Feyza Eğitim Kurumları Genel Müdürü Nilüfer Sivri, 'F' klavyede, Türkçe'de en sık kullanılan harflerin, en güçlü ve işlek parmaklara denk geldiğini belirterek, 'F' klavyenin 10 parmak metoduyla kullanılması halinde hızın 4-5 kat arttığını söyledi.
Sivri, yaptığı açıklamada, Türkiye'de, 'Q' klavyenin yerini 'F' klavye aldığını ve bunun da haklı sebepleri bulunduğunu belirtti. 'Q' klavyede, güçlü ve işlek parmaklara en çok kullanılan harflerin isabet etmediğini belirten Sivri, "Q klavye olarak bilinen tuş dizilimi aslında daktilonun icat edildiği günden beri değişmemiştir. Neden bu şekilde dizildiği konusunda çeşitli söylentiler mevcut. Bunların içerisinde en yaygın olanı, yazı makinesinin mucidi olan Christopher Latham Sholes, 1867'de cihazın patentini almış ve ilk çalışan örnekleri ortaya koyduğu sırada cihazın tasarımının neden olduğu mekanik bir sorunla karşılaşmış. İcat ettiği bu makinenin harfleri kağıda basmak üzere kullandığı mekanik harf kolları, kapalı bir kutunun içinde yer almaktadır. 2 kol birden kağıda doğru havalandığında kağıdın içeride sıkışmasına neden olmuş. Christopher de bu sorunun çözümü için, yazarın yazım hızını yavaşlatmak üzere harflerin yerlerini olabildiğince karıştırarak en çok kullanılan harfleri elin en zor ulaşabileceği yerlere yerleştirmeyi uygun görmüş. ve 'Q' klavye adını verdiğimiz harf dizilimi ortaya çıkmış. Aslında bir nevi daktilonun hızlı yazmaya karşılık fazla bozulmasından dolayı, yavaş yazmaya zorlama amacıyla ortaya çıkmış. Aslında 'Q' klavye İngilizce de dahil neredeyse hiçbir dil için faydalı değil. Her dile ayrı olarak klavye üretilmesine karşılık yaygın olarak kullanılanı yine 'Q' klavyedir. Halen piyasada bizlere 'uluslararası klavye' diye tanıtılıyor" diye konuştu.
TÜRKÇE'YE EN UYGUN 'F' KLAVYE
Türkçe'ye en uygun olan klavyenin 'F' klavye olduğunu belirten Nilüfer Sivri, şöyle devam etti:
"F klavye, Türkçe için geliştirilmiştir bir klavye çeşididir. Okunuş olarak 'Ef' diye tabir etsek de aslında doğru okunuşu 'Fe' klavyedir. 'Q' klavyenin aksine 'F' klavye daktilolarda kolay, hızlı ve hatasız yazmak amacıyla, Türkçe'de çok sık kullanılan seslerin karşılığı olan harfler 'F"klavyede kolay ulaşılabilecek yerde, harflerin kullanılma oranları, hece ve söz yapısı, parmakların kullanılabilir kuvvetleri ve işlevsellikleri göz önünde bulundurularak üretilmiştir. Bu bakımdan 'F' klavye 'Q' klavyeden daha üstün. 'F' klavye, 10 parmak metoduyla kullanıldığında hız 4-5 kat artıyor."
MİLLİ KLAVYEDE YASAL SÜREÇ
Nilüfer Sivri, Türkiye'deki tüm daktilo makinelerinin Milli Klavye'ye dönüştürülmesi sürecinin, 1963 yılında Gümrükler Kanunu'na eklenmesi ve 1974 yılında Türk Standartları Enstitüsü tarafından zorunlu standart olarak onanmasıyla devam ettiğini söyledi.
Yapılan bir çalışmada, yaklaşık 30 bin Türkçe sözün ölçü alındığını belirten Sivri, değerlendirme sonucunda, çok kullanılan birkaç harflerden a harfi 26 bin 323, e harfi 16 bin 308, k harfi 13 bin 542, i harfi 13 bin 384 kez, m harfi 11 bin 263, l harfi 10 bin 496, t harfi 9 bin 669, r harfinin ise 8 bin 698 kez kullanıldığını vurguladı.
Nilüfer Sivri, şunları kaydetti:
"Yine, klavyede yazım hızının ölçüldüğü dünya genelindeki yarışmalara 1965 yılından beri katılan Türk milli klavye takımı, bu tarihten itibaren 67 dünya şampiyonluğu kazanırken, 30'un üzerinde rekor kırıp adından 'uçan parmaklar' olarak söz ettirmiştir. Yarışmalara 'Q' klavye ile katılan Amerika ve İngiltere'nin hiç şampiyonluğunun olmaması da 'Q' klavyenin hızlı yazı yazmaya uygun olmadığını gösteriyor. 'F' klavyenin icat edilmesinden bu yana en parlak dönemini yaşatıyoruz. Biz Adana olarak 2015 Dünya Olimpiyatları'nda Dünya 9'uncusu ve 2015 Türkiye Şampiyonası'nda Türkiye 3'üncüsü olduk. Bu bizim doğru yolda olduğumuzu gösteriyor." - ADANA
Son Dakika › Güncel › F' Klavye Yazmayı Hızlandırıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?