- Engelliler Teknolojiyle Buluşacak - Son Dakika
Güncel

- Engelliler Teknolojiyle Buluşacak

- Engelliler Teknolojiyle Buluşacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce, Metin Sabancı Spastik Çocuklar ve Gençler Eğitim Öğretim Rehabilitasyon Merkezi'nde açılacak Teknokamp'ta, 15 engelli, teknolojiyi kullanarak, hayallerini gerçekleştirebilecek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Çiftçi: "Ümitsizliğe kapılıp, 'elimden hiç bir şey gelmez' diyen engelli arkadaşlarımıza, 'hayır yapabilirsin.

15.12.2013 11:48

HANİFE SEVİNÇ - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, Metin Sabancı Spastik Çocuklar ve Gençler Eğitim Öğretim Rehabilitasyon Merkezi'nde açılacak Teknokamp, 15 engellinin hayallerini gerçekleştirmesine yardımcı olacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakanlık olarak Teknokamp adıyla başlatacakları çalışmayla, engelli kişileri teknolojiyle bir araya getireceklerini söyledi. Pilot uygulamasını Ankara'da gerçekleştirdikleri Teknokamp'ta, bir hafta eğitim alan, özelllikle spastik engellilerin, elini ve kolunu çok rahat kullanamayacak derecede engelli olanların, web sitesi tasarımı yapmak, fotoğrafları power point sunumlar halinde hazırlamak şeklinde bilgisayar kullanabildiklerini gördüklerini ifade eden Çiftçi, bu çalışmayı Türkiye geneline yaymak amacıyla İstanbul'da eğitime başlayacaklarını kaydetti.

Teknokamp eğitimine yakın zamanda başlayacaklarını ifade eden Çiftçi, merkezde oluşturdukları 15 kişilik sınıfta, engellilerin teknolojiyi kullanmayı öğreneceğini anlattı.

Bu kampları İstanbul'un Avrupa Yakası'nda da yapmayı hedeflediklerini dile getiren Çiftçi, ancak eğitim imkanlarının sağlanması için desteğe ihtiyaçlarının olduğunu söyledi.

Ulaştırma Bakanlığıyla başlattıkları "3. El, 3, Göz, 3. Kulak Projesi"yle, Teknokamp'ta eğitim alanların, evlerinde, işe yerleştiklerinde teknolojiyi ücretsiz olarak kullanmalarını sağlayan sistemin alt yapısını kurmuş olduklarını ifade eden Çiftçi, engellilerin alacakları teknik alt yapının ömür boyu kullanabilecek hale getirileceğini kaydetti.

Bilgisayar engelliye göre düzenleniyor

Çiftçi, Engelsiz Yaşam Fuarı'nda açtıkları stantta da teknokamptan söz etmek istediklerini belirterek, "Ümitsizliğe kapılıp 'elimden hiç bir şey gelmez' diyen engelli arkadaşlarımıza, 'hayır yapabilirsin. Bakın teknoloji sizin için kolaylıklar sağlıyor' mesajını vermek istedik. Bilgisayarla, internetle ileşitimde olmak isteyen kişileri, bu cihazlarla buluşturmaya gayret ettik" dedi.

Bilgisayarda özel yazılım bulunduğunu ifade eden Çiftçi, kişinin engel durumuna göre gerekirse tek parmağını kullanarak, gerekirse göz hareketleriyle ya da sesle kumanda edilebildiğini söyledi.

Teknokamp Erişilebilirlik Teknolojileri Eğitmeni Mehmet Akal da, fiziksel, görme, işitme ve zihinsel engellilerle pek çok eğitim faaliyeti yaptıklarını belirterek, "Türkiye'de çok sayıda engelli var. Şanslı olanlar eğitim sisteminin içinde. Fakat çok daha fazlası evde, sosyal yaşama entegre olamayan insanlar. Bu teknolojilerle duyamayan, göremeyen, zihinsel işlevi düşük seviyede olan kişilerin internetle tanışması, iletişim kurması, dünyaya açılması çok güzel. Hayatı kolaylaştıran pek çok şeyi yapabilmeleri mümkün. Çünkü çoğu engellinin, müfredatı öğrenmekten önce yaşam becerilerine ihtiyacı var. Bizim için teknoloji hayatı kolaylaştıran bir şey, fakat onlar için çoğu noktada bazı şeyleri yapabilmelerini mümkün kılan bir şey" dedi.

"Hayal gibi bir şey"

Kendisine göre ayarlanarak tek düğmeyle bilgisayarı kullanması sağlanan 38 yaşındaki engelli Erdal Yalçın da, tiyatro, şiir ve öykü alanında 11 kitap yazdığını belirterek, okuma ve yazmayı Metin Sabancı Spastik Çocuklar ve Gençler Eğitim Öğretim Rehabilitasyon Merkezi'nde öğrendiğini, halen açık liseye devam ettiğini söyledi.

Üniversiteye gitmek istediğini ifade eden Yalçın, "Benim için teknolojiyi kullanmak hayal gibi bir şey. Bilgisayarı kullanmayı hayal bile edemezdim. Bir sayfayı bir günde yazarken, bunu kullanarak yarım günde yazabilirim" dedi. Yalçın, kitaplarını duyurmak ve yurt dışına açılmak istediğini belirterek, web sitesi düzenlemeyi istediğini kaydetti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel - Engelliler Teknolojiyle Buluşacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement