Tokat'ın Erbaa ilçesinde borcu nedeniyle elektriği kesilen camiye elektrik üreten güneş enerjisi panelleri takıldı.
Erbaa Ömer Avni Özyurt Camii'nin elektrik dağıtım şirketine olan geçmişe yönelik fatura borcu nedeniyle caminin elektriği birkaç kez kesildi. Elektriksiz kalan ve çözüm arayışına giren cami cemaatinden Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Selahattin Gür, internetten araştırma yaparak güneş pili sistemini hayata geçirdi. Cami kubbesine yerleştirilen 6 güneş pili paneli ile doğalgaz sistemi ile kombi ve aydınlatmada kullanılacak enerji üretimi sağlandı. Muhtar Gür, elektriklerin borç nedeniyle kesilmesi sonucu caminin birkaç gün soğukta kaldığını ve cemaatin camiye gelemediğini söyledi. Bu anlamda çözüm ararken güneş enerjisi paneli taktırmaya karar verdiklerini ifade eden Gür, "Artık kendi elektriğimizi kendimiz üretiyoruz. Yazın soğutma sisteminde ona yakın vantilatör çalıştırabilecek kapasiteye sahip elektrik üretimi yapılıyor. Camimiz Allah'ın evi, hiçbir zaman kapanmaz. Bu doğrultuda cemaatle istişare ederek hayırseverlerin katkıları ile yaklaşık 9 bin TL civarında bir para toplayarak bu sorunu çözdük" dedi.
Camideki elektrik borcunun özelleştirme yapılmadan önceki devlete olan borç olduğunu ifade eden Demir, "O zamanlar bu parayı verecekte devletti, alacakta devletti. Muhatabı da müftülüktür. Biz üzerimize düşen görevi yaparak camimize elektrik enerjisini sağladık. Bu borcun cami cemaati veya imamla alakası yok. Miktar olarak ise faizi ile birlikte 100 bin TL civarında olduğunu söylediler" diye konuştu.
Cami imamı Duran Demir ise, cemaatten gelen fikre sıcak bakarak güneş enerji paneli taktırmayı uygun gördüklerini söyledi. Caminin aydınlatma hariç diğer elektrik ihtiyacını güneş enerjisi panellerinden kullandıklarını ifade eden Demir, "Sistemi kuralı iki hafta oldu, deneme aşamasındayız. Bir sıkıntımız yok. Cami cemaatimizde böyle yeniliklere açık. Onlar da olumlu baktı ve mahalle muhtarımız ve bir işadamının destekleri ile bu sistemi camimize kazandırdık" dedi.
Camiye güneş enerjisi sistemini kuran Tahir Üngör, güneş pillerinin günlük 5 bin kilovat elektrik enerjisi ürettiğini belirterek, "Caminin birçok bölümünün elektrik sarfiyatını karşılıyor. Yani caminin aydınlatılması, kombi ve ses sistemi cihazlarının elektriğini rahatlıkla çalıştırabilir. Sisli hava hariç yılın dört mevsimi bu sistemdeki piller şarj yapabiliyor. Türkiye'ye yaklaşık 3-5 yıl önce gelen bu sistemi camide ilk defa uyguluyoruz. Evlerde ise bu sistem yaklaşık 3 yıldır uygulanıyor. Talepten memnunuz, yeni yeni yaygınlaşmaya başladı. Böyle bir sistemin maliyeti yaklaşık 10-12 bin TL civarında. Camiye 8 bin TL'ye yaptık" şeklinde konuştu. - TOKAT
Son Dakika › Güncel › Elektriği Kesilen Camiye Güneş Enerji Paneli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?