek, başbakanlığı döneminde 18 Mart törenlerine katılmaya özel önem verdiğini söyledi.
İstisnalar dışında bu törenlere bizzat hep kendisinin katıldığını bildiren Erdoğan, bu yıl da 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin yıl dönemi kutlamalarının burada ve Gelibolu'da coşku ve saygıyla yapılacağını anlattı.
Erdoğan, 18 Mart'taki törenlere Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, 24 Nisan'daki törenlere de kendisinin katılacağını ifade ederek, şöyle devam etti.
"Dünyadan devlet başkanları geliyor, hükümet başkanları geliyor, bakanlar geliyor. Onlarla beraber inşallah bu törenleri 24 Nisan'da burada ayrıca yapacağız. Bu yıl Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yıl dönümü olduğu için kutlamaları daha farklı, daha kapsamlı yürütüyoruz. Yeni Zelanda'dan, Avustralya'dan başbakanlar katılacaklar. Değişik yerlerden devlet başkanları katılacaklar. Mart ayı başından beri Çanakkale Valiliğimiz koordinasyonunda, pek çok bakanlığımızın, kurumumuzun katılımıyla çeşitli programlar icra edildi, ediliyor. Bunlar arasında konferanslar, sergiler, tiyatro gösterileri, konserler, yürüyüşler, buluşmalar, turnuvalar ve daha pek çok etkinlikler var. Aynı şekilde sivil toplum kuruluşlarımız, Türkiye çapında Çanakkale Zaferi ile ilgili anma programları düzenlediler, düzenliyorlar. 24 Nisan'da yapacağımız tören de gerçekten uluslararası etkinliğe sahip inşallah bir buluşma olacak. Şu andaki teyitler onu gösteriyor ki bakanlarla beraber herhalde 50'yi bulacak."
(Sürecek)
Son Dakika › Güncel › Cumhurbaşkanı Erdoğan Çanakkale'de - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?