Gazeteyi Sonradan Satın Alan da Tazminattan Sorumlu - Son Dakika
Güncel

Gazeteyi Sonradan Satın Alan da Tazminattan Sorumlu

Gazeteyi Sonradan Satın Alan da Tazminattan Sorumlu

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 2004 yılında Star Gazetesi'ne açılan tazminat davasından, gazeteyi TMSF'den devralan Ali Özmen Safa'nında sorumlu olduğuna hükmetti.

03.10.2012 11:10  Güncelleme: 11:24

Ferdi Türkten - Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 2004 yılında Star Gazetesi'ne açılan tazminat davasından, gazeteyi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) devralan Ali Özmen Safa'nında sorumlu olduğuna hükmetti.

Avukat Mustafa Rollas, 2004 yılında İHD İzmir Şube Başkanlığı yaptığı dönemde kendisi hakkında, " Türkiye'yi 'Sistematik işkence var' diye Verhaugen'e şikayet eden adama bak-Irkçı PKK'lı", "İşte gerçekyüzleri-PKK militanlarının öldürülmesini protesto ettiler" şeklinde haberler yayımlayan Star Gazetesi'ne dava açtı. Rollas, gazeteden iki haber için ayrı ayrı 5 bin ve 20 bin lira tazminat talep etti.

Haberlerin yayımlandığı tarihte Ulusal Basın Gazetecilik Matbaacılık ve Yayıncılık Sanayi AŞ'ye ait olan gazete, 2006'da TMSF'ye devredildi. Ardından diğer davalı Ali Özmen Safa'nın sahibi olduğu Star Medya Yayıncılık AŞ'ye satıldı. Bu nedenle dava, gazeteyi TMSF'den devralan Ali Özmen Safa'ya yöneltildi.

Manşet olan haberin davacının kişilik haklarına saldırı mahiyetinde olduğuna hükmeden İzmir 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı kısmen kabulederek, Ali Özmen Safa'yı Rollas'a 3 bin lira tazminat ödemeye mahkumetti.

-2 kez Yargıtay'a, 2 kez yerel mahkemeye geldi-

Kararın temyiz edilmesi üzerine, dosya Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'ne geldi.

Daire, haberlerin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, eksik hüküm kurulması nedeniyle yerel mahkemenin kararını bozdu. Bozma kararı sonrasında İzmir 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı yeniden görüştü.

Yerel Mahkeme bu kez, Ali Özmen Safa'nın TMSF ile imzaladığı sözleşmeyi mahkemeye sunması nedeniyle sözleşme hükümlerine göre, Safa'nın gazeteyi bütün borçlarından arınmış olarak devraldığının belli olduğunu belirtti. Yerel Mahkeme, bu nedenle Safa'nın husumet ehliyeti olmadığına hükmederek davayı reddetti.

Kararın tekrar temyiz edilmesi üzerine dosya yeniden Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'ne geldi. Daire, yerel mahkemenin bu kararını da bozdu. Daire, Basın Yasası'nın 13. maddesine göre, zararı doğuran fiilin işlenmesinden sonra yayını devralan, sahibi gibi hareket eden kişilerin de bu fiil nedeniyle hükmedilen tazminattan müştereken ve müteselsilen sorumlu olacağına hükmetti.

Bozma kararının ardından dosya yeniden İzmir 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görüşüldü. İkinci kararında direnen yerel mahkeme, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nce bozma kararına gerekçe gösterilen Basın Yasası'nın ilgili maddesinin normal satışları kapsayan bir düzenleme olduğunu belirtti.

Kararda, gazetenin fon tarafından yapılan satış ilanında ayrıntılı olarak satışın her türlü mükellefiyetten ari olarak yapılacağı ilkesinin getirildiği ve bu satış ilanına göre de Ali Özmen Safa tarafından gazetenin satın alındığı kaydedildi.

İhale şartnamesinin üstünde bir hükümlülüğün getirilmesinin mümkün olmadığı belirtilen kararda, TMSF vasıtasıyla yayını devralan kişinin hukuki statüsü ile normal ölçülere göre fon dışında bir sebeple yayını devralan kişi ya da kuruluşun hukuki statülerinin farklı olduğu ifade edildi.

-Kurul son sözü söyledi-

Direnme kararının da temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun gündemine geldi. Hukuk Genel Kurulu, yerel mahkemenin direnme kararını, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin bozma gerekçeleri doğrultusunda bozdu. Kurul kararına karşı davalı Ali Özmen Safa, karar düzeltme isteminde bulundu. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, karar düzeltme istemini de reddetti.

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gazeteyi Sonradan Satın Alan da Tazminattan Sorumlu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement