Gaziantep - Kıyafet Serbest Olursa Okullardı Şık-Rüküş Yarış - Son Dakika
Son Dakika Logo
Güncel

Gaziantep - Kıyafet Serbest Olursa Okullardı Şık-Rüküş Yarış

Gaziantep - Kıyafet Serbest Olursa Okullardı Şık-Rüküş Yarış
16.05.2010 12:05

5 Milyar Dolar Pazar Payı Bulunduğu İleri Sürülen Okul Kıyafetiyle İlgili Tartışmalar Sürüyor

5 MİLYAR DOLAR PAZAR PAYI BULUNDUĞU İLERİ SÜRÜLEN OKUL KIYAFETİYLE İLGİLİ TARTIŞMALAR SÜRÜYOR

İLK ve ortaöğretimde okul kıyafetlerinin serbest bırakılmasına gazetelere verdiği açık mektup ilanıyla karşı çıkan Gaziantep'te yerleşik Altınlar Giyim'in Genel Müdürü Adem Altan, "Eğer kıyafet serbestisi gelirse okullarda artık günün şıkı, rüküşü seçilecek hale gelinir. Ayrıca binlerce insan işsiz kalır ve güvenlik zaafiyeti ortaya çıkar" iddiasında bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, ilk ve ortaöğretimde öğrencilerin kot pantolon hariç istedikleri kıyafetlerle okula gelmesine olanak sağlayan değişiklik çalışması, okul kıyafeti üreticilerinin tepkisine neden oldu. Üreticiler, Türkiye'de bu sektörde yaklaşık 5 milyar dolarlık bir pazar bulunduğunu, böyle bir düzenlemenin binlerce insanın istihdam edildiği bu sektörü sıkıntıya sokacağını kaydetti. Tasarının hayata geçirilmesi durumunda, hem işsizler ordusuna binlerce kişinin katılacağı, hem de sektöre milyon dolarlık yatırımlar yapan firmaların iflas bayrağını çekerek yok olacağını ifade eden üreteciler, "Bu olayın ekonomik boyutu. Bunun dışında olayın birde sosyal boyutu ile güvenlik boyutu var" dedi.

BAKAN ÇUBUKÇU'YA AÇIK MEKTUP İLANI YAYINLADILAR

Okul kıyafetleri üretiminde Türkiye'nin önde gelen entegre tesislerinden Gaziantep'te kurulu Altınlar Giyim, serbest kıyafet uygulaması öngörüsünün yasallaşması halinde okullarda yaşanacak sıkıntıları, ulusal gazetelerde ilan olarak yayınlattı. 'Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'ya Açık Mektup' başlığıyla yayınlanan ilanda, kıyafet serbestisinin kabul edilmesi halinde okullarda öğrencilerin ve eğitimcilerin yaşacağı sıkıntılar dile getirildi. İlanı hazırlatan Altınlar Giyim Genel Müdürü Adem Altan, bu sektörün Türkiye'de önemli bir yerinin bulunduğunu dile getirerek şunları söyledi: "Kıyafet serbestliği kabul edildiği takdirde bu sektörde çalışan yaklaşık 3 milyon insan işsiz kalacak bu da çalışan kesimin aileleri ile birlikte 12 milyon insana tekabül ediyor. Olayın bir boyutu bu bir diğer boyutu ise milyonlarca dolarlık yatırım yaparak insanlara istihdam sağlayan, ülke ekonomisine katkı sunan yaklaşık 5 milyar dolarlık bir piyasa da iflas edecektir."

HAFTANIN ŞIKI -RÜKÜŞÜ SEÇİLİR

Okul kıyafeti üreticilerinin sadece yurt içi pazarında faaliyet göstermediğini, birçok firmanın yurt dışına açıldığını da ileri süren Altan, yatırımcıların artık yurt dışına ihracat yapacak konuma geldiklerini, hatta birçoğunun yurtdışı pazar oluşturduğunu da kaydederek tepkilerini şöyle sürdürdü: "Şimdi siz bu firmaların önünü keseceksiniz, onları iflas ettirip, yurt ışı pazarlarını da ellerinden alacaksınız. Bu da ülke ekonomisine ciddi anlamda bir balta vuracaktır. Okul kıyafetlerinin en önemli kısmı okullarda öğrencilerle sivilleri birbirlerinden ayırmasıdır. Kıyafet uygulaması serbest kalırsa, okul kapılarının önündeki tinerci, ballyci ve diğer satıcılar öğrencilerin arasına kolaylıkla sızabilecek. Bu olayın bir boyutu. Bir diğer boyutu ise sınıflarda kıyafetlerinden dolayı zengin ,fakir öğrenci ayrışması yaşanacak. Maddi durumu daha iyi olan bir öğrenci her gün okula değişik bir kıyafetle gelirken, maddi durumu buna yeterli olmayan bir başka öğrenci ise her gün aynı kıyafetlerle okula gelecek. Haliyle o öğrenci diğer arkadaşlarına bakarak psikolojik olarak bir yıkıntı yaşayacak. Sadece kıyafetten dolayı disiplinsizlik hat safhaya ulaşabilecek. Daha da kötüsü sınıflar podyuma dönecek ve zamanla öğrenciler arasında günün şıkı, rüküşü bile seçilecek. O nedenle bakanlığın kararı gözden geçirmesini bekliyoruz."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gaziantep - Kıyafet Serbest Olursa Okullardı Şık-Rüküş Yarış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement