Ermenistan parlamentosu yeni anayasa için referandum düzenlenmesini onayladı.
Parlamentoda yapılan oylamada yeni anayasının referanduma götürülmesine 104 milletvekili lehte, 10 milletvekili aleyhte kullanırken 3 milletvekili çekimser kaldı.
Parlamentonun kararının cumhurbaşkanına ulaşmasının ardından 21 gün içinde referandum tarihi belirlenecek. Merkez Seçim komisyonu Başkanı Tigran Manucharyan'a göre anayasa referandumunun en erken 30 Kasım'da ve en geç 30 Aralık'ta yapılması gerekiyor.
Yeni anayasa 15 bölümden oluşuyor ve parlamentoyla başbakanın yetkilerinin artırılmasını öngörüyor.
Anayasada cumhurbaşkanın görev süresi 5 yıldan 7 yıla çıkarılırken tekrar seçilmesinin önüne geçiliyor. Cumhurbaşkanın siyasi partilere üyeliği engelleniyor.
Yeni anayasaya göre cumhurbaşkanı seçilebilmek için milletvekilleri ve mahalli idarelerin temsilcileri tarafından oluşturulan seçim kurulunun dörtte üçünün oyunu almak gerekiyor.
Yeni anayasa taslağında parlamentodaki sandalye sayısı 131'den 101'e düşürülürken milletvekillerinin görev süresi 4 yıldan 5 yıla çıkarılıyor.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan tarafından 2013'te oluşturulan Anayasa Reformları Uzmanlık Komisyonu anayasal sistemi iyileştirerek kamu yönetiminde verimliliği artırmak amacıyla çalışmalarına başlamıştı. Sarkisyan'a yakın çevreler yeni anayasanın ülkede halihazırda uygulanan ve yarı başkanlık olarak nitelendirilen sistemi parlamento ve başbakanın yetkilerini artıracak şekilde değiştirmeyi amaçladığını ileri sürüyor.
Muhalefet partileri ise 2013'te 5 yıllığına ikinci kez cumhurbaşkanı seçilen Sarkisyan'ın iktidarını muhafaza için anayasa değişikliğine gittiğini iddia ediyor.
Son Dakika › Güncel › Ermenistan'daki Yeni Anayasa Çalışmaları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?