Erken Çalan Zilden Korkma - Son Dakika
Güncel

Erken Çalan Zilden Korkma

Yeni eğitim öğretim yılının başlayacağı eylül ayında Milli Eğitim Bakanlığının her sene uyguladığı uyum haftası, miniklerin heyecanını giderecek.

05.09.2014 12:04

2014-2015 eğitim öğretim yılına erken başlayan minikler, okullarında sürpriz etkinliklerle karşılanıyor.

İlkokula başlamak, anne ve babalar için zorlu bir süreç gibi gözükürken; uyum haftası, öğrencilerin kalabalık içerisinde okullarını keşfetmelerini sağlıyor. Okullar ise alışma sürecinde olan miniklere okullarını sevdirmek için birbirinden farklı etkinlikler hazırlıyor. Bunlardan en çok dikkat çekeni Nesibe Aydın Okullarının hazırladığı tatil temalı hoş geldin etkinliği. Tatil temalı bu farklı etkinlikte hem öğrenciler öğretmenleri ile birebir tanışma imkânı bulacak hem de tatil mevsiminin özellikleri hakkında bilgilerini pekiştirecek. Minikler, "Bir tatil beldesinde yaşam nasıl olur? Hayvanlar, insanlar ve bitkiler mevsim değişikliklerinden nasıl etkilenir?" soruları ile derslere eğlenceli giriş yapacaklar.

Uyum haftası ile ilgili kaygı taşıyan veliler ve öğrenciler için Nesibe Aydın Okulları Psikoloğu Mine Gençer; "Okula uyum kavramı düşünülünce sadece sisteme yeni katılan okul öncesi ve 1. sınıflar düşünülmemelidir. Ara sınıflardaki örneğin 1. sınıftan 2. sınıfa, ilkokuldan ortaokula veya ortaokuldan liseye geçen öğrencilerde de farklı uyum sorunları görülebilmekte ve desteğe ihtiyaç duyabilmektedirler. Okula yeni başlayan okul öncesi ve 1. sınıf gibi küçük yaş gruplarında uyum sorunları; karın ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi gibi psikosomatik belirtilerle kendini gösterirken, daha büyük yaş gruplarında şiddet eğilimi, isyankârlık, umursamazlık gibi disiplin davranışları gözlenmektedir. Ebeveynleri ile bağımlı bir ilişki geliştirmiş, koruyucu bir aile yapısına sahip çocukların da, okulda uyum süreçleri zor olmakta veya bu süre uzayabilmektedir. Ailenin okulla ilgili olumsuz görüşlere sahip olması, eğitime ve kurallara bakış açısının okul yapısı ile uyuşmaması veya ailenin bu anlamda esnek bir görüşe sahip olması da çocuğun uyumunu güçleştirebilmektedir. Ailedeki huzursuz ortam, boşanma, yeni bir kardeş gelmesi, kayıp gibi durumlarda veya arkadaşları ve öğretmeni ile sağlıklı sosyal ilişkiler kuramamış, tatil döneminde okula ait ödevler gibi sorumluluklarını yerine getirmemiş çocuklar için de süreç sancılı gerçekleşebilmektedir. Öğrenme güçlüğü veya dikkat eksikliği gibi zorluklar yaşayan çocukların da öğrenme ortamına kademeli olarak alıştırılması, okula dönüşteki kaygı seviyelerini dengelemek için ödevlerini düzenli yapmış olmalarını, akademik olarak okula hazırlıklı gelmelerini öneriyoruz. Okula dönüş birçok çocuk için heyecanlı bir serüven gibi algılansa da okul hayatına yeni başlayan veya okul değiştiren her çocuk ve aile için aynı duyguları ifade etmeyebilir. Bu dönemin keyifli geçmesi ve çocuğun uyum sürecinin kısa olması, önceden planlanmış bir süreci gerektiriyor" dedi.

Ayrıca tatil dönemini, çocukların olduğu kadar anne babaların da rahatladığı bir dönem olarak tanımlayan Gençer, anne ve babaların dikkat etmesi gereken konuları şöyle açıkladı; "Tatil döneminde, yatış ve kalkış saatleri esnek olduğu gibi günlük akışı çoğu zaman çocuklar belirlemektedir. Bu dönem ailelerin, ödev gibi sorumluluklar ve uyku saatleri gibi konularda çocukla çatışma yaşamadığı, daha dingin bir dönemdir. Bu dingin dönemden, yapılandırılmış okul hayatına geçişin hem çocuk hem de aile için daha kolay geçmesi için bir hazırlık sürecine ihtiyaç duyulmaktadır. Okulun başlamasına en az 3 hafta kala, yazlık mekânlardaki tatilin sonlandırılarak eve dönülmesi ile bu hazırlık süreci başlatılmalıdır. Çocuğun odasının okul hayatına göre yeniden gözden geçirilerek, gerekiyorsa düzenlenmesi; televizyon ve bilgisayar saatlerinin kademeli olarak azaltılıp sınırlandırılması, sabah kalkış ve akşam yatış saatlerinin çocuğu çok da kaygılandırmadan düzenlenmesi gerekmektedir. Çocuğun okul ihtiyaçları hazırlanırken kalem, okul çantası gibi malzemelerin seçiminin çocuğa bırakılması, okul kıyafeti alışverişinin birlikte yapılması, mümkünse öğretmeni ile görüştürülmesi, okul arkadaşlarından birkaçı ile bir program düzenlenmesi; çocuğun okula aidiyetini arttıracağı gibi dönüş sürecindeki kaygılarını da azaltacaktır" dedi.

Yeni eğitim öğretim hayatına başlayacak tüm öğrenci ve velileri kapsayan uyum haftası, okulların geliştirdiği yöntemler ve rehber öğretmenlerin desteği ile uyum sorunlarını en aza indirecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Erken Çalan Zilden Korkma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement