Dr. Yavuz Dizdar: Yüksek Düzeyde Antibiyotiğe Maruz Kalıyoruz - Son Dakika
Güncel

Dr. Yavuz Dizdar: Yüksek Düzeyde Antibiyotiğe Maruz Kalıyoruz

Dr. Yavuz Dizdar: Yüksek Düzeyde Antibiyotiğe Maruz Kalıyoruz

A Haber'de yayınlanan Memleket Meselesi programına ünlü Kardiyolog Prof. Dr. Canan Karatay, Onkolog Dr. Yavuz Dizdar ve Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş konuk oldu.

26.12.2015 13:41  Güncelleme: 13:42

Dr. Yavuz Dizdar antibiyotik kullanımında Türkiye'nin ilk sırada yer aldığını vurguladı. Dr. Dizdar, "Biz kullanmasak bile hayvanlarda yoğun olarak kullanıldığı için et yediğimiz için yüksek düzeyde antibiyotiğe maruz kalıyoruz" dedi.

YÜKSEK DÜZEYDE ANTİBİYOTİĞE MARUZ KALIYORUZ

'Antibiyotikte Türkiye her zaman birinci olmuştur. 15-20 yıl önce gene birinciydik. Her yıl yayınlanan raporlarda antibiyotikler Türkiye'de en fazla kullanılan ilaç. antibiyotiklerin 5/4'ü besi endüstrisinde kullanılıyor. Tarım alanında kullanılıyor. İnsanlar istedikleri kadar ben antibiyotik almayayım desinler aldıkları ürünlerin içerisinde antibiyotik olmaması mümkün değil. Süt üretiminde de, hayvandan 40 lt süt almaya kalkarsanız tabi ki hayvanın memesi iltihaplanıyor. Bu sefer memesi iltihaplanınca antibiyotik veriyorsunuz. Hayvan hareket etmediği için, ortam ıslak olduğu için bir süre sonra toynaklarda sorun çıkmaya başlıyor. Onun üzerine yine vermek zorunda kalıyorsunuz. Bu türden kullanım da çok fazla. Bunun kontrolü yok. Yani biz tıp alanında kullanılan antibiyotiği biliyoruz ama veterinerlik alanında reçeteyle veya reçetesiz onlar da muhtemelen reçete edemiyorlar, bakamıyorlar. Bu şekilde bilinçsiz olarak kullanıyor. Sadece giren rakamları biliyorsunuz. Çok yüksek miktarda bir giriş ve kullanım var.'

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Dr. Yavuz Dizdar: Yüksek Düzeyde Antibiyotiğe Maruz Kalıyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement