Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bundan sonra ayda en az bir defa telefonda görüşme veya doğrudan görüşme yapmak konusunda anlaştıklarını söyledi.
Poroşenko, konuğu Erdoğan'ı kabulü sonrasında Erdoğanla düzenledikleri ortak basın toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Ukrayna'nın ve kendisinin şahsi dostu diye hitap ederek bugün ülkesinde yüksek düzeyli Türkiye heyetini karşılamaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.
Ziyaret vesilesi iki ülke arasındaki ilişkilere has dostluk, karşılıklı anlayış ve verimlilik ortamında Türkiye-Ukrayna Yüsek Düzeyli Stratejik Konsey'in 4. Toplantısı'nın yapıldığını kaydeden Proşenko, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 3 saatten fazla süren kapsamlı bir baş başa görüşme gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Türkiye'nin Ukrayna'nın en önemli stratejik partnerlerinden biri olduğunu vurgulayan Poroşenko, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne, Kırım'ın ilhakının tanımamasına, uluslararası kuruluşlar çerçevesinde yapılan aktif işbirliğine Türkiye tarafından verilen destekleri çok değerli bulduklarını, ayrıca Ukrayna'ya sağlanan insani yardımdan dolayı minnettar olduklarını kaydetti. Poroşenko, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Ukrayna'ya verilecek olan 50 milyon dolarlık krediden dolayı da ayrıca teşekkür etti.
Poroşenko, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile büyük ölçekli yüksek teknolojilere dayanan projeleri hayata geçirilmesi yoluyla Ukrayna-Türkiye arasındaki işbirliğinin pratik tarafının güçlendirilmesi üzerinde odaklandıklarını, Antonov devlet uçakçılık şirketi teknolojilerini esas alarak Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayacak yerel, bölgesel bir uçağın tasarımı ve üretimi ile uzay ve havacılık alanındaki projelerin de görüşüldüğünü belirtti.
Poroşenko ziyaret sırasında enerji konusunu ağırlıklı olarak ele aldıklarını, bu kapsamda Hazar bölgesi ve Orta Asya ülkelerinden doğalgaz taşınması dahil uluslararası doğalgaz boru hattı projeleri, yer altı doğalgaz depolarının inşaatı ve bu konudaki tecrübe değişimine, ayrıca Ukraynalı şirketlerin TANAP projesinde yer almasına ilişkin görüşmelerde de bulunduklarına vurgu yaptı.
-Kırım konusu-
" İşgal edilen Kırım'da Rusya'nın baskısı altındaki Kırım Tatarlarının sorunlarına eğilen Türkiye'ye teşekkür ettiklerini" kaydeden Ukrayna devlet başkanı Poroşenko, Kırım Tatarlarının haklarının korunması amacıyla hem ikili düzeyde, hem de uluslararası kuruluşlar düzeyinde ortak adımlar atmayı sürdürme konusunda anlaştıklarını, Erdoğan ile bundan sonra aralarında ayda en az bir defa telefonda veya doğrudan görüşme yapma konusunda da karar aldıklarını açıkladı.
Son Dakika › Güncel › Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (1)