Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından 2010 yılında hizmete açılan raylı sistem ile aynı güzargahta çalışan dolmuşların yolu belediye tarafından değiştirildi. Dolmuşçular bunun üzerine Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtı. İdare mahkemesi ise raylı sistemin ideal ulaşım mesafesi olan 300 metreden uzak olduğunu ve bu nedenle insanların toplu taşıma araçları yerine özel arabalarını kullanmaya sevk ettiği ileri sürerek, belediyenin güzargah değişikliğini iptal etti.
Samsun Büyükşehir Belediyesi 2010 Ekim ayında, şehir merkezinden Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne kadar giden hafif raylı sistemi hizmete açtı. Bir süre sonrada Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma ve Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) Kurupelit-Fakülte minibüs hattını değiştirme kararı alarak uyguladı. Bunun üzerine dolmuşçular eylemler yaparak bu kararı protesto ederken, bir yandan da Bölge İdare Mahkemesi'ne alınan kararın iptali için dava açtı. İdare Mahkemesi'nde dava sonuçlandı ve mahkeme belediyenin güzargah değiştirme kararının bilimsel çalışmaya dayanmadığını belirtti. Bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan raporda, Samsun şehir merkezi ile üniversiteyi ulaşım alanında birbirine bağlayan en önemli arter olduğunu ve bu bağlantıyı sağlayacak alternatif bir aksın bulunmadığını belirtildi. Heyet ayrıca Samsun şehir merkezinden üniversiteye gidişlerin taşıt değiştirilerek aktarma ile gerçekleştirildiğini açıklayarak, "UKOME'nin kararlarının dayanağı olarak dava dosyasında bir kısmı sunulan Samsun Toplu Taşıma Hizmetlerinin Yeniden Yapılandırılması Çalışması isimli raporda, yolculuk sayımlarından bahsedilmediği, güzergahlar arası yolculuk ve trafik değerlendirmesine yer verilmeden Toplu Taşıma Planlaması ile ilgili stratejik kararlar alındığı görülmüştür. Böylece heyetimiz Samsun Toplu Taşıma Hizmetlerinin Yeniden Yapılandırma Çalışmasının Ulaştırma ve Trafik Mühendisliği ana ilkelerinden biri olan bilimsel çalışmalar yapılmadan hazırlandığı sonucuna varmaktadır. Bu nedenle, Ulaştırma Mühendisliği ve Şehir Planlaması İlkelerine uyulmadan 'stratejik kararlar' alınması sonucunda kentin genelindeki toplu taşıma sisteminde yeni sorunlar oluşabileceği aşikardır" değerlendirmesini yaptı.
İNSANLARI ÖZEL ARAÇLARIYLA YOLCULUK YAPMAYA SEVK EDİYOR
Heyet, her ne kadar raylı sisteme paralel lastik tekerlekli taşımacılık yapılmayacağı yönünde anlayışın bulunmasına rağmen, bu anlayışın her şartta doğru olmadığını raporunda belirtti. Raporda, "Yolcuların çok olduğu zirve saatlerde raylı sistem dizilerinin ihtiyacı karşılamayacak olması, raylı sistem istasyonları arasındaki ve yerleşim yerlerinin hattın güney ve kuzey yönüne doğru yürüme mesafesinin yayaların erişebileceği ideal değer olan 300 metrenin çoğunlukla üstünde olması, zorunlu ve doğal eşik olmamasına rağmen kısa mesafelerde raylı sistemi beslemeye yönelik aktarma uygulaması, özel araç kullanma imkanı olan yolcuları toplu taşıma taşıtlarından yararlanmak yerine, kendi özel araçları ile yolculuk yapmaya yöneltecektir. Bu durum ise ulaşım planlamasının özüne ve ruhuna aykırı olup kamusal fayda ilkesinin ihlali anlamına gelmektedir. Ayrıca yolculara tercih hakkı tanınması da önemsenmesi gereken bir durumdur" denildi. Bilirkişi raporunu dikkate alan mahkeme, Büyükşehir Belediyesinin güzargah değişikliği kararını iptal etti. - Samsun
Son Dakika › Güncel › Dolmuşçuların Zaferi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?