Dünya Aıds Günü - Son Dakika
Güncel

Dünya Aıds Günü

Dünya Aıds Günü

Memorial Antalya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nden Uzman Dr. Elmi: "AIDS, dokunmak, el sıkışmak, yanak yanağa öpüşmek, tokalaşmak, işyerinde aynı ortamda çalışmak, aynı telefonu, ...

27.11.2013 15:40

Memorial Antalya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nden Uzman Dr. Şirin Elmi, Dünya AIDS Günü dolayısıyla, "AIDS, dokunmak, el sıkışmak, yanak yanağa öpüşmek, tokalaşmak işyerinde aynı ortamda çalışmak, aynı telefonu, bardağı kullanmak, aynı havuz, banyo ve tuvaleti paylaşmak, gözyaşı, ter ve sivrisinek sokması ile bulaşmaz" dedi.

Elmi, "1 Aralık Dünya AIDS Günü" dolayısıyla hastalıkla ilgili önemli uyarılarda bulundu. HIV enfeksiyonunun bulaştıktan iki-dört hafta sonra gribal bir enfeksiyon gibi başlayıp, daha sonra yıllar süren bir sessiz döneme girdiğini,  bu uzun dönemde virüsün, bağışıklık sisteminin vücudu mikroplardan koruyan hücrelerde çoğaldığını ve varlığını sürdüğünü belirten Uzman Dr. Şirin Elmi, "10 yılı aşabilen bir süre sonunda bağışıklık sisteminde yetersizlik ortaya çıkmaya başlar, kandaki virüs miktarı artar, CD4 hücreleri azalır ve bağışıklık sistemi çöker. Bunun sonucunda normalde seyrek görülen bazı enfeksiyon hastalıkları ve bazı kanser türleri bu hastalarda daha sık görülür" ifadelerini kullandı.

Elmi, HIV enfeksiyonunda cinsel temasın en sık görülen bulaşma şekli olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"HIV'in ikinci en sık bulaşma şekli damar içi uyuşturucu madde kullananların ortak paylaştıkları iğnelerdir. Damar içi uyuşturucu kullanımının azaltılması ve bu kişilerde ortak iğne kullanımının önlenmesi bulaşmayı azaltabilir. Ülkemizde 1987 yılından beri tüm kan bağışçılarına zorunlu olarak ELISA yöntemi ile HIV testi yapıldığından kan ve kan ürünleri ile bulaşma çok azalmıştır. Virüs, hastalığı taşıyan anneden bebeğe, doğum öncesinde, doğum sırasında veya sonrasında bulaşabilir. Anne sütü de virüsün bulaşmasına neden olabilir. Doğurganlık çağındaki tüm kadınların AIDS konusunda bilgilendirilmesi ve gerekiyorsa test yaptırması önerilmektedir. Eğer gebe HIV taşıyorsa, gebeye ve doğum sonrasında bebeğe koruyucu ilaç tedavisi verilerek, doğumu sezaryen ile gerçekleştirmek ve bebeği emzirmekten kaçınmak ile bulaşma önemli oranda önlenebilir. Dış ortamda en fazla birkaç saatte ölen virüs hava yolu ile bulaşmaz. AIDS dokunmak, el sıkışmak, yanak yanağa öpüşmek, tokalaşmak, işyerinde aynı ortamda çalışmak, aynı telefonu, bardağı kullanmak, aynı havuz, banyo ve tuvaleti paylaşmak, gözyaşı, ter ve sivrisinek sokması ile bulaşmaz."

"Tedavide kullanılan çeşitli ilaçlar mevcut"

"HIV enfeksiyonunun tedavisinde kullanılan çeşitli ilaçlar mevcuttur. Günümüzde kullanılan kombine ilaç tedavileri kandaki virüs miktarını çok azaltmakta ve bağışıklık sisteminin uzun süre korunmasını sağlayabilmektedir. Fakat ilaç tedavisi ile HIV enfeksiyonunun tamamen ortadan kaldırılması mümkün olmadığından bu ilaçların ömür boyu kullanılması gereklidir. Tedaviye birkaç gün bile ara vermek virüsün direnç geliştirmesine sebep olabilir" diyen Elmi, HIV aşısı için araştırmaların da devam ettiğini ve tedaviyle birlikte son yıllarda AIDS'e bağlı ölüm oranlarının azalmaya başladığını kaydetti.

Elmi, 1 Aralık Dünya AIDS Günü'nde toplumsal duyarlılığın oluşturulması, halkın HIV/AIDS'in bulaşma yolları hakkında bilgilendirilmesi, güvenli ve sağlıklı cinsel hayat konusunda bilinçlendirilmesi, kondom kullanımının yaygınlaştırılmasının vurgulanması, HIV ile enfekte olanlara ayrımcılık yapılmaması, bu kişilerin hiçbir şekilde suçlanmaması, yargılanmaması ve toplumdan dışlanmaması gerektiğine dikkat çekilmesini önerdi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya Aıds Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement