1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü, izin verilmemesine rağmen Taksim Meydanı'nda kutlamak isteyen gruplara, Beşiktaş, Şişli, Okmeydanı, Dolapdere ve Tarlabaşı'nda polis müdahale etti. Bazı gruplar, polisin tazyikli su ve biber gazıyla müdahalesine taş, sopa, demir bilye ve molotofkokteyli ile karşılık verdi. Gün boyu yaşanan olaylarda kent adeta "savaş alanına" döndü.
İstanbul Valiliği, Yayalaştırma Projesi dolayısıyla sendikaların bu yıl 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü, Taksim Meydanı'nda kutlamasına izin vermedi. Ancak DİSK, KESK, Türk-İş, TMMOB, TTB ile bazı siyasi partiler, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları, Taksim Meydanı ısrarlarından vazgeçmedi.
DİSK önderliğindeki kortej Şişli'de, KESK önderliğindeki gruplar da Beşiktaş'ta 06.00'dan itibaren Taksim Meydanı'na yürümek istemiyle toplanmaya başladı.
Polis de grupların Taksim Meydanı'na çıkmasını engellemek için çevrede geniş güvenlik önlemi aldı.
KESK, TMMOB, TTB, CHP, ÖDP, İşçi Partisi, Türkiye Gençlik Birliği, Halkevleri üyelerinin de aralarında bulunduğu grup, Beşiktaş Meydanı, Barbaros Bulvarı ve Atatürk Anıtı civarında sabah saatlerinden itibaren toplanmaya başladı.
Polis, Beşiktaş CHP İlçe Başkanlığı önünden Taksim'e yürümek isteyen grubu, dağılmaları yönünde uyardı. Dağılmayan gruba polis, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Yüzü kapalı bazı kişiler de polise taş ve şişe atarak karşılık verdi.
Gün boyunca Barbaros Bulvarı'nın çeşitli yerlerinde toplanarak, Taksim'e yürümeye çalışan gruplara, polis izin vermedi.
Bu arada, aralarında CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı'nın da bulunduğu bir grup, Beşiktaş'taki Atatürk Anıtı önünde oturma eylemi yaptı.
Barbaros Bulvarı ve ara sokaklardaki bazı iş yerleri ile işportacıların tezgahları, göstericilerin attığı taş ve şişelerden zarar gördü. Esnaf bunun üzerine iş yerlerini kapattı.
AK Parti'nin Beşiktaş Meydanı'nda konuşlandırılan seyyar seçim bürosu, göstericiler tarafından devrildi. Göstericiler, Beşiktaş Meydanı ve Barbaros Bulvarı'ndaki otobüs duraklarının camlarını kırdı. Göstericilerin zarar verdiği seyyar tuvaletler, şişeler, çöp bidonları ve parke taşları, caddelerde kötü görüntüler oluşturdu.
Gösterilerde Birgün gazetesi muhabiri Burak Öz, DHA kameramanı Zeki Günay ve Ülke TV kameramanı Fatih Yersiz yaralandı.
-Şişli-
DİSK'e bağlı sendikalara üye işçiler de sabahın erken saatlerinde Halaskargazi Caddesi'nde yürümeye başladı. Grubun önünde "Taksim'de kutlanmayan 1 Mayıs, bizim için 1 Mayıs olamaz. Taksim bizim için kutsal bir yer. Taksim'i işçilere 'açın' diyoruz" ifadelerini kullanan DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile Genel Sekreter Arzu Çerkezoğlu, yönetim kurulu üyeleri ve sendika başkanları yer aldı.
Osmanbey Metrosu önünde grubun önünü kesen polis megafonla "Dağılmazsanız suç işlemiş olacaksanız. Bu yaptığınız gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet suçunu teşkil eder. Dağılmazsanız, çevik kuvvet ekipleri tarafından dağıtılacaksınız. Bu son uyarımız. Dağılmanız için size süre veriyoruz" uyarısında bulundu.
Uzlaşı sağlanamaması üzerine polis, DİSK kortejine tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Yürüyüşe katılanlar atılan biber gazından etkilendi. Grup da maytap atarak polise karşılık verdi.
Ara sokaklara dağılan göstericilerle polis arasında gün boyu arbede yaşandı.
Polisin DİSK Genel Merkezi'ne attığı biber gazından etkilenen ve yaralanan bazı sendikacılar, hastaneye sevk edildi. Enerji-Sen Genel Başkanı Ali Duman, binaya atılan bir biber gazının başına isabet etmesi sonucu yaralandı. Biber gazından DİSK Genel Başkanı Kani Beko da etkilendi.
Biber gazından etkilenmemek için kaçarken başını direğe çarpan Yenişafak gazetesi muhabiri Cihat Arpacık da ambulansla hastaneye kaldırıldı.
-"Mücadeleye devam"-
DİSK Genel Başkanı Kani Beko, olayların ardından DİSK Genel Merkezi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Taksim Meydanı'nda geçmişteki olayların tekrar yaşanmamasını istediklerini söyledi.
DİSK'in, kurulduğu günden bu yana demokrasi mücadelesi veren bir sendika olduğunu belirten Beko, "Biz yarın da demokrasi mücadelesi vermeye devam edeceğiz. Yaptığımız görüşmelere göre, hiç bir ülkede olay olmamış. Kimsenin kanadı kırılmamış, kimseye gaz atılmamış, işçiler günlerini kutlamış. Ama Taksim'de siyasal iktidarın işçilere uyguladığı tam bir faşist diktatörlüktür. Bir gaz bombası atılacaksa çetelere, mafyaya, ülkeyi taşeron ülke konumuna getirenlere atılması lazım. İşçiler gaz bombasını veya hakareti hak etmedi" diye konuştu.
İşçiler, Beko'nun açıklamasının ardından DİSK Genel Merkezi'nden ayrılmaya başladı. Polis de güvenlik çemberine aldığı DİSK Genel Merkezi'nden çekildi.
Olaylar sırasında Şişli'de bazı restoran ve kafeler dışındaki iş yerleri açılmadı.
Bazı dükkanlar ile otobüs duraklarının camlarını kıran göstericiler, tazyikli su ve gaz bombası ile müdahalede bulunan polise, kaldırım taşlarını attı.
Göstericiler, Şişli'deki 3 banka şubesinin ATM'sine ve camlarına zarar verdi. Camını kırarak girdikleri bankanın şubesinin mobilyalarına hasar veren göstericiler, bankanın içindeki broşürleri de dışarı fırlattı.
Çevredeki pazar tezgahlarından barikat kurarak ateşe yakan grup, bir kafenin masa ve sandalyelerini de ateşe attı.
Göstericilerin yol kenarlarındaki bariyerleri de söktüğü görüldü.
-Taksim-
Taksim Meydanı'nda da sabahın erken saatlerinden itibaren güvenlik önlemleri arttırıldı.
Bariyerlerle çevrilen meydanda, çok sayıda polis görev yaptı. Çevredeki bazı yüksek binaların çatılarına da keskin nişancılar yerleştirildi. Bir polis helikopteri de Taksim'de yaşanan olayları takip etti.
Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay ve beraberindekiler, davul ve zurna eşliğinde Gezi Parkı tarafından Taksim Meydanı'na girdi. Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakan, Taksim Anıtı'na çelenk koyan grup, saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı söyledi.
Törende, Hak-İş'in 1 Mayıs bildirisi de okundu.
CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi de davul ve zurna eşliğinde alana giren Hak-İş heyetine tepki gösterdi.
-Türk-İş Genel Başkanı Kumlu-
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu
(ITUC) Genel Sekreteri Sharan Burrow ile Taksim Gezi Parkı'nda bir araya geldi. Burrow, Kumlu'ya "Dayanışma adına bizden ne talep ederseniz, ITUC olarak yanınızda olacağız" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Taksim Meydanı'nda yaptığı açıklamada, "Taksim Meydanı 100-150 bin kişiyi almaz mı- Yarın Taksim alanı 1,5 milyon insanı sirküle edecek. 1,5 milyon insanın gün içinde gezdiği yerde 50 bin emekçiye niye bunu reva görüyorsunuz-" diye sordu.
Beşiktaş'tan Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruplara müdahale sırasında sıkılan biber gazından etkilenen Tekin, "Uyarılarımıza rağmen otobüse defalarca gaz sıkıldı. Sonunda gerçekten çok kötü oldum ve ambulansa binmek zorunda kaldık. Ambulansa da biber gazı sıktılar. İyiyim. Biraz nefes sıkıntım var. Yarın film çektireceğim. Onlara inat iyi olacağız" diye konuştu.
Taksim'deki iş yerleri de yaşanan olaylardan olumsuz etkilendi. Esnafın büyük bölümü kepenk indirirken, az sayıda lokanta ve kafenin açık olduğu görüldü.
İş yeri sahipleri, maddi kaybın fazla olduğunu dile getirerek, dükkanlarını para kazanmaktan ziyade, olası bir zararı önlemek için açtıklarını söyledi.
-Okmeydanı-
Okmeydanı Şark Kahvesi önünde bir araya gelen yüzleri maskeli bir grup, terör örgütü DHKP/C lehine slogan atarak, Şişli istikametine doğru yürüyüşe geçince, polis engeliyle karşılaştı.
Okmeydanı'ndaki cemevi arkasında yer alan Fatma Girik Parkı'nda toplanan grup ile DİSK'e bağlı Nakliyat-İş üyesi bir grubun, Taksim Meydanı'na yürüme girişimi de polis engeline takıldı.
Bu bölgede de göstericiler ile polis arasında gün boyu arbede yaşandı. Bazı göstericiler, polise taş, demir bilye ve molotofkokteyli attı.
-Dolapdere-
Dolapdere'de göstericilerin saklandığı yerleri belirleyen güvenlik güçleri, bu adreslere operasyon düzenledi. Operasyonda, 3'ü kadın 10 kişi saklandıkları evde gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan, polisten kaçarken girdiği binanın merdivenlerine kafasını çarpan bir kadın da hastaneye kaldırıldı.
Polis evde yaptığı aramada, demir bilye ve pankartlar ele geçirdi.
Olaylar sırasında gazdan etkilenen 2 polis memuruna meslektaşları müdahale etti.
Bu göstericilerin dağılmasının ardından kendilerine "Devrimci Müslümanlar" adını veren bir başka grup da aynı bölgeye geldi.
"Allah-Ekmek-Özgürlük" sloganları atan gruptakiler, kısa süre sonra dağıldı.
Taşeron İşçileri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (TAŞİŞ-DER) üyeleri de Fatih'te toplanarak, Taksim Meydanı'na yürümek istedi. Grubun yürümesine polis izin vermedi.
-Fatih Camisi'nde gıyabi cenaze namazı-
Kendilerine "Antikapitalist Müslümanlar" adını veren grup da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü dolayısıyla iş kazalarında hayatını kaybedenler için Fatih Camisi'nde gıyabi cenaze namazı kıldıktan sonra Taksim'e yürüyüşe geçti.
Galata Köprüsü'nde basın açıklaması yapmak isteyen gruba polis izin vermedi. Yürümekte ısrar eden gruptakilerin mukavemet göstermesi üzerine, polis biber gazıyla karşılık verdi.
Gruptakiler, arbedenin ardından geri çekildi. Polisin, daha sonra Galata Köprüsü'ne geçişine izin verdiği gruptakiler, köprüde Halkın Kurtuluş Partisi üyeleri ile slogan attı.
Köprünün açılan bölümüne tırmanarak "Allah, Ekmek, Özgürlük" yazılı flama asan grup, bir süre oturma eylemi yaptıktan sonra dağıldı.
-Yasal miting Kadıköy'de yapıldı-
Kadıköy Meydanı'nda ise Türkiye Komünist Partisi (TKP) tarafından İstanbul Valiliği'nden alınan izin doğrultusunda 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı.
İstanbul Valiliği'nin, sendikalara 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarını yapmaları için gösterdiği Kazlıçeşme Meydanı'nda bir kutlama gerçekleştirilmedi.
-22 bin polis görev yaptı-
İstanbul'da gün boyu 2 bin 600'ü şehir dışından olmak üzere 22 bin polis görev yaptı. Olaylarda 19'u farklı şehirlerden getiriltilmek üzere 37 Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) kullanıldı.
Olaylarda 22 polis memuru ve 3 vatandaş yaralandı. Emniyet güçleri, 72 kişiyi gözaltına aldı.
-Ulaşım önlemleri-
İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde, güvenlik önlemi olarak, Barbaros Bulvarı, Çırağan Caddesi, Halaskargazi Caddesi, Cumhuriyet Caddesi, Yedikuyular Caddesi, Tarlabaşı Bulvarı, Sıraselviler Caddesi, Gümüşsuyu Caddesi, Taşkışla Caddesi, Taşkışla Tünel, Rumeli Caddesi, Abdulhak Hamit Caddesi trafiğe kapatıldı. Taksim Meydanı dışındaki trafik olayların ardından normale döndü.
Gün boyu hizmet vermeyen Şehir Hatları seferleri saat 15.00, İDO seferleri saat 15.30, metrobüs ve tramvay seferleri de saat 16.00'da normale döndü.
Kabataş-Taksim Finüküler Sistemi ile Şişhane-Taksim ve Taksim-Hacıosman arası çalışan metro hala hizmet vermiyor.
Atatürk ve Galata köprüleri de alınan önlemler kapsamında, bağlantı noktalarından ikiye ayrılarak bir süre geçişlere kapatıldı. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Derleme - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?