Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "DAEŞ şu anda bir terör örgütü olarak Suriye'de sürekli alan kazanıyor, Irak'a bakıyorsunuz orada da alan kazanıyor. Bunları tabi görmezden gelemezsiniz. Yarın bu çok farklı bir gelişmeye neden olabilir. Onun için her türlü tedbiri almak durumundayız" dedi.
Erdoğan, A Haber ve ATV ortak canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.
Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında idam kararı verildiği hatırlatılarak, idam cezasının uygulanıp uygulanmayacağına yönelik bir soru üzerine Erdoğan, ertelemenin idamın olmayacağı anlamına gelmediğini söyledi.
-"Mısır halkıyla Türk halkı olarak hiçbir sorunumuz yoktur"-
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Benim beklentim yüzde 52 oyla seçilmiş bir cumhurbaşkanına bu atılan iftiraların onun için böyle bir idam yolunu açmasını kabullenmek mümkün değil. Çünkü biz Mursi'yi öyle veya böyle iyi tanıyoruz. Şimdi mesele Mursi'nin böyle bir kararla şu andaki süreçte tutulması Mısır'ın bana göre iç huzurunu bozmaya yönelik bir adımdır ve alınan karar Mısır'ın iç huzurunu tehdittir. Bizim Mısır halkıyla Türk halkı olarak hiçbir sorunumuz yoktur" diye konuştu.
Mısır'la mevcut sorunun yönetimle ilgili olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çünkü biz darbeci yönetimlere karşıyız. Bir darbeyle gelmiştir, demokratik yollarla seçilmiş bir insanı, üstelik de kabinesinde Milli Savunma Bakanı olduğu halde bu yolla devirmiştir. Bunu hazmetmek demokrasiye inanmış olan insanlar için yenilir yutulur bir iş değildir" diye konuştu.
Davaya ilişkin Müftülüğün vereceği bir karar olduğunu anımsatan Erdoğan, "Müftülüğün vereceği karar tavsiye kararıdır. Buradaki nihai karar başkanın kendisindedir" dedi.
-"Almanya da bu sınavda maalesef çok olumsuz bir neticeyle o da sınıfta kalmıştır"-
Verilen kararın yanlış olduğuna ilişkin dünyanın "soyut da olsa bir şey" söylediğini dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Fakat en büyük yanlış Almanya'da. Bakın şu anda Almanya'da Merkel'le görüşmesi olmuş, Gauck ile görüşmesi vesaire. Resmi kabul görmüş ama Meclis Başkanı kabul etmemiş, diğer siyasi partiler aynı şekilde hepsi olumsuz bir yaklaşım ortaya koymuşlar. Fakat enteresan 'Siemens 8 milyar avroluk veya dolarlık veya 9 milyar avroluk iş bağlamış', bu bir defa Batı'nın sınıfta kaldığı gibi Almanya'da bu sınavda maalesef çok olumsuz bir neticeyle o da sınıfta kalmıştır. Demek ki bunlar demokrasiyi böyle tanımlıyorlar, böyle anlıyorlar. Böyle bir yaklaşım, böyle bir anlayış olamaz. Dolayısıyla bizim de bu yaklaşımlar karşısında hakikaten şaşırıyoruz. Samimi, dürüst olmak lazım. Böyle ufak tefek, 'Siemens şu kadar iş yapacak, şu kadar mal satacak, silah satacak' falan bundan dolayı bir darbeciyi siz ağırlama durumunda kalacaksanız kusura bakmayın saygınızı yitirirsiniz dünyada o kadar."
Erdoğan, konuşması sırasında Suriye Türkmenlerinin eğit-donata dahil edildiğini ve bunun da bir yardım olduğunu söylediği hatırlatılarak, "Bu muhalifler oraya gönderildiklerinde etkin bir hava koruması sağlanabilecek mi, sağlanabilecekse kim sağlayacak" sorusu üzerine ise bunların hepsinin stratejik ve taktik konular olduğunu belirtti.
Bu konuların konuşulup görüşüldüğünü anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ona göre de bütün tedbirler ve tedbirlerin dışında da yapılması gerekenler, onlar zaten araziyi bizimkilerden çok daha iyi biliyorlar ama onların eksiği olanı da eğit-donat gidermiş oluyor. Bu halledilince tabi onlar atacakları adımları da gayet iyi bir şekilde biliyorlar" değerlendirmesinde bulundu.
"Önümüzdeki süreçte iki tane önemli gelişme var" ifadesini kullanan Erdoğan, şunları söyledi:
"Bir Yemen, bir Suriye. Bölgede koalisyon güçleri var. Koalisyon güçlerinde etkin olan veya olması beklenen ülkeler var. İşte bu Amerika'dır, Suudi Arabistan'dır, Katar, Türkiye. Buralar etkin olması lazım, kısmen Ürdün ki buna NATO ülkelerinin bir yere kadar katılması vesaire, ama bu saydığım beş ülke önem arz ediyor. Önümüzdeki dönemde seçim sonrası falan bu konuda atılacak adımlar önem arz ediyor. Burada Türkiye'nin de çok daha aktif olması gerekiyor çünkü DAEŞ şu anda bir terör örgütü olarak Suriye'de sürekli alan kazanıyor, Irak'a bakıyorsunuz orada da alan kazanıyor. Bunları tabi görmezden gelemezsiniz. Yarın bu çok farklı bir gelişmeye neden olabilir. Onun için her türlü tedbiri almak durumundayız."
Erdoğan, gelecek dönemde Ortadoğu gelişmelerinin de gündeme alınacağı bir Washington seyahati olup olmayacağına yönelik bir soru üzerine, "Şimdi tabi önümüzde bu Washington'da mı olabilir, yoksa çok daha farklı bir yerde mi olabilir, olabilecek böyle bir toplantıda tabii ki bizler de o gündemin içinde, şu ana kadar alt kademede elemanlarımızla varız ama üst düzeyde olacaksa tabii ki böyle bir toplantıda biz de yerimizi alırız" yorumunu yaptı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun seçimden sonra iktidarını koruması halinde bakanlıkların yapısı konusunda bir değişikliğe gidilebileceğini söylediği belirtilerek, konuya ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Erdoğan, iktidara geldikleri dönemde bakanlık sayısının çok fazla olduğunu ve kendilerinin bu sayıyı 25'e indirdiklerini hatırlattı. Erdoğan, "Şu anda yeniden hükümet böyle bir düzenlemeye gitmesi gitmemesi kendi takdirlerindedir. Sayın Başbakan nasıl bir takdir kullanır bilemiyorum. Ama bizim de düşüncelerimizi arzu ederlerse biz de düşüncelerimizi kendilerine söyleriz" dedi.
Amerika'nın 14 bakanla yönetildiğini dile getiren Erdoğan, bu bakanların özellikle bakan yardımcıları konusunda çok güçlü takviyesi olduğunu bildirdi.
Erdoğan, hocası Ord. Prof. Dr. Reşat Kaynar'ın, "Türkiye'nin sıkıntısı sevki idareci olmayışıdır" ifadesini kullandığını söyleyerek, organizatörlerin sadece organize ettiklerini ancak sevki idarenin ise hem sevk ettiğini hem de idare ettiğini ve böylece iki işlevi birden gördüğünü dile getirdi.
-"Enaniyetten kurtulmamız gerekiyor"-
"Bizde bu anlayış yok" diyen Erdoğan, şunları ifade etti:
"Bunu yaptığınız anda bir çok şey hızlanır çok daha seri netice alma imkanınız olur. Bunu maalesef birçok yönetici başaramıyor. Bir de tabi 'ben' çok kötü şey, 'biz' olsa iş çözülecekti. Eskilerin 'enaniyet' dediği konu. Bu enaniyetten kurtulmamız gerekiyor. Eğer hep o benliğin, bencilliğin içine girersek netice almak da zor oluyor. Temenni ederiz ki bunları da inşallah aşacak bir kabine ortaya çıkar, hayırlısıyla önümüzdeki 4 yılı başarılı bir şekilde tırmanmaya devam eden bir Türkiye olur."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, programın sonunda pazar günü gerçekleştirilecek genel seçimi hatırlatarak, "Şimdiden pazar gününün ülkemiz, milletimiz için birlik, beraberlik içinde hayırlara vesile olmasını Allah'tan temenni ediyorum ve en üst düzeyde tüm halkımızın sandıklara gitmesini de kendilerinden istirham ediyorum, rica ediyorum" diye konuştu.
(Bitti)
Son Dakika › Güncel › Cumhurbaşkanı Erdoğan Canlı Yayında - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?