Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), afetlerden en çok etkilenenlerin başında gelen fiziksel engellilere yönelik risk azaltma çalışmaları ile afet anında bilgi ve habere erişebilme imkanlarının artırılmasının büyük önem taşıdığı belirtti.
AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, 13 Ekim Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü kapsamında bu yıl, 2011'de başlatılan "Harekete Geç" temasının devamı olarak engellilerin afetlerden korunması konusuna özel önem verildiği belirtildi.
Afetlerden en çok etkilenenlerin başında fiziksel engellilerin geldiğine işaret edilen açıklamada, bu nedenle engellilere yönelik risk azaltma çalışmaları ile afet anında bilgi ve habere erişebilme imkanlarının artırılmasının büyük önem taşıdığı vurgulandı.
Hızla gelişen teknolojinin bu konuda afet yöneticilerine büyük kolaylıklar sağladığı bildirilen açıklamada, şunlara yer verildi:
"Haberleşme teknolojileri, özellikle doğru kullanıldığında, fiziksel engelli vatandaşlarımız, örneğin duyma engelliler için bilgiye ulaşmada önemli imkanlar sunmaktadır. Bu nedenle Başbakanlık AFAD tarafından geliştirilen AFAD-Deprem Akıllı Telefon uygulaması da bu konuda önemli açığı kapatacak hizmetler sunmaktadır. Uygulama, önümüzdeki süreçte engelliler için daha çok fayda sağlayacak özellikler eklenerek geliştirilecektir."
AFAD-Deprem uygulamasıyla, bir bölgede meydana gelen depremlerle ilgili bilgilerin anında telefon kullanıcısına iletildiği belirtilen açıklamada, "Uygulamayla, özellikle acil durumlarda engelliler de konuyla ilgili son bilgiye, yardım isteyebilecekleri kriz merkezlerinin ulaşım bilgilerine direkt olarak ulaşabilecek" ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, AFAD'ın, akıllı telefon sahibi olmayan engellilerin, kısa mesaj servisleri yoluyla bilgilendirilmeleri noktasında da çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi.
AFAD'ın, her vatandaşın afet anında kamu hizmetlerinden eşit ve eksiksiz faydalanmalarını sağlayacak önlemleri alma çalışmalarını sürdürdüğüne işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Başlattığımız 'Afete Hazır Türkiye' projesi kapsamında da engelli vatandaşlarımıza afet eğitimi verilmesi çalışmaları devam etmektedir. Okullarda ve çeşitli eğitim birimlerinde gerçekleştirdiğimiz çok sayıda eğitici çalışmaların yanı sıra deprem anındaki doğru davranış şeklini anlatmak için engelli vatandaşlarımızla halkımızın tüm kesimlerine deprem simülatöründe tatbikatlar yaptırılmakta ve bilgilendirmede bulunulmaktadır.
Afetlerden çok fazla etkilenen ve yüksek derecede riskli coğrafyada yaşıyoruz. Afetlere yol açan tehlikeleri tamamen önleyemeyeceğimizi ancak zararlarını azaltma imkanına sahip olduğumuzu da biliyoruz. Bunun için AFAD olarak 'Afet olduktan sonra ne yapacağız?' sorusu yerine 'Afet olmadan önce neler yapacağız?' sorusuna özel önem ve ağırlık veriyor, çalışmalarımızı da yoğunlukla bu yönde yürütüyoruz."
Açıklamada, nihai hedefin, yürütülen afetlere hazırlık ve risk azaltma çalışmaları çerçevesinde tüm vatandaşlarda afet bilincinin yerleşmesini ve "Afete Hazır Türkiye" olarak zararların minimum seviyeye inmesini sağlamak olduğu vurgulandı. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?