Deik Genel Kurulu - Son Dakika
Güncel

Deik Genel Kurulu

Deik Genel Kurulu

Başbakan Davutoğlu: (4) "Şunu herkes bilmeli ve sizler de bu konuda bizden desteğinizi eksik etmemelisiniz ki, yaramız enerjidir.

08.11.2014 23:37

Başbakan Ahmet Davutoğlu, enerjinin önemine işaret ederek, "Şunu herkes bilmeli ve sizler de bu konuda bizden desteğinizi eksik etmemelisiniz ki; yaramız enerjidir. Kapanacak şey de enerji üzerinden kapanacak. O da coğrafyamız üzerinden geçecek her enerji ve boru hattı..." dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK)  İş Konseyleri Genel Kurulu'nda konuşan Davutoğlu, Irak Başbakanı Caferi ile iyi ilişkiler içinde olduklarını belirterek, kasımda geniş bir heyetle Bağdat'a gidecekleri bilgisini verdi.

Irak'ın yaşadığı sıkıntıların farkında olduklarını anlatan Davutoğlu, mevcut sıkıntılar içinde bile ülkenin ne kadar büyük bir potansiyel taşıdığını bildiklerini söyledi.

Davutoğlu, Irak'ın, sahip olduğu kaynaklar itibarıyla Ortadoğu'nun en avantajlı ülkesi konumunda bulunduğunu kaydederek, "Yeniden yapılanma başladığında bizim o alandan çıkmamamız lazım. Türkiye-Irak ilişkilerinin gerginleşmesini isteyenler, Türkiye'nin Irak'tan aldığı payı kıskananlardır. Bunlar, Türkiye'den, Kuzey Irak'tan enerji alırsınız, yolunuzu durdururlar, keserler" diye konuştu.

Girişimcilerden "cesur ve korkusuz" olmalarını isteyen Davutoğlu, şunları ifade etti:

"Birisi sizi alandan çıkaracaksa, çıkarmaya çabalıyorsa karşısında hükümet olarak duracağız ama siz de sağlam durun. Bu yakın havzada dengeleri değiştiren hamleler yapılıyor. Enerji dengelerini değiştiriyor. Kuzey Irak'la yaptığımız anlaşma bir anda dengeleri değiştirecek diye bu kadar tepki topladı. Şunu herkes bilmeli ve sizler de bu konuda bizden desteğinizi eksik etmemelisiniz ki; yaramız enerjidir. Kapanacak şey de enerji üzerinden kapanacak. O da coğrafyamız üzerinden geçecek her enerji ve boru hattı... Bu aynen İpek Yolu gibi bize değer katar. Çevremizde böylesine enerji oyunları oynanırken coğrafyamızın bundan uzak kalmasına izin vermeyiz."

"Yakın havzalardaki kriz sonralarına hazırlanmak gerek"

Başbakan Davutoğlu, TANAP'ın bunun örneklerinden biri olduğunu dile getirerek, insanların üzerinden geçip gittiği değil, geçerken durduğu, lojistiğe dönüştüğü, kendi içinde lojistik yapılanmasının yeniden kurgulandığı bir coğrafya öngördüklerini söyledi.

Büyük İpek Yolu'ndan çok daha güçlü hatlar düşünülebileceğini aktaran Davutoğlu, "Hızlı tren yollarıyla Pekin'den Londra'ya uzanacak hatlarla... Yakın havzamızdaki her siyasi gelişmeyi titizlikle takip ediyoruz. Sizler de takdir ediyorsunuz ki, Türkiye'nin etrafında bir ateş çemberi varken bu ateş çemberini iş adamlarımızın, vatandaşlarımızın hissetmemesi için elimizden gelen büyük çabayla gayret gösteriyoruz. Ülkeyi istikrarlı tutmak, her türlü oyuna düzene karşı iş adamlarımızın ve vatandaşlarımızın geleceğini teminat altına almak kolay değil" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, yakın havzalardaki kriz sonralarına hazırlanmak gerektiğine vurgu yaparak, krizlerde buraların terk edilmemesi gerektiğini aktardı. Olabilecek riskleri beraber göğüslemek için iş adamlarına çağrıda bulunan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

" Afrika'da 37 büyükelçiliğimiz oldu. Afrika'da en fazla büyükelçiliği olan 3-4 ülkeden biriyiz. Dünyada en fazla temsil edilen 7. ülkeyiz. THY, 261 merkeze uçan, dünyadaki en çok merkeze uçan destinasyonu olan havayolu şirketi. Bunlar aslında sizin de dinamizminizi yansıtan hususlar. Burada, özellikle Afrika bağlamında öncelik göstermek istiyorum. Afrika'da daha önce değişik sebeplerle kaynaklarını kullanamayan ve sömürge ülkesiyle ilişkisi olması hasebiyle üretimi çeşitlendiremeyen kardeş ülkelere, onların çağrılarına kulak verin. Çok kıymetli maden alanlarından tutun tarıma kadar Afrika'da namütenahi imkanlar var."

"Onlar yaparken, biz bakmayacağız"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Afrika'dan GAP'ın alanı kadar tekliflerin geldiği anımsatarak, Afrika'da kalıcı olmak istediklerini söyledi. Afrika açılımı yapıldığında Türkiye'nin eksen değiştirdiği yönünde eleştiriler yapıldığını anlatan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Yazar aklımda ama söylemeyeceğim. Onun ufku o kadar çünkü. Biraz önce Ekonomi Bakanımız zikretti. 19. yüzyıl, Avrupa yüzyılıydı. Ekonomik bağlamında söylüyorum. 20. yüzyıl Atlantik yüzyılı, 21. yüzyıl ilk yarısı Asya, ama ikinci yarısı mutlaka bakir kaynaklarıyla Afrika ve dış hat kuşağının olacak. Herkes buna yöneliyor. Brezilya bunun planlamasını yapıyor. Hindistan ve Çin de yapıyor biliyoruz. Peki Türk bakacak mı onlar yaparken? Birileri bu ideolojik kavramları sırf bunun için getirdi. İdeolojik kavramlar, eksen kayması... Bekliyorlar ve istiyorlar ki Türkiye, Avrupa'nın periferi ülkesi olsun. Kimse rüya görmesin, Türkiye, Avrupa'nın periferi ülkesi olmaz, çevre ülkesi olmaz. Avrupa'nın tam merkezinde, Avrupa'nın merkez ülkesi olur."

"Her büyükelçilik iş adamları için bir işaret fişeği"

Afrika'da büyükelçilikler açılırken yabancı ülke dışişleri bakanlarının bunun nedenini sorguladığını anımsatan Davutoğlu, "Açtığımız her büyükelçilik aslında bir işarettir, bir işaret fişeğidir. Sizi oraya çağıran bir işaret fişeğidir. Şimdi tek tek ülke isimleri zikrederek, yanlış yorumlanmasını istemem. Afrika ülkelerinin hangisinde, ne doğal kaynakları var, biz biliyoruz ona göre büyükelçilik açıyoruz. Sıralamayı ona göre yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, iş adamlarından çeşitlendirilmiş stratejilere yönelmelerini isteyerek, bu yönde Türkiye'nin önünde 20-30 yıl olduğunu söyledi. Dış ekonomi açığının büyük oranda Doğu Asya'da olduğuna vurgu yapan Davutoğlu, iş adamlarının bunu aşacak stratejiler geliştirmesi gerektiğini kaydetti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bu kadar hızlı akan bir ekonomi-politik dönüşüm dünyasında devlet kendini yeniliyor. 12 yıldır iktidarız, hala 'nerede reform yapacağız' diye arıyoruz, alternatifimiz de olmadığı halde... Herhangi bir muhalefetin ne alternatif vizyonu ne enerjisi olduğu halde biz yine de durmuyoruz. Ben 2 ayda 11 vilayete gidip toplu açılışlar, toplantılar yaptım, oralarda veya başka vilayetlerde muhalefet liderlerini görmüyorum. Enerji yok. Enerji olması için aşk ve bir ülke için vizyon lazım. Alternatifimiz olmadığı halde biz niye gece gündüz koşuyoruz? Niye Ankara'da o kurum, bu kurum 'ne yapabiliriz?' diye araştırıyoruz? Çünkü bizim için bu mevki ve makamlar, bir dönem oturulması gereken yerler değil. Hakkını verdiğimizde sonraki nesiller dönüp aynen şimdi bizim rahmetli Özal'ı andığımız gibi onlar da bizi anarlarsa 'elhamdülillah, eyvallah' der geçeriz, başka da bir şey beklemeyiz. Bizde irrasyonel hiçbir şey görmeyeceksiniz. Ekonomide popülist, kısa dönemli yaklaşımlar görmeyeceksiniz. Bizde sizden inşallah bu makro stratejik yaklaşımı hep beraber bir ortak eylem planına dökecek, ortak akla, ortak eyleme dönüştürecek bir performans bekliyoruz. DEİK tam da bunun zemini, Türkiye'nin dışa açılan, gerek dışa dönük gerek içe dönük ticaret, yatırım, enerji bütün bu alanları yansıtan yüzü sizlersiniz. Bu yeni yapılanmanın hayırlı olmasını diliyorum."

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na konuşmasının ardından günün anısına bir plaket sundu.

Davutoğlu, Zeybekci ve Vardan, yönetim ve denetim kurulu üyeleriyle ardından kurucu üyelerle ve iş konseyi başkanlarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.

- İstanbul

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement