ADDİS Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, kıtadaki ülkeler arasında serbest ticaret yapılmasına imkan verecek Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi (AfCFTA) anlaşmasını onaylamaya hazır olduklarını açıkladı.
Ahmed, BM Afrika Ekonomi Komisyonu (ECA) tarafından başkent Addis Ababa'da düzenlenen "AfCFTA" temalı konferansta yaptığı konuşmada, anlaşmanın, kıtadaki işsizliğin azalması ve Afrika'nın kalkınması için anahtar görevi göreceğini belirterek, "Kenya ve Gana'dan sonra Etiyopya da anlaşmayı onaylamaya hazır." dedi.
Ahmed, 55 üye ülkeden 44'ünün imzaladığı anlaşmayı, diğer Afrika ülkelerinin de hızla onaylamasını ve projenin hayata geçirilmesini istediğini ifade etti.
"Ekonomik Pan-Afrikanizm'e ihtiyaç var"
BM Afrika Ekonomi Komisyonu Genel Sekreteri Vera Songwe de kıtasal serbest ticaret bölgesinin üretime olduğu kadar hizmet sektörünün gelişmesine de katkıda bulunacağını kaydetti.
Afrika'nın farklı bir tür Pan-Afrikanizm'e ihtiyaç duyduğunu ve bunun ekonomik Pan-Afrikanizm olduğunu dile getiren Songwe, "Afrika'yı gerçek anlamda dünyanın en büyük kıtalarından biri yapacak şey ekonomi." ifadesini kullandı.
En büyük serbest ticaret bölge anlaşması
Afrika Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Thomas Kwesi Quartey ise ekonomik entegrasyonun eğitimle güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Bilim ve teknolojinin ekonomi ve üretimde itici güç olduğunu belirten Quartey, "Bilim ve teknoloji bir anahtar." dedi.
Ruanda'nın başkenti Kigali'de marta ayında bir araya gelen 44 Afrika ülkesi temsilcisi, AfCFTA anlaşmasına imza atmıştı. İmza atan ülkelerin şimdi anlaşmayı onaylaması gerekiyor.
1,2 milyar nüfusa ve 2,5 trilyon dolar GSYH'ye sahip birliğe üye ülkelerin anlaşmayı uygulamaya geçirmesi halinde kıtada işsizliğin azalması ve iç ticaretin büyük oranda artması bekleniyor.
AfCFTA, Dünya Ticaret Örgütü kurulduğundan bu yana en fazla ülkenin katılım gösterdiği serbest ticaret bölge anlaşması olma özelliğine sahip.
Son Dakika › Güncel › Etiyopya, Kıtasal Serbest Ticaret Anlaşmasını Onaylamaya Hazır - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?