Ezo Gelin Çorbası Dünyaya Tanıtılacak - Son Dakika
Güncel

Ezo Gelin Çorbası Dünyaya Tanıtılacak

Sofraların vazgeçilmez lezzeti Ezo Gelin çorbası, tüm dünyaya tanıtılacak.

10.02.2014 16:10  Güncelleme: 16:17

Tüm Türkiye’de ‘Ezo Gelin Çorbası’ ile bilinen efsanevi hayat hikayesi ve güzelliği olan ‘Ezo Gelin’in Oğuzeli Kaymakamlığı’nın çalışmaları ile kültür turizmine kazandırılması hedefleniyor. ‘Ezo Gelin’in kültür turizmine kazandırılmasıyla bölgenin canlanması ve ciddi anlamda ekonomik gelir elde edilmesi bekleniyor.

Proje ile bilgi veren Oğuzeli Kaymakamı Arif Gül, ‘Ezo Gelin Uluslararası İmge Tasarım Yarışması’ düzenliyoruz. Yaptıkları araştırmalar neticesinde Ezogelin’in bir görseline ulaşamadıklarını belirten Arif Gül, “ Ezogelin ile ilgili elimizde video kaydı ve görsel yok. Sadece biz Ezo Gelin’i akrabaları tarafından anlatılanlarla biliyoruz. Her gün çorbasını içtiğimiz filmini seyrettiğimiz müziğini, türküsünü dinlediğimiz Ezo Gelin herkes tarafından biliniyor ama kişilerin aklında bir görsel oluşamıyor. Bizde bu noktaya açıklık getirmek için böyle bir yarışma düzenlemeye karar verdik. Biz istedik ki Ezo Gelin’in belirli bir görseli olsun. Ezo gelin dediğimizde aklımızda tasavvur edecek bir görsele ulaşmak için böyle bir yarışma düzenlemeye karar verdik. Yarışmamız herkese açık bir yarışma. Biz istiyoruz ki yapacağımız bu yarışma herkes tarafından kabul görsün, herkesin içine sinen bir yarışma olsun, işin açıkçası kollektif bir çalışma olsun istiyoruz. Yerli yabancı herkese açık bir yarışma olacak. Herkese açık tutmamızdaki amaç genel kabul görmesini amaçladığımızdan dolayıdır. “ diye konuştu.

"EZO GELİN’İ KÜLTÜR TURİZMİNE KAZANDIRMAYI AMAÇLIYORUZ”

Düzenleyecekleri yarışma ile ‘Ezo Gelin’i kültür turizmine kazandırmayı amaçladıklarını belirten Gül, “Yine bu görsel imge yarışmasında amacımız ‘Ezo Gelin’i kültürel turizme kazandırmaktır. Evet ‘Ezo Gelin’ diye bir şey var. Ancak kafamızda tasavfur eden bir şey yok. Biz istiyoruz ki; Ezo Gelin maskotlarını satalım, ezo gelin bebeklerini yapıp buradaki hem yöre halkına da bir geçim kaynağı olsun. Bilindiği üzere dünyada ve ülkemizde çoğu beldeler, ilçeler, iller belirli kültürel ve ekonomik değerleriyle ön plana çıkıyorlar. Bu ekonomik ve kültürel değerleri kullanarak yöre halkı müreffeh bir seviyeye ulaşabiliyor” dedi.

“EZO GELİN KÜLTÜR KÖYÜ KURULACAK”

Projenin ikinci aşamasında ‘Ezo Gelin Kültür Köyü’nin kurulacağı müjdesini veren Gül, “Ezo Gelin Kültür Köyü’nü hayata geçirmeyi düşünüyoruz.

Amacımız bu kültür köyünü kurduğumuzda gelen yerli ve yabancı turistler hem barak kültürü adına birşeyler öğrenebilsinler , Ezo Gelin’in hayatı hakkında bilgi edinebilsinler. Böyle bir amacımız var. Bu anlamda da biz kültür ve Turizm Bakanımızdan desteklerini talep edeceğiz. İnşallah bu yarışmayı tamamladıktan sonra da bakanlığımızın ve bizim böyle bir hedefimiz olacaktır” dedi.

Asıl adı Zöhre Bozgeyik olan ''Ezo Gelin'' 1909 yılında Gaziantep'in Oğuzeli ilçesine bağlı Dokuzyol (Uruş) Köyü’nde doğdu. Büyüdükçe güzelliği dillere destan olan ve çevre ilçelerden herkesin görebilmek için Dokuzyol Köyü’ne geldiği ‘Ezo Gelin’ 20 yaşına geldiğinde, aynı köyden Hanefi Açıkgöz ile berdel usulüyle evlendirildi. Daha sonra Suriye’de başka birisi ile evlendirilen ‘Ezo Gelin’ memleketinden uzak, vatan hasretiyle suriye'de verem hastalığına yakalandı. Suriye’de hayatını kaybeden ‘Ezo Gelin’ 43 yıl sonra devlet yetkililerinin girişimleri sonrasında kendi köyüne getirilerek defnedildi.

AHMET ÖZER

Ezo Gelin Çorbası Dünyaya Tanıtılacak
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ezo Gelin Çorbası Dünyaya Tanıtılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement