Gözümüzdeki Tehlike: Diyabetik Retinopati - Son Dakika
Güncel

Gözümüzdeki Tehlike: Diyabetik Retinopati

Gözümüzdeki Tehlike: Diyabetik Retinopati

Diyabet hastalarında sıklıkla görülen diyabetik retinopati hastalarda görme kaybına sebep oluyor.

22.08.2013 14:08

Bir İnci Göz Hastanesi 'nden Op. Dr. Melike Gedar diyabetik retinopati hakkında merak edilenleri açıkladı.

Op. Dr Melike Gedar "Diyabet (şeker hastalığı), insülinin vücutta bulunmaması veya görev yapamaması nedeniyle kan şekerinin yüksekliği sistematik bir hastalıktır. Bütün vücudun damarlarını, özellikle küçük ve orta çaplı damarları etkiler. Ömür boyu süren bir hastalık olduğundan, yıllar içinde çeşitli belirtiler ortaya çıkar. Diyabetten en çok etkilenen organlar, küçük damarlardan zengin olan göz, böbrek ve beyindir. Diyabette gözün bütün bölümleri etkilenir. Görme kaybının nedeni ise, retina (ağsı tabaka) damarlarda ortaya çıkan değişikliklerdir. Bu durum "diyabetik retinopati" olarak tanımlanır. Gerek Tip (İnsüline), gerekse Tip II (İnsülinden bağımsız) diyabette hastalığın süresi ne kadar uzunsa, kan şekerinde düzensizlikler ne kadar fazla ise, göz damarları o ölçüde hasar görür. On yıldır Tip l diyabeti olan her 100 kişinin 70-90'ında retinopati bulguları vardır. Tip ll diyabette retinopati daha geç başlar ve daha hafif seyreder. On beş yıldır Tip ll diyabeti olan 100 kişinin 60 'ında retinopati mevcuttur" dedi.

Gedar "Retinpatiye yol açan etkenler olarak; hipertansiyon, kan yağlarının yüksekliği, böbrek bozukluğunun (diyabetik nefropati) varlığı, kansızlık ve gebeliktir olarak sıraladı. Dünya genelinde her diyabetik hastanın 2'sinde körlük gelişmektedir; bu oran gelişmekte olan ülkelerde daha yüksektir. Tüm dünyada 120 milyon diyabet hastası vardır ve 2.5 milyon kişi diyabet nedeniyle görmesini yitirmiştir. Diyabetik retinopatiyi tedavi etmekte esas amaç, yeni damarların oluşmasını engellemek, böylece hastanın ilerde görmesini tamamen kaybetmesini önlemektir.

Tüm hastalıklarda olduğu gibi tedaviye erken başlandığında, hastalığı başlangıç aşamasında durdurmak mümkün olmakta Ayrıca diyabetik retinopati görme merkezinde sıvı toplanması ve bu bölgenin kalınlığını armasına neden olarak görme düşüklüğüne neden olabilir. Görme merkezinin kalınlığını ölçmek ve tanı ve tedaviye cevabı takipte kullanmak üzere, görme merkezi (makula)nin çok ince kesit tomografisi (Optik Kohorens Tomografi) çekilebilir.

Diyabet teşhisi konan hastalar, hiçbir şikayeti olmasa dahil her yıl göz muayenesi olmalıdır. Damla ile göz bebeği genişletilir, göz dibi retinopati açısından ayrıntılı olarak incelenir." şeklinde aktardı. Tedavi yolu olarak da şunları ekledi: "Muayene, anjiografi, ve Optik Kohorens Tomografi bulgularına göre tedavi gerektiğine karar verildiğinde, yeni oluşan ve kanamaya meyilli damarları önlemek veya geriletmek amacıyla laser tedavisi uygulanır. Buna ek olarak görme merkez (makula)inde oluşmuş ödemi gidermek amacıyla göz içine ödem giderici (Anti-VEGF ya da Kortizon) enjeksiyonlar yapmak gerekir. Diyabetik retinopatinin ağızdan alınacak bir ilaçla tedavisi mümkün değildir."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Gözümüzdeki Tehlike: Diyabetik Retinopati - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement