Dünya Kadınlar Günü'nde, doğuştan omurilik felçli engelli 31 yaşındaki Nesime Özaslan'ın yaşam öyküsü yürekleri burkuyor. Kardeşi tarafından bakılan yüzde 93 engelli Özaslan'ın bakım parası rapor gerekçe gösterilerek kesildi ve 45 bin 839 lira ile yasal faizi Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından geri isteniyor.
HAYATA TUTUNMAYA ÇALIŞIYOR
Samsun'un Bafra ilçesinde anne-babası tarafından küçükken terk edilen omurilik felçli Nesime Özaslan, tekerlekli sandalyeye mahkum olarak hayatını sürdürüyor. Kız kardeşi tarafından bakılan Özaslan, hayata tutunmaya çalışıyor. Engelli raporu yüzünden bakım paraları kesilen, 45 bin lira ve yasal faizi devlet tarafından geri istenen kız kardeşler, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde gözyaşlarına boğuldu.
Nesime Özaslan'a 2010 yılında Bafra Devlet Hastanesi Özürlü Sağlık Kurulu tarafından yüzde 70 engelli raporu verildi ve ağır özürlü bölümüne "evet" yazıldı. Bu rapor ile yaptıkları müracaat sonucunda Nesime Özaslan'ı bakan kardeşi Samile Deniz'e 2011 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü tarafından bakım parası bağlandı. Kaydedildiği bir rehabilitasyon merkezinin talebi üzerine 2012 yılında aynı hastaneden alınan heyet raporunda ise engellilik oranı yüzde 40 olarak değerlendirildi ve ağır özürlü bölümüne ise "hayır" yazıldı.
45 BİN 839 LİRA FAİZİYLE GERİ İSTENİYOR
Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü Bafra Huzurevi görevlileri tarafından geçen ay yapılan ev ziyaretinde Samile Deniz'den ablası Nesime Özaslan'ın engelli raporu istendi. 2012 yılında alınan raporun Samile Deniz tarafından görevlilere verilmesi üzerine Özaslan'ın bakım parası kesildi. 2010 yılında alınan rapordan farklı bir raporun ortaya çıkması üzerine kesilen bakım parası, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü tarafından Samile Deniz'e yazı gönderilerek geri istendi. Yazıda, 45 bin 839 lira ile eklenecek yasal faizinin 30 gün içinde iadesi talep edildi.
Bunun üzerine tekrar rapor için başvuran Nesime Özarslan'a Bafra Devlet Hastanesi Engelli Sağlık Kurulu tarafından yeni bir rapor verildi. 14.02.2017 tarihli raporda engellilik derecesi yüzde 93 olarak değerlendirilirken, ağır engelli bölümüne ise "hayır" ibaresi yazıldı.
"BU OLAYDAN SONRA PSİKOLOJİM BOZULDU"
2012 yılında aldığı rapordan dolayı bakım parasının kesildiğini, yeni aldığı yüzde 93 engelli raporunda ağır engelli yerine "hayır" yazılması nedeniyle bakım parası alamadığını söyleyen Nesime Özaslan, "Bakım aylığı alıyorduk. Verilen rapor yüzünden bakım aylığım iptal oldu. Ben yüzde 93 engelliyim. Benim her şeyimle kız kardeşim ilgileniyor. Kız kardeşim bakım aylığı ile bana bakıyordu. Şimdi ilaçlarımı alamıyorum. Bu ay hastaneye gidemedim. 50 bin TL'ye yakın bize borç çıkardılar. Hiç bir gelirimiz olmadığı için onu da ödeyemeyiz. Ben engelliyim ve kronik böbrek yetmezliği hastasıyım. Kız kardeşim olmazsa ben bittim. Hasta bezi kullanıyorum. Bu olaydan sonra psikolojim bozuldu. Ben daha 30 yaşındayım. Şimdi ben ne olacağım? Ne olur bana yardım edilsin. Maaşım kesilmeden önce kız kardeşimle beraber çok mutluyduk. Rapor yüzünden mahvolduk" dedi.
"ENGELLİ DURUMU 'HAYIR' YAPILDI"
Kısa bir süre önce evlenen ve yıllardır ablasına bakan Samile Deniz, "Ablam doğuştan omurilik felçli, yürüyemiyor. Ablam kendi ihtiyaçlarını tek başına göremiyor. Her ay Samsun'a, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesine gidiyoruz. Ablamın kronik böbrek yetmezliği rahatsızlığı da var. Benim ablam yardım almadan ne yürüyebilir ne soba yakabilir ne de banyo yapabilir. Ben çalışmıyorum. İşe girsem ablama kim bakacak? Şu anda çaresiz durumdayız. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızdan yardım bekliyoruz. Sesimizi duymalarını istiyoruz" diye konuştu.
"HEM MAĞDUR HEM DE BORÇLU DURUMUNA DÜŞTÜK"
Bakım parasının kesilmesinin ardından Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından kendisine bakım ücreti iadesi yazısı gönderildiğini belirten Deniz, "Bana 45 bin 839 lira borç çıkarmışlar. Ayrıca yasal faizini de istiyorlar. Bu parayı 30 gün içinde ödememi talep ediyorlar. Hem mağdur hem de borçlu durumuna düştük. Bu parayı ödeyecek gücümüz yok. Evimiz kira. Bu mağduriyetin bir an önce giderilmesini istiyoruz. Yeni rapor çıkarmak için Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesine başvurduk. Oradan cevap bekliyoruz" şeklinde konuştu.
"ÜYEMİZ BİR RAPOR ÇİLESİYLE KARŞI KARŞIYA"
Türkiye Sakatlar Derneği Bafra Şube Başkanı Recep Köksal, "Bafra şubemizin üyesi Nesime Özaslan bakıma muhtaç olmasına rağmen rapor bölümünde ağır engelli karşısına 'evet' yazılı olmadığı için, bir rapor çilesiyle karşı karşıya. Bu mağduriyetinin giderilmesini bir an önce yetkililerden talep ediyoruz. Üyemizin kendisi tekerlekli sandalyeye mahkumdur. Anne-babası onu çok küçük yaşta maalesef terk etmiştir. Ona kız kardeşi bakıyor. Mağduriyetinin giderilmesi için destek bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
HASTANE YETKİLİLERİ: İTİRAZ ETME HAKKI VAR
Bafra Devlet Hastanesi yetkilileri, heyeti oluşturan 5 uzman doktorun kararları doğrultusunda ağır engelli bölümüne hastanın durumuna göre 'evet' ya da 'hayır' kararı verdiklerini, bu kararı verirken de hastanın kendi kendine bakıp bakamayacağının göz önüne alındığını belirttiler. Bafra Devlet Hastanesi tarafından verilen rapordaki kararı olumlu bulmayan hastaların İl Sağlık Müdürlüğüne müracaatta bulunarak yapılan incelemelerin ardından tekrar rapor alma hakkına sahip olduklarını da ifade ettiler.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından Samile Deniz'e gönderilen yazıda ise evde bakım ücretinden yararlanan Nesime Özaslan'ın başka bir engelli raporu olduğu ve bu raporda ağır engelli bölümüne "hayır" yazması nedeniyle "sehven" yatırılan paranın 01 Mart 2012 tarihli rapordan sonraki bölümünün iadesi talep ediliyor.
Son Dakika › Güncel › Engelli Kadının Rapor Çilesi! Bakım Parası Faiziyle Geri İstendi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?