EGİAD üyelerine yönelik gerçekleşen Ekonomi Değerlendirme Toplantısı, Dernek Merkezinde gerçekleştirildi. EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Buğra İlter'in açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, Pelin Yenigün Dilek, ekonomide yaşanan gelişmeleri ve nedenlerini masaya yatırdı.
EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Buğra İlter yaptığı açılış konuşmasında ekonomideki sıcak gündemi değerlendirerek, tasarruf eksiği olan ülkemize yabancı sermaye ve yatırımların çekilebilmesi için öngörülebilirliğin sağlanması ve ekonomide güven ortamının tesis edilmesi gerekli olduğuna vurgu yaptı. İlter "Olumsuzlukların altını çizmek yerine, atılması gerekenler adımlar üzerinde durup daha fazla çalışmayla işletmelerimizde tasarruf ve verimlilik esasına göre yeniden yapılanmamız gerekli. Atılması gereken teknik adımlar ötesinde ekonominin ilacı daha fazla demokrasi, daha güçlü ve bağımsız kurumlar tesis edilmesi, liyakata dayalı sistemin güçlendirilmesi, hukukun üstünlüğü ve Atatürk ilkeleri doğrultusunda ilerlemek olacaktır." dedi.
Pelin Yenigün Dilek ise yaptığı konuşmada, TL'nin değer kaybında yaşanan düşüşün nedenlerine değinerek Fed faiz politikasının gelişmekte olan ülkelere etkisi, doların değer kazanması,cari açıktaki artış ve enflasyondaki sapma üzerinde durdu. Türkiye'nin kısa vadeli dış borcunun döndürülmesinin öncelikli olduğuna vurgu yapan Pelin Yenigün Dilek, kısa vadede likidite kontrolü için rezervlerin uygun kullanımı, faiz politikasının piyasa beklentilerine uygun şekilde düzenlenmesi gibi önemlerin önemine değindi. Açıklanacak orta vadeli ekonomi programa büyüme-enflasyon-cari açık arasındaki dengenin önemli olacağını belirterek Merkez Bankasının bağımsızlığı, beklentilerin iyi yönetilmesi, politika yapıcıların hızlı, kararlı ve şeffaf bir şekilde finansal dalgalanma için önlem alması, iyi uluslararası ilişkilerin sağlanması, güçlü kurumsal yapının oluşturulması gibi yapısal önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekti. Özellikle KOBİ'lerin likidite sorunu yaşadığını vurgulayan Pelin Yenigün Dilek büyük şirketlerin ödemelerinde KOBİ'lere öncelik vermesi gerektiğinin altını çizdi. Alacak sigortasının uygulamaya geçmesi, KOBİ'lere ödemeleri düzenleyen Ticaret Kanununun ilgili maddesinin pratikte uygulanmaya başlaması, geç ödeme süresinin 60 günden AB'deki gibi 30 güne indirilmesi ve kanunun kapsamına yine AB'deki gibi kamu kurumlarının dahil edilmesi gibi önlemlerin, içinde geçtiğimiz dalgalanma döneminde, KOBİ'lerin nakit sıkışıklığı sorunu için her türlü kredi teşvik paketinden ya da yapılandırma önerilerinden daha faydalı bir önlem olacağı belirtildi.
Son Dakika › Güncel › EGİAD Ekonomideki Gelişmeleri Masaya Yatırdı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?