Gazeteci Akyol, "Atatürk'ün İhtilal Hukuku"Adlı Kitabını Tanıttı - Son Dakika
Güncel

Gazeteci Akyol, "Atatürk'ün İhtilal Hukuku"Adlı Kitabını Tanıttı

Gazeteci Akyol, "Atatürk\'ün İhtilal Hukuku"Adlı Kitabını Tanıttı

Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen bir konferansa katılan Gazeteci Taha Akyol, burada "Atatürk'ün İhtilal Hukuku" adlı kitabını tanıttı.

03.04.2012 00:32

Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen bir konferansa katılan Gazeteci Taha Akyol, burada "Atatürk'ün İhtilal Hukuku" adlı kitabını tanıttı.

Gazeteci Akyol, Esenler Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa katılarak, son kitabını tanıttı. Mustafa Kemal Atatürk dönemindeki hukuk, siyaset ve devlet düzeni gibi konulara değinen Akyol, yazdığı kitabın içeriğine ilişkin bilgiler verdi ve daha sonra konferansa katılan Prof. Dr. Osman Özsoy'un sorularını yanıtladı.

Özsoy'un, "İstiklal mahkemelerinin, bazen haddini de aşarak eski hesapları görme adına bir kıyım olarak kullanıldığı gibi bir izlenime vardınız mı?" şeklindeki soruya Akyol "Kesinlikle öyledir. İstiklal mahkemeleri deyince şunu iyi bilmek lazım; bu mahkemelerin üyeleri bildiğimiz hakimler değil. Bu mahkemenin üyeleri, meclisin milletvekilleri içlerinden seçiyorlar. Milli mücadele sırasında meclis çoğulcu olduğu için mahkemenin üç üyesi var. Birisi muhafazakar, öteki liberal oluyor, biri de solcu oluyor.

Dolayısıyla aralarında ayrım oluyor. Ayrıca meclis, İstiklal mahkemelerini denetliyor" dedi.

Burada söz alan Prof. Dr. Osman Özsoy, "Birinci meclis döneminde, yani 1920 yılı 23 Nisan-Ağustos arasındaki birinci meclis, demokrat bir meclisti. İstiklal mahkemeleri kontrol altındaydı. Halbuki 1920 seçimlerine giderken Mustafa Kemal Paşa, seçimler için yeni bir genelge yayınlıyor ve seçimlere sadece halk fıkrası katılıyor. Birinci mecliste herkes katılıyordu, sadece halk fırkasının katıldığı bir meclis. Adayları da sadece Mustafa Kemal Atatürk tarafından belirlenen bir meclis. Böylece İstiklal

mahkemelerine hep aynı görüşten adamlar, aynı partililer seçiliyor ve meclis İstiklal mahkemelerinde üzerindeki denetimini kaybediyordu" diye konuştu.

Özsoy, "Düşünün 1926 Ağustos'unda İstiklal mahkemeleri Kazım Karabekir'in eline kelepçe vurarak Cebeci hapishanesine atıyor. Kazım Karabekir Milli Mücadelenin ilk zaferini kazanan komutan, Doğu Cephesi Komutanı... Eğer Kazım Karabekir, Doğu'da Ermenistan'a karsı zafer kazanarak bugün ki sınırımızı çizmeseydi, Sevr belasının doğu ayağını kırmasaydı, biz Sakarya savaşını kazanamazdık. Çünkü Karabekir'in sınırını sağlama alması elindeki erleri Sakarya savaşına destek olarak göndermesi sayesinde biz Sakarya

savaşını son 6 saat içinde kazandık" şeklinde konuştu.

Daha sonra yeniden söz alan Akyol, kitabında ele aldığı konulara ilişkin detayları paylaştı ve konulara ilişkin merak edilen soruları yanıtladı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Gazeteci Akyol, 'Atatürk'ün İhtilal Hukuku'Adlı Kitabını Tanıttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement