Muğla'nın Datça İlçesi Kızlanaltı Mevkii'nde, turizm açısından büyük önem taşıyan ve imar planlarında turistik tesis olarak ayrılan 215 hektarlık alanda, 2001 ve 2005 yıllarında 3194 sayılı İmar Kanuna göre, Belediye tarafından yapılan uygulamalarda, Hazinenin zarara uğratıldığı gerekçesiyle mahkemece iki kez iptal edilen 18'inci madde uygulamasının yeni baştan yapılması için başlatılan çalışmalar sürüyor. Yeni uygulamanın ardından, bölgede yapılması planlanan turistik tesislerin önündeki engel kalkacak.
Mahkemenin iptal gerekçeleri dikkate alınarak, belediye tarafından, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden bir ekibe hazırlatılan rapor doğrultusunda yapılacak olan 18'inci madde uygulama işi için başlatılan ihale sürecinin ilk aşaması tamamlandı. Belediyede, yapılan ilk ihaleye 14 firmanın katıldığı açıklandı. İhale Komisyonu, teknik ve mali yapıların değerlendirilmesi sonucu 7 firmayı elerken, diğer 7 firmaya 21 Mart'ta yapılacak olan ikinci ihale için tebligat çıkardı. Belediye Başkanı Şener Tokcan, ihale süreci ile ilgili yaptığı açıklamada, "Nisan ayı ortalarında ihaleyi tamamlamış oluruz. Her şey yasaların öngördüğü şartlarda giderse 90 günlük iş teslim süresi var. Buna göre, Ağustos sonunda işin bize teslim edilmesi gerekiyor" dedi.
ÇOK CİDDİ GİRDİ SAĞLAYACAK
Tokcan, imar planında turistik tesis alanı olarak ayrılan Kızlanaltı bölgesinin, 130 ada, 313 parsel ve toplam 215 hektar alanı kapsadığını belirtti. Tokcan, "Kızlanaltı, Datça'nın ümit bağladığı bir bölge. İstihdamı, esnafı, inşaat sektörünü, en başta turizm sektörünü yakından ilgilendiriyor. Datça'ya çok ciddi bir girdi sağlayacak. Daha da önemlisi, insanların, buradaki arsalarının geleceği ile ilgili sıkıntıları vardı. Belirsizlik, yatırımcıları caydırıyordu. Zaten imar durum belgesi vermekte zorlanıyorduk. Bu uygulamadan sonar maliye olan davalık konular sona erecek ve yatırımcıların önü açılacak" diye konuştu.
KİMSE MAĞDUR EDİLMEYECEK
Şener Tokcan, ihaleyi alan firmanın, mahkemenin gerekçelerini dikkate alacağını hatırlattı. Tokcan, "Yıldız Teknik Üniversitesi'nden bir ekibe hazırlattığımız rapor doğrultusunda bilimsel esaslara göre 18 uygulaması yapılacak. Hazineyle, ihaleyi kazanacak olan firmanın yan yana gelmesini de sağlayacağız. Mutabakata varmalarını hedefliyoruz. Ancak bunu yaparken vatandaşı da mağdur etmeyeceğiz. Bugün yapılacak olan uygulama, ilk yapılandan çok daha zor. Sıfırdan yapılsa, çok daha kolay olurdu" dedi.
'KILI KIRK YARIYORUZ'
Tokcan, yasanın öngördüğü şartların dikkate alınacağından hiç kimsenin kuşkusu olmamasını istedi. Tokcan, "Yasa, maliyenin hak ve hukuku ile vatandaşın haklarını hiç ayırmıyor. Yani, maliyenin arazisini değersizleştiremezsin. Yolları maliye versin diyemezsiniz. Zaten sıkıntı daha önce bundan çıkmıştı. Yasanın öngördüğü şartlar dikkate alınacağı için yasa ne emrediyorsa o yapılacak. Hiç kimseye ne ilave değer kazandırılacak, ne de değer kaybettirilecek. Buranın üçüncü defa mahkemeden dönme şansı yok. İnsanların mahkemeye gitme hakları elbette var. Ancak, bir daha mahkemeden dönsün istemiyorum. Bu kadar değerli bir arazi perişan olmasın. O nedenle kılı kırk yararak bu işi yapıyoruz" diye konuştu.
18'İNCİ MADDE NEDİR?
18'inci madde, imar hududu içinde bulunan binalı veya binasız arsa ve arazileri malikleri ve diğer hak sahiplerinin muvafakatı aranmaksızın birbirleri ile yol fazlaları ile kamu kurumlarına ve belediyelere ait bulunan yerlerle birleştirmeye, bunları yeniden imar planına uygun ada veya parsellere ayırmaya, müstakil, hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre hak sahiplerine dağıtmaya ve res'en tescil işlemlerini yaptırmaya denir. Bu yasa 3194 sayılı İmar Yasası'nın 18'inci maddesinde tanımlandığından adı böyle geçmektedir. Sözü edilen yerler belediye ve mücavir alan dışında ise yukarıda bilirtilen yetkiler, valilikçe kullanılır. - Muğla/ Datça
Son Dakika › Güncel › Datça'da Turizme Yatırımın Önü Açılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?