Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde savcılık, usulsüzlükle suçlanan, muhalefetten Moise Katumbi için 5 yıl hapis isteminde bulundu.
Savcılığın yazılı açıklamasında, daha önce "paralı asker görevlendirdiği" iddiasıyla yargılanan Katumbi için bu defa da Alexandros Stupis adlı bir Yunan vatandaşına ait araziyi, sahte evrakla üzerine geçirmeye çalıştığı suçlamasıyla yeni bir iddianame hazırlandığı belirtildi.
Açıklamada, Katumbi için 5 yıl hapis istendiği kaydedildi. İddianamenin sunulduğu Lubumbashi Mahkemesi'nin 8 gün içinde davayı karara bağlaması bekleniyor.
Katumbi'nin danışmanı Salomon Kalonda ise iddiaları yalanlayarak, yargının Katumbi'ye karşı etki altında bırakılmaya çalışıldığını ileri sürdü.
Katumbi, devletin iç ve dış güvenliğini tehdit etmekle de suçlanmıştı
Adalet Bakanı Alexis Thambwe Mwamba geçen ay, muhalefetin nisanda düzenlediği gösteride bir Amerikan vatandaşının tutuklandığını ve Katumbi'nin Amerikalı paralı askerlerle çalıştığı yönünde ifade verdiğini aktarmıştı. Ardından Katumbi, Kinşasa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, devletin iç ve dış güvenliğini tehdit etmekle suçlanmıştı.
Ülkede kasım ayında gerçekleştirilmesi planlanan devlet başkanı seçiminde aday olacağını açıklayan Katumbi, yargılanmaktan korkmadığını dile getirmişti.
İlk kez 9 Mayıs'ta yargılanmaya başlanan ve şimdiye kadar 3 kez hakim karşısına çıkan Katumbi'nin, tedavi olmak için 20 Mayıs'ta Londra'ya gitmesine izin verilmişti. Hükümetin, Katumbi'nin başarısını engellemeye çalıştığını iddia eden binlerce kişi de liderlerine atfedilen suçlamaları protesto amacıyla gösteriler düzenlemişti.
Tartışmalı seçim süreci
Demokratik Kongoluların bu yıl içinde yerel, genel ve devlet başkanı seçimi için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak kasım ayında yapılması öngörülen devlet başkanı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi gündemde.
Devlet Başkanı Joseph Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansal sorunların görüşülebilmesi amacıyla kasım ayında ulusal diyalog süreci başlatmak istemiş, muhalif 7 siyasi partiyi tek çatı altında toplayan G7 grubu, 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın, anayasaya aykırı olmasına rağmen yeniden seçilebilmek için bunu istediğini iddia ederek, sürece katılmayacağını duyurmuştu.
Diğer yandan Anayasa Mahkemesi geçen ay, devlet başkanı seçiminin anayasal süreç kapsamında düzenlenememesi durumunda Kabila'nın yeni devlet başkanı seçilene kadar görevine devam edeceğini açıklamış ve binlerce kişi söz konusu açıklamayı protesto etmek için sokaklara dökülmüştü.
Son Dakika › Güncel › Demokratik Kongo'daki Seçim Süreci - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?