Dha DIŞ HABER- Görmez: IŞİD'e katılımlarda dışlanmışlık duygusunun etkisi var
-Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Almanya'da, IŞİD ve Avrupa'da İslamofobi konusunda mesajlar verdi
Almanya'nın Köln kentinde, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği DİTİB'in düzenlediği Kutlu Doğum Haftası etkinliğine katılmak için bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Ortadoğu'da yaşanan şiddet ve Avrupa'daki İslamofobi konusunda mesajlar verdi. Lanxess Arena'daki etkinlikten önce basın mensupları ile biraraya gelen Görmez, bu yıl Kutlu Doğum Haftası'nda 'Birlikte Yaşama Ahlakı' temasını işlediklerini söyledi. Mehmet Görmez, günümüzde farklı kültür ve inançların iç içe girdiğini buna karşın birlikte yaşam konusunda acze düşüldüğünü dile getirdi. Siyasetin çok kültürlülükleri yönetememeye başladığını ifade eden Mehmet Görmez, hoşgörü ve dayanışma çağrısı yaptı.
'BU ÖRGÜTLER SAVAŞLARIN, İŞGALLERİN BİR SONUCUDUR'
Avrupa'da İslamofobi'nin arttığına hatta bunun dışlama ve düşmanlık boyutlarına vardığını belirten Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez şunları söyledi: 'Yeryüzünde büyük kitlelerin büyük bir sevda ile iman ettiği dinin bir kıtada varlığının güvenlik sorunu haline gelmesi veya getirilmesi kabul edilemez. Dünyanın neresinde olursa olsun yaşanan sıkıntılar bunu hiçbir zaman meşru kılmaz. DAİŞ ya da IŞİD denilen bir örgütün savaşların, işgallerin, istibdatlerin gölgesinde, Ebu Gureyb cezaevlerinde yetiştirilen militanların dünyanın herhangi bir yerinde işledikleri gayriinsani bir cinayetin faturası Almanya'da, Fransa'da, Hollanda'da sokakta gezen hiçbir Müslümanın başını öne eğdiremez. Bu hiçbir zaman insani olarak kabul edilemez, hukuki olarak da kabul edilemez. Elbette bütün insanlığın bu sorunlar üzerinde düşünmesi gerekiyor. Bu sorun sadece Doğu'nun sorunu değil, bu sorun sadece Batı'nın sorunu değil. Dünya hepimizin ortak evi ve yurdudur. Ortak evimiz ve ortak yurdumuzun hangi köşesinde bir insanın gözünden yaş akıyorsa, bir insanın kanı akıyorsa ondan bütün insanlık olarak hepimiz elbette mesulüz.
'İŞLEDİKLERİ CİNAYETLER KABUL EDİLEMEZ'
Hepimiz çok iyi biliyoruz ki, İslam coğrafyasında meydana gelen hadiseler, ortaya çıkan bir takım örgütler IŞİD, Boko Haram, Şebab vs. gibi isimlendirmelerle, El Kaide gibi isimlendirmelerle ortaya çıkan örgütlerin tamamı bir sebep değil, bir sonuçtur. ve bütün bunlar aynı zamanda işgallerin, savaşların, istibdatlerin sonucunda ortaya çıkan gayrimeşru yapılanmalardır. Bu gayrimeşru yapılanmaların herhangi birinin işlediği cinayetin İslam dünyasının dini, siyasi, kültürel fay hatlarıyla oynandıktan sonra, her türlü savaştan ve şiddetten sonra ortaya çıkan ve bu tür hiçbir dinin, hiçbir inancın kabul edemeyeceği bu tür yapılanmaların herhangi birisinin işlediği cinayetin hesabının Almanya'da, Avrupa'da, Amerika'da, Kanada'da özgürce sokakta gezen herhangi bir Müslüman'a sorulması kabul edilemez elbette.?
'IŞİD'E KATILIMLARDA DIŞLANMIŞLIK DUYGUSUNUN ETKİSİ VAR'
IŞİD'e Avrupa'dan çok sayıda gencin katıldığının hatırlatılması üzerine Prof. Dr. Mehmet Görmez, bunu önlemenin yolunun, dini özgürlükler, dini mabetlerin özgürce inşası ve sağlıklı din eğitimi olduğunu belirtti. Görmez, bu koşullar olmadığı takdirde tehlikeli kimlikler ve gettolar oluşacağını ifade etti. Özellikle İnternet ortamından edinilen dini bilgilerin sorunlu olduğunu vurgulayan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, 'Ne kadar yüksek bir din eğitimi verilirse bu yanlışlıklardan da uzak kalır gençler. Tabii ki bunun psikolojik, sosyolojik boyutları da var. Yani ötekileştirilme, periferilere itilme duygusu bir takım gençleri maceraların peşine düşürebiliyor. Elbette bu da kabul edilemez, dolayısıyla işin dini boyutu, eğitim boyutu önemli ama psikolojik, sosyolojik, siyasi boyutları da son derece önemlidir' dedi.
Son Dakika › Güncel › Görmez: Işid'e Katılımlarda Dışlanmışlık Duygusunun Etkisi Var - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?