Finans gibi ekonominin önde gelen sektörlerinde teknolojiden nasıl yararlanılıyor?
Her sektörde olduğu gibi finans sektöründe de teknoloji, hem hizmet sağlayan şirketlere hem de bu hizmetlerden faydalanan müşterilere önemli faydalar sağlamak amacıyla kullanılıyor.
Bankacılık sektörünü ele aldığımızda gelişen teknolojiler bir yandan bankaların daha fazla müşteriye ulaşmalarına ve hizmet maliyetlerini düşürmelerine olanak verirken, diğer yandan da müşterilerin bankacılık ihtiyaçlarını daha kolay, hızlı, kaliteli ve az maliyetli bir şekilde karşılamalarını sağlıyor.
Örneğin, gelişen teknolojiler sayesinde artık bireysel bankacılıkta fiziksel şubelere neredeyse hiç ihtiyaç kalmadı. Çok yüksek tutarlı nakit para çekme veya yatırma ihtiyacınız olmadığı sürece şubeye gitmenize hiç gerek yok, artık şubelerin sunduğu hizmetlerin tümü akıllı telefonlar üzerinden de sunulabiliyor.
Türkiye olarak dünyada bu alandaki hizmet ve ürünlerle karşılaştırıldığında finans sektörü hangi aşamada?
Türkiye'nin oldukça iyi bir noktada olduğunu düşünüyorum. Türk bankacılık sektörü 1990 yılların sonları/2000'li yılların başından beri, özellikle bireysel bankacılık alanında, çok hızlı ve çok ciddi atılımlar yaptı ve bu süreçte hep dünya standartlarında ürün ve hizmetler üretti. Ben 2000'li yılların başlarında 10 yılı aşkın bir süre önde gelen bir uluslararası danışmanlık firmasında çalıştım. Bankacılık ile ilgili uluslararası çapta hazırladığımız raporlarda "en iyi örnekler" arasında mutlaka Türk bankalarının hizmetleri ve uygulamaları yer alırdı, hala da öyle. Bankacılıkla ilgili katıldığım uluslararası konferanslarda Türk bankaları her zaman yenilikçi uygulamalarla örnek gösterilir. Elbette daha fazlasını yapmamız, son dönemde çok hızlı büyüyen Fintech sektöründe daha aktif rol oynamamız mümkün, ancak mevcutta iyi bir noktada olduğumuzu düşünüyorum.
Enpara.com'un banka şubelerinden ne farkı var?
Banka şubelerinden hiç farkımız yok, çünkü bireysel bir müşteri olarak bir banka şubesinde yapabildiğiniz herşeyi Enpara.com'un dijital kanallarından da (cep şubesi, internet şubesi ve çözüm merkezi) yapabiliyorsunuz. Hesap açabiliyorsunuz, hesaplarınızı kapatabiliyorsunuz, para transferi yapabiliyorsunuz, fatura, kredi kartı, kira, trafik cezası gibi tüm ödemelerinizi gerçekleştirebiliyorsunuz, kredi kullanabiliyorsunuz, altın ve döviz alıp satabiliyorsunuz, ATM'lerden para çekip yatırabiliyorsunuz.
Bugüne kadar 570 bin müşteriye ulaştıklarını kaydeden Atan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Enpara'nın uygulaması hem iOS hem Android cihazlara indirilebiliyor veya web tarayıcıları üzerinden de erişim mümkün.
Enpara.com Şirketim'e de değinen Atan; "Türkiye'nin ilk şubesiz dijital bankası olarak 2012 yılından beri hizmet veriyoruz. Bireysel müşterilerimize verdiğimiz hizmette yakaladığımız başarıdan sonra küçük ve orta ölçekteki işletmelerden de bu yönde çok talep aldık. Onların da bankacılık ihtiyaçlarına cevap verebilmek için Enpara.com Şirketim'i hayata geçirdik. Artık işletmeler de temel bankacılık ihtiyaçlarını şubeye gitmek zorunda kalmadan gerçekleştirebilecekler."
Dijital finansmanın geleceği konusunda öngörülerini de paylaşan Atan, sözlerini şöyle noktaladı: "Bankacılığın neredeyse her alanında önemli fırsatlar var – ödeme sistemleri, para/değer transferleri, yatırım danışmanlığı, kişiden kişiye (aracısız) kredi, tamamen dijital müşteri olma süreci... Dünyada hem bankalar hem de Fintech girişimleri bu alanlarda önemli yatırımlar yapıyor. Bu yatırımların hepsi başarılı olamayacak elbette, ama mutlaka heyecan verici yeni gelişmeler olacak."
Son Dakika › Güncel › Elsa Pekmez Atan: Fiziksel Banka Şubelerine İhtiyaç Kalmadı! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?