Altı kıtadan, 137 ülkeden, 600 genç iklim aktivisti İTÜ'de buluşarak, iklim değişikliğine karşı mücadele yöntemleri konusunda eğitim alacak. Öğrendiklerini dünyanın farklı noktalarına aktaracak. Konuyla ilgili küresel bir bilincin oluşmasına yardımcı olacak.
İstanbul Teknik Üniversitesi, dünyada bugüne kadar yapılmış en büyük iklim bilinçlendirme hareketine ev sahipliği yapacak. Bir hafta boyunca 137 ülkeden 600 genç aktivist, tüm dünyada çalışanları, binlerce gönüllüsü ve yüz binlerce destekçisi ile küresel bir iklim hareketi olan 350.org tarafından düzenlenen Küresel Eksen Değişimi (GPS) zirvesi kapsamında iklim değişikliğine karşı bilinç oluşturmak için örgütlenme ve etkili kampanya düzenleme üzerine eğitimler alacak.
Dünyanın farklı bölgelerinde görülen iklim hareketlerinin sonuçları, bu sonuçlar sonrası kazanılan deneyimler ve sorunları çözmede geliştirilen stratejiler paylaşılacak. Bölgesel ve uluslar arası işbirliği üzerinde çalışılacak. Zirve sonrası eğitim gören aktivistler takip eden aylarda düzenlenecek bölgesel, ulusal ve uluslararası toplantılarda öğrendiklerini paylaşarak konuyla ilgili küresel bir bilincin oluşmasına yardımcı olacak.
Konferans kapsamında aktivist gençlere beş temel konuda ders verilecek: Politika ve Lobicilik, Yaratıcı Aktivizm, Şiddetsizlik, Dijital Kampanyalar, Medya ve İletişim. Ayrıca İTÜ'lü öğretim üyeleri de iklim değişikliğiyle ilgili düzenlenecek panellerde konuşmalar yapacak.
Güneş panelleriyle çay demlemek
Eğitimler haricinde ayrıca güneş panelleriyle çay demlemek, bisiklet pedalıyla çalışan sistemlerle müzik yapmak gibi doğal enerji kaynaklarının gündelik hayatta kullanımlarının artırılmasına dikkat çeken aktivitelerde gerçekleşecek.
Proje kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü içine bir sanat köşesi yapılacak. Bu köşede dünyaca ünlü genç sanatçıların eserleri sergilenecek. Ayrıca, yine dünyaca ünlü duvar boyama sanatçısı Freddy Sam tarafından okul duvarlarından birisi boyanacak.
Aktivistler İTÜ'de buluşuyor
İstanbul Teknik Üniversitesi, TEMA, Greenpeace, Friends of the Earth, Avaaz ve iklim değişikliğine duyarlı pek çok başka kurum tarafından desteklenen Küresel Eksen Değişimi zirvesine katılacak 120 eğitmen ve 600 öğrencinin tamamı etkinlik boyunca İTÜ'nün yurtlarında kalacak ve İTÜ'nün dersliklerini kullanacak.
Zirve katılımcıları arasında Pasifik'teki bazı küçük adalarda bulunan devletlerden, haftalarca süren yolculuklar sonrasında İstanbul'a ulaşan aktivistler de bulunuyor. Ayrıca iklim değişikliği yüzünden sular altında kalacak adalardan ya da kuraklık veya seller yüzünden bazı bölgeleri kısmen yaşanmaz hale gelen Nepal, Bolivya, Peru, Zambiya ve Sudan gibi ülkelerden de 34 aktivist zirveye katılıyor.
Zirve için Burundi ve Ruanda'dan gelen katılımcılar, sadece vize almak için Uganda'ya 60 saatlik otobüs yolculuğu yapıp, bu ülkede bir hafta bekledi.
Son Dakika › Güncel › Dünya'nın Ekseni İtü'de Değişiyor! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?