Göçerlerin, Çadırlardaki Zorlu Yaşamı - Son Dakika
Güncel

Göçerlerin, Çadırlardaki Zorlu Yaşamı

Göçerlerin, Çadırlardaki Zorlu Yaşamı

Geçimlerini hayvancılıkla sağlayan aileler, yılın beş ayını Iğdır'ın farklı yaylalarına kurdukları çadırlarda geçiriyorlar Yaylanın ve çadırın olumsuz koşullarına rağmen yaşamlarını sürdüren besiciler, zaman zaman naylon brandadan su elde ediyor Besicilerden Ali Dağ: "Yaylamız serin, havası temiz. Ama en çok elektrik ve su sıkıntısı yaşıyoruz"

11.07.2013 11:23

EMRAH KOCABEY - Geçimlerini hayvancılık yaparak sağlamaya çalışan Iğdırlı besiciler, yılın beş ayını yaylalarda kurdukları çadırlarda geçiriyorlar.

Havanın ısınmasıyla farklı köylerden Korhan yaylasına gelen göçer aileler, olumsuz koşullara rağmen çadırdaki yaşam biçiminden vazgeçemiyor.

En büyük sorunlarının elektrik ve su sıkıntısı olduğunu ifade eden besiciler, yağmur yağdığı zaman naylon branda yardımıyla su elde etmeye çalışıyor. Yaylada erkekler koyunları otlatırken, kadınlar koyun sağma, koyun kırkma, peynir yapma işleriyle uğraşıyor.

Korhan yaylasıdaki besicilerden Ali Dağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede kendileri gibi yüzlerce yaylacının olduğunu belirterek, bu yaylacıların çeşitli zorluklar içerisinde hayatlarını sürdürmeye çalıştığını söyledi.

Yaylada gün içerisinde hayvanlarla uğraştıklarını anlatan Dağ, "Yaylanın kendine göre zorlukları da güzellikleri de var. Bizim burada canımız sıkılmıyor. Aksine zamanın nasıl geçtiğini bile anlamıyoruz. Ama sıkıntılarımız da var. Elektriğimiz yok, suyumuz yok. Bu konuda çok sıkıntı çekiyoruz" dedi.

"Mum ışığında yemek yiyoruz"

Çadırda işleri kadınların yaptığını ifade eden Dağ, şunları kaydetti:

"Kadınlarımız büyük emek veriyor. Burada hayatımızı doğal bir şekilde yaşıyoruz. Tükettiğimiz gıdalar doğal ve organik. Yağımızı, yoğurdumuzu, peynirimizi kendimiz yapıyoruz. Bazen hava çok soğuk oluyor. Çocuklar soğuktan biraz etkileniyor ama idare ediyoruz. Yaylacılık faaliyeti zor da olsa bir alıştık. Tek sıkıntı elektrik ve suyun olmamasıdır. Gece mum ışığında yemeğimizi yiyoruz, erkenden yatıyoruz. Suyumuzu tankerle merkezden getiriyoruz. Biz yılın beş ayını bu yaylalarda geçiyoruz."

Kadınlardan Nasife Dağ ise yaylada zor işleri kadınların yaptığını belirterek, koyun sağma, peynir yapma gibi işlerin yanı sıra çadırın işlerini de kadınların yaptığını vurguladı.

Suyun olmamasının büyük sorun oluşturduğunu kaydeden Dağ, "Çamaşırları elimizde yıkıyoruz. Su merkezden getiriliyor. Yağmur yağdığı zaman poşet brandalar serip, yağmurdan su elde ediyoruz. Yaylada kadın olmak zor. Çünkü burada bütün işler kadınların omuzlarında. Her zorluğa rağmen yaylada yaşamaya çalışıyoruz" diye konuştu. - Iğdır

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Göçerlerin, Çadırlardaki Zorlu Yaşamı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement