Eski Mkek Silah Fabrikası Müdürü Tanrıverdi Hakkındaki Dava - Son Dakika
Güncel

Eski Mkek Silah Fabrikası Müdürü Tanrıverdi Hakkındaki Dava

MP5 silahı ile üretimine henüz başlanan Milli Piyade Tüfeği MPT-76'nın çizim ve üretim planlarını satmak isterken yakalanan Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi'nin 29 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı.

28.09.2016 13:52

MP5 silahı ile üretimine henüz başlanan Milli Piyade Tüfeği MPT-76'nın çizim ve üretim planlarını satmak isterken yakalanan Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi'nin 29 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Tanrıverdi ve avukatları ile şikayetçiler MKEK, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Hazine Müsteşarlığının avukatları katıldı.

Tanrıverdi, savunmasına, MPT-76'nın geliştirilmesiyle ilgili bazı açıklamalar yaparak başladıktan sonra, tüfeğe ilişkin projenin 5 Mayıs 2014'te tamamlandığını bildirdi.

Mustafa Tanrıverdi, 2014'te 2 bin silahın Savunma Sanayii Müsteşarlığına ve Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) teslim edildiğini, bazı müttefik ülkelere 10'ar silah verildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Proje, 2009'dan 5 Mayıs 2014'e kadar devam etti. Proje, bu tarihe kadar devlet sırrıydı. Bundan itibaren proje paket halinde Savunma Sanayii Müsteşarlığına teslim edildi. MPT-76'nın 20 bin adet üretilmesi için MKE'ye sipariş verildi. Kurum tarafından bunun tamamı üretilemeyeceğinden, özel sektöre de ihaleyle üretim ve sipariş imkanı getirildi. İhaleler açılmış, tüfeğin parçalarına ilişkin teknik resimler, ihale evraklarıyla birlikte 50-100 liraya ihaleye giren kişilerce alınmıştır. Kaldı ki proje bittikten sonra silah fuarlarda da sergilenmiştir. Silahın AR-GE aşamasında da görev yaptım, bütün patentleri ben aldım. Silaha ait bütün bilgilere ulaşabildim. ABD'ye sattığımız silahlardan maksimum yüzde 10, kendi silahlı kuvvetlerimize verdiklerimizden yüzde 20-30, Kenya'ya sattıklarımızdan ise yüzde 80 kar ediyorduk. Bu nedenle ABD firmalarına silah satışına karşı çıkıyordum. Bu yüzden ihbarcı da benim görevden alınmam için çalıştıklarını söylemiştir. Ben buna 'satayım, matayım' diye bir şey demedim. Ben daha üst yönetimlere taliptim. ABD'ye silah verilmesine de çok ucuz verildiği için karşı çıkıyordum. Adam bu yüzden bize kafayı takmış, bize tuzak kuruyor."

Mahkeme Başkanı Selfet Giray'ın, "50-100 liraya tüfeğin teknik resimlerini alabileceğini söylüyorsun. Öyleyse niye adam sana 200 bin lirayla 300 bin dolar versin?" sorusu üzerine Tanrıverdi, "Bu tamamen bana kurulan bir tuzak. Adam zaten ilk ifadesinde belirtiyor. 'Mustafa Tanrıverdi'yi fabrika müdürlüğünden alacağız' diye" ifadesini kullandı.

Giray'ın, "Tuzak kurulduğunu iddia ediyorsun ya, sen niye parayı kabul ettin?" sorusuna Tanrıverdi, "Biz orada şeytana uyduk. Allah affetsin. Pişmanım." karşılığını verdi.

"ABD önünü kesmek istemiştir"

Sanık avukatı Ali Meriç Türkmenoğlu da müvekkilinin, bu silahı başından sonuna kadar "icat eden" kişi olduğunu söyleyerek, "Bu silah çocuğu gibidir, satması mümkün değildir. İhbarcı Kutlay Kaya da ifadelerinde 'Bize zorluk çıkarıyordu' diyor. Müvekkilimin o dönemde genel müdür olması muhtemeldir. ABD, önünü kesmek istemiştir. Müvekkilim hatta Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından dinlenmiştir. 'Tanrıverdi'yi nasıl yok ederiz' diye tuzak kurulmuştur, kendisi de tuzağa düşmüştür. Bir soru önergesine verilen yanıta göre silahın 159 parçasının 92'si zaten dışarıda yapılmaktadır. Gizliliği kalmamıştır. 'Burada FETÖ'nün parmağı var mı' sorusu aklıma geliyor. Müvekkilim 6 aydır tutukludur, mağdurdur. Tahliyesini istiyoruz." diye konuştu.

Sanık avukatı Ali Türker ise dünyada geliştirilen birçok piyade tüfeği bulunduğunu belirterek, "MPT-76, devletin güvenliğiyle ilgili değil. 2014'ten bu yana tüfeğin gizliliği kalmamıştır. Popçuların, topçuların milyonlar aldığı yerde bir fabrika müdürüne 4 bin 600 lira veriliyorsa, insanların kandırılması son derece kolaydır. Sanık mühendis olarak uzun yıllar MKE'de çalışmıştır. Bu tüfeği kendisi geliştirmiştir. Genel müdürlüğe aday iki şahıstan birisi olması ve düşük karla satışa karşı çıkması nedeniyle saf dışı edilmek istenmiştir. Müvekkilimin tahliyesini istiyorum." dedi.

Sanık avukatları, "devlete ait gizli kalması gereken fenni keşif, buluş ve sınai yeniliklerden yararlanma" suçu kapsamında, tüfeğe ilişkin bilirkişi raporu alınmasını istedi.

Cumhuriyet Savcısı İsmail Şafak, dosyadaki mevcut raporun yeterli olması ve "sanığın suçunu ikrar etmesi" karşısında yeni bilirkişi raporu alınması isteminin reddini ve Tanrıverdi'nin tutukluluğunun devamını talep etti.

Mahkeme heyeti, mazeret bildiren ihbarcı Kutlay Kaya'nın zorla getirilmesine, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, MKEK Genel Müdürlüğü ve Hazine Müsteşarlığının davaya müdahilliklerinin kabulüne karar verdi. Yeni bilirkişi raporu alınması talebini reddeden heyet, Tanrıverdi'nin tutukluluğunun devamını kararlaştırarak, duruşmayı erteledi.

İddianame

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, ihbarcı Kutlay Kaya'nın, 1 Nisan 2016'da başsavcılığa başvurarak Tanrıverdi'nin, fabrikada üretilen MP5 ile MPT-76 model silahın çizimleri, üretim planları dahil tüm dokümanlarını satmak istediğini bildirmesi üzerine soruşturmaya başlandığı belirtiliyor.

İhbar üzerine polisin buluşma yerinde takipte bulunduğu, ihbarcı ile Tanrıverdi'nin Söğütözü'nde lokantada buluştuğu anlatılan iddianamede, Tanrıverdi'nin bilgileri 200 bin lira ve 300 bin dolar karşılığında satmak isterken yakalandığı aktarılıyor.

Kaya'nın ABD'deki Zenith Fire Arms isimli firmanın sahibi olduğunu, uluslararası silah ticareti yaptığını, hem Türk hem de ABD vatandaşı olduğunu ve MKEK'ye iş nedeniyle gidip gelmesi nedeniyle Tanrıverdi'yi tanıdığını beyan ettiği bildirilen iddianamede, Tanrıverdi'nin "rüşvet almak" ve "devlete ait gizli kalması gereken fenni keşif, buluş ve sınai yeniliklerden yararlanma" suçlarından 29 yıl 6 aya kadar hapsi isteniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eski Mkek Silah Fabrikası Müdürü Tanrıverdi Hakkındaki Dava - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement