Taksim Gezi Parkı'na yapılan polis müdahalesi sonrası ortak karar alan Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) bir günlük iş bıraktı Taksim Gezi Parkı'na yapılan polis müdahalesi sonrası ortak karar alan Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) bir günlük iş bıraktı.
Taksim Gezi Parkı'na yapılan polis müdahalesi sonrası ortak karar alan DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB Kolej meydanında toplandı. Kolej yönünden Kızılay meydanına yürümek isteyen grubun önü Ziya Gökalp Caddesi üzerinde kesildi. Mithatpaşa Köprüsü'nün altına bekleyen polis burada kalabalığa müdahale edileceği uyarısında bulundu. Konfederasyonlarla polis arasında yapılan görüşmede uzlaşmaya varıldı ve polis barikatının ilerisinde basın açıklaması ve konuşma yapılmasına izin verildi. Eyleme bazı CHP'li milletvekilleri de katıldı.
Sendikal adına ortak basın açıklamasını okuyan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mevlüt Çakmak, "Taksim Gezi Parkı'nın ranta kurban edilmesine karşı gelişen yurttaş duyarlılığını polis terörü ile bastırmaya kalkışan AKP iktidarı Türkiye halkının vicdanının, hak ve adalet arayışının güçlü duvarına çarptı. AKP iktidarı halkın bu onurlu tepkisine devlet terörüyle karşılık verme yolunu seçti. Hak ve adalet isteyen insanlarımız öldürüldü, onlarcası sakat bırakıldı, binlercesi yaralandı. Türkiye halkının vicdan, hak ve adalet direnişiyle sarsılan AKP iktidarı, halkın büyük direnişini kıramayınca, çevre duyarlılığına indirgemeye, yaygın polis terörü ve despotik yönetim tarzına karşı halk tepkisini gayrı meşru hale getirmeye girişti" dedi.
Çakmak, "Türkiye halkının hak, adalet, özgürlük ve demokrasi mücadelesinin en köklü emek ve meslek örgütleri olarak, AKP iktidarının despotik bir rejim oluşturma yönündeki bu saldırganlığının durdurulmasını bugünün en yakıcı demokratik görevi olduğu kanısındayız" diyerek, bu nedenle bugün üyelerinin iş yerlerine giderek bu "saldırganlığa" karşı itirazlarını ifade edeceklerini söyledi. Hastanelerin acil servisleri hariç sendika üyelerinin hizmet üretimini durduracaklarını söyleyerek, üyelerinin şehir merkezi meydanlarına yürüyeceklerini aktardı. Çakmak, "Halkımızı söz konusu direnişimizde katkıya, hizmet alımından dolayı yaşanacak aksamalardan dolayı anlayışa, eşit, özgür ve demokratik bir Türkiye için alanlarda birlikte olmaya çağırıyoruz" diye konuştu.
-"5 HAZİRAN'DA YAPTIK GEREKİRSE YİNE YAPARIZ"-
Türk Tabiler Birliği Genel Sekreteri Beyazıt İlhan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "eden bulur" sözlerine atıfta bulunarak, "Bizde şimdi kendisine aynısı söylüyoruz. Gün gelecek devran dönecek. Ethem Sarısülük'ün kafasına kurşun sıkanlar cezasını çekecek. Dünya tarihinde haklı taleplerini polis gücüyle, insanların kafasını kırarak, insanların kafasına kurşun sıkarak engelleyemezsiniz. Haklı olan bir gün gelecek hakkını alacak" ifadelerini kullandı.
DİSK Genel Başkanı Kani Beko konuşmasından önce, Taksim ve Türkiye'nin tüm alanlarında Gezi Parkı protestoları sonucunda yaşamını yitirenler adına saygı duruşu çağrısında bulundu. Beko, "Süreçte bir toplumsal barış isteniyorsa Sayın Başbakan ve hükümet Taksim Platformunun kendisine sunmuş olduğu talepleri yerine getirmesi gerekir. Bu talepler yerine gelinceye kadar DİSK olarak başta eşitlik, adalet, özgürlük ve demokrasi mücadelemiz sonuna kadar devam edecek" diye konuştu.
23 yıldır grev yaptıklarını gerekirse yine yapacaklarını söyleyen KESK Genel Başkanı Lami Özgen ise "Biz bu ülkede faşizmin ne olduğunu iyi biliyoruz. AKP'nin tekçi, faşist yönetimine karşı bugün de, yarın da mücadele etmeye devam edeceğiz. 87 arkadaşımız hapiste. Onlar bizim onurumuzdur. İçişleri Bakanı KESK ve meslek örgütlerinin yaptığı grevin hukuki olmadığını söylüyor. Biz 23 yıldır grev yapıyoruz. 5 Haziran'da yaptık, gerekirse yine yaparız. Üretimden gelen gücümüzü kullanırız" dedi.
-"BİZE DİRENMENİN GÜZELLİĞİNİ TEKEL İŞÇİLERİ ÖĞRETTİ"-
TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, Gezi Parkı'ndaki olayların öncesinde oradaki ağaçlar için, "iki dal" denildiğini kaydederek, "Bak iki dal parçası başına ne iş açıyor. Ethem'i dün karanfillerle yıldızlara uğurladık Çorum'da. Ailesinden hepinize selam getirdim. Bize direnmenin güzelliğini Tekel işçileri öğretti. 2006 yılında Taksim'de 1 Mayıs'a çıkanlar öğretti. Onlar çok iyi biliyorlar. Burada olanlar da biliyorlar bu sloganı: Kurtuluş yok tek başına. ya hep beraber, ya hiçbirimiz" şeklinde konuştu.
TDB Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Serhat Özsoy, polis ve hükümet şiddetini herkesin yaşadığını söyleyerek, "Artık hukuksuzluğa boyun eğmeyeceğiz. Hukuksuzluğa karşı hep beraber mücadele edeceğiz" dedi.
Konuşmalardan sonra oturma eylemi yapan grup halaylar çektikten sonra olaysız şekilde alandan ayrıldı. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Disk, Kesk, Tmmob, Ttb, Tdb 1 Günlük İş Bıraktı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.