"Dersim 1937 38 Anması" Etkinliği - Son Dakika
Güncel

"Dersim 1937 38 Anması" Etkinliği

"Dersim 1937 38 Anması" Etkinliği

BDP Genel Başkan Yardımcısı Kışanak: "(Dersim'de katliam mı, soykırım mı yoksa isyan mı vardı?) tartışmalarını bırakıp, oradaki hakikati anlamak gerekir. O zaman orada olanlarla yüzleşmeye ya...

17.11.2013 22:27

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, "( Dersim'de katliam mı, soykırım mı yoksa isyan mı vardı?) tartışmalarını bırakıp oradaki hakikati anlamak gerekir. O zaman orada olanlarla yüzleşmeye yakınlaşmış oluruz" dedi.

Şişli Belediyesi Kent Kültür Merkezi'nde, Dersim Arşiv Araştırma Kültür Merkezi'nce (DAM) düzenlenen "Dersim 1937-38 anması" etkinliğinde, Dersim isyanı sırasında idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşları anıldı. Fadıl Öztürk'ün şiir okuduğu etkinlikte, Ferhat Tunç, Erdoğan Emir ve Gule Mayera da konser verdi.

BDP Genel Başkan Yardımcısı Kışanak, etkinlikte yaptığı konuşmada, Dersim'i anmak ve yaşamak için toplandıklarını belirterek, Dersim'in her zaman içlerinde saklı kaldığını söyledi.

Dersim'i unutmayacaklarını dile getiren Kışanak, "Dersim tepeden tırnağa bir ağıt. Acısı çok büyük, yarası çok derin. Bu acıyı dindirmek ve bu yarayı temizlemek için daha çok konuşacağız, yazacağız, dertleşeceğiz ve yüzleşeceğiz. Söylenecek tek bir söz, anlatılmayacak bir tek anı kalmayana kadar devam edeceğiz. Ta ki Dersim'in kayıp kızları bir bir kapımızı çalıp Zarife, Bese olarak Dersim dağlarına dönene kadar" diye konuştu.

Kışanak, Dersim'de olanları anlamamanın mümkün olmadığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Dilimizi bilmeseler de atılan ağıtlarla yürekleri titriyorsa, bununla yüzleşmeye ve duygularımıza ortak olmaya hazırdırlar. 'Dersim'de katliam mı, soykırım mı yoksa isyan mı vardı?' tartışmalarını bırakıp oradaki hakikati anlamak gerekir. O zaman orada olanlarla yüzleşmeye yakınlaşmış oluruz."

Gazeteci yazar Can Dündar da toplumun asırlar boyunca gözyaşı döktüğünü kaydederek, "Tarih kitaplarının yazmadığı acılar yaşadık. O acılarla toplum yeni yeni yüzleşmeye başladı. Bu etkinlik de onlardan biri aslında. Tarih boyunca pek çok acılarımız var. Bütün topluma mal olmuş büyük acılar var" ifadelerini kullandı.

Acılardan, gözyaşlarından barış yeşertmeyi başardıklarını bildiren Dündar, "Başarmak üzereyiz. Çok zor oldu, çok cana mal oldu. Ama geldiğimiz noktada, tarihimizle yüzleşebiliyoruz, acılarımızı paylaşabiliyoruz" şeklinde konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Dersim 1937 38 Anması' Etkinliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement