Demet Sabancı Kadın Girişimcilerle Buluştu - Son Dakika
Güncel

Demet Sabancı Kadın Girişimcilerle Buluştu

Demet Sabancı Kadın Girişimcilerle Buluştu

İzmir Ticaret Borsası (İTB) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu'nca düzenlenen söyleşiye katılan Sabancı Holding ve Akbank Hissedarı, ONKİM ve MEDIASA Yayıncılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, World Travel Channel'in kurucusu, Macaristan Fahri Konsolosu Demet Sabancı Çetindoğan, girişimcilik deneyimini ve sosyal sorumluluk projelerini anlattı.

16.12.2015 17:34

İzmir Ticaret Borsası (İTB) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu'nca düzenlenen söyleşiye katılan Sabancı Holding ve Akbank Hissedarı, ONKİM ve MEDIASA Yayıncılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, World Travel Channel'in kurucusu, Macaristan Fahri Konsolosu Demet Sabancı Çetindoğan, girişimcilik deneyimini ve sosyal sorumluluk projelerini anlattı. Rusya krizinin turizmi farklı yönlere götürdüğünü belirten Demet Sabancı Çetindoğan, "Her zaman için kriz beklemeden bir B ve C planı yapmamız gerekiyor" diye konuştu.  İzmir Ticaret Borsası Yeni Meclis Salonu'nda İzmir Ticaret Borsası ve TOBB İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen söyleşiye Demet Sabancı Çetindoğan konuk olarak katıldı. Açılışta konuşan ve kadın girişimcileri kelaynak kuşlarına benzeten İTB Başkanı Işınsu Kestelli şunları söyledi:

"Nesli tükenmekte olan kelaynaklardan daha az sayıda kadın girişimciyiz. Fakat kelaynakların aksine, bizim sayımızın giderek artacağına, ülkemizin zenginlik yolculuğuna büyük katkı yapacağımıza dair umudumuz yüksek. Biliyorum ki ülke olarak daha zengin olmak, daha huzurlu yaşamak daha mutlu yarınları solumak istiyoruz. Eğer gerçekten refah devleti olmak istiyorsak kadınlarımızı girişim dünyasına, siyasete, yönetim kademelerine, kısaca hayatın tam içine, hak ettiği ölçüde sokmak zorundayız." dedi. TOBB İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ayşe Öztezel de konuşmasında, Türkiye ve Avrupa'daki kadın girişimci sayısının azlığına dikkat çekti, İzmir'de kendilerine güveni olan annelerin sayısının artmasını istediklerini vurguladı.

'TRENE SON VAGONDAN BİNMEK DOĞRU DEĞİL'

Üniversiteden sonra çikolata fabrikası kurmak istediğini, ancak ilerleyen dönemlerde yaptığı fizibilite çalışması ve babasının uyarısı üzerine bundan vazgeçtiğini anlatan Demet Sabancı Çetindoğan, bir tesis kurulmadan önce çok iyi hazırlık yapılması gerektiğini kaydetti. Türkiye'de 'Yan taraftakiler yapmış kazanıyor, biz neden kazanmayalım' diye bir düşünce olduğunu, ancak bunun yanlışlığını dile getiren Sabancı Çetindoğan şöyle devam etti:

"Ben bunu yaşadım. Aynı mahalledeki bakkallardan bahsetmiyorum, daha büyük tesislerden bahsediyorum. Trene son vagondan binmek doğru değil. Birçok tesisin battığını gördüm. Şimdi restoran moda oldu. Arsası olan hemen restoran işine girmek istiyor. Ama bunlar da yarın sıkıntı yaşayabilir. Otelcilik işine girmeden önce çok ciddi araştırmalar yaptık, yurt dışından alanında uzman insanları getirdik. Şimdi bakıyorum, inşaat işinde birikimi olan insanlar, son zamanlarda otelcilik işine girmek istiyorlar. Tabi olumlu ve olumsuz yönleri var."

'RUUSYA KRİZİ TURİZMİ FARKLI YÖNLERE GÖTÜRÜYOR'

Suriye sınırında Rusya uçağının düşürülmesiyle başlayan krizin turizmi farklı yönlere götürdüğünü dile getiren Demet Sabancı Çetindoğan, kriz çıkmadan önce her firmanın farklı planlar yapması gerektiğini söyledi. Krize hazırlıksız yakalanıldığını belirten Demet Sabancı Çetindoğan şöyle devam etti:

"Her sektörün kendine has özellikleri oluyor. Her zaman için kriz beklemeden bir B ve C planı yapmamız gerekiyor. Bu bizim ülkemizde daha önem arz eden bir durum. Çalıştığımız alana göre bu planları yapmaya çalışıyoruz. Denetleme kurumlarımız var onlar 6- 8 ayda bir planları revize ediyor, krizlere karşı sürekli bu planlar güncelleniyor. Kadın girişimciliği konusunda Türkiye Avrupa'daki ülkelerle karşılaştırıldığında aslında sayısal olarak iyi bir yerdeyiz, ama toplam ekonomide çalışan kadın iş gücü bakımından yeterli seviyede değiliz bunun için de gerekli önlemlerin alınması gerekiyor."

'KADIN GİRİŞİMCİ SAYISI ARTMALI'

Kadın girişimci sayısının artması gerektiğini vurgulayan Demet Sabancı Çetindoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aslında kadın girişimciliği pozitif ayrımcılık görünse bile ben buna karşıyım. Girişimci demek bir anlamda hazır olmak demektir. Bunun kadın veya erkek olmakla bir ilgisi yok. Ben kendimi kadın olarak değil girişimci olarak görüyorum. Aynı zamanda 'Kadın eli değmiş' terimini de doğru bulmuyorum. Bu söylemin kadını yüceltmek yerine baskılamak yönünde kullanıldığını düşünüyorum. Kadın girişimcilerinin artması gerekiyor. Bu konuda üniversite, özel sektör ve kamu işbirliğinde ele alırsak, daha veremli neticeler elde edebileceğimizi düşünüyoruz. Türkiye zor şartlara rağmen girişim cesareti olan insanların yaşadığı bir ülke."

GELECEĞİN SEKTÖRÜ TEKNOLOJİ VE ENERJİ

Teknoloji ve enerjinin geleceğinin sektörü haline geldiğinin altını çizen Demet Sabancı Çetindoğan, söyleşiye katılanların sorularını da yanıtladı. Bir soruya yanıt veren Demet Sabancı Çetindoğan şöyle dedi:

"Gençlerin üniversite döneminde biraz şartlarını zorlayarak çalışma hayatının içine bir şekilde girmelerini öneriyorum. Sektörün hiç önemi yok. Artık dünya çok küçüldü ve bilgiye bir tuşla ulaşılabiliyor. Mümkünse ülkemizi gezsinler, çok farklı kültürel noktalarımız var. Yurt dışında mutlaka kültür alışverişi yapabilecekleri ortamlar yaratsınlar. En az birkaç yabancı arkadaşı olsun. İyi bir fizibilite ve farklı bir düşünceyle başarılı olunabilir."

Konuşmaların ardından Demet Sabancı Çetindoğan'a teşekkür plaketi verildi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Demet Sabancı Kadın Girişimcilerle Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement