Merinos AKKM Çınar Salon'da gerçekleştirilen seminer öncesi BEKAYDER Başkanı Hacer Özyürek ve BEKAYDER Sağlık İşleri Başkanı Mecbure Altun'a davetleri için teşekkür eden Dr. Özkul, H1N1 virüsünün ilk olarak Meksika ve ABD'de görüldüğü ve ardından tüm dünyaya yayıldığını kaydetti. Grip virüslerinin insandan insana genellikle öksürük ve hapşırma yoluyla bulaştığını söyleyen Dr. Özkul, "Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilir. İçme, kullanma ve havuz sularıyla bulaşma görülmemiştir" dedi.
MEVSİMSEL GRİPLE AYNI BELİRTİLERE SAHİP
H1N1 ve mevsimsel grip belirtilerinin birbirine çok benzediğine dikkat çeken Dr. Özkul, şunları sıraladı: "Hastalık, ateş, öksürük, boğaz, baş, yaygın vücut ağrısı, üşüme gibi belirtiler vermektedir. Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebiliyor. Kişiler, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar hastalığı bulaştırabilir. Virüs, kapı kolu, masa, bardak vb. yüzeylerde virüs 2-8 saat canlı kalmaktadır."
HİJYENE GEREKLİ ÖNEM VERİLMELİDİR
Gribin yayılımının engellenmesi için ev eşyalarının temizliğine önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Özkul, şöyle devam etti: "Grip virüsünün yayılmasını önlemek için, yüzeylerin (masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgâhı, oyuncaklar vb) günlük temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesi yeterlidir. Hastalara ait çarşaf, çamaşır, havlu ve kap kacak yıkanmadan başkası tarafından kullanılmamalıdır. Bu çarşaflar mümkün olduğunca elle temas edilmeden taşınmalı ve yıkanmalıdır. Hastanın çarşafları, çamaşırları değiştirildikten sonra eller mutlaka sabunlu suyla yıkanmalıdır."
ACİL MÜDAHALE GEREKTİREN DURUMLAR
Dr. Özkul, yeterli önlem alınmadığında ölüme kadar götüren H1N1'de acil müdahale gerektiren durumları erişkinlerde zor nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, sık ve uzun süreli kusma; çocuklarda ise hızlı veya zor nefes alma, vücutta solgunluk ve morarma, beslenememe, uykuya meyil, uyarılara cevap alamama, huzursuzluk, ateşle beraber döküntü şeklinde sıraladı.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLÜ TUTMAK SİZİN ELİNİZDE
H1N1 virüsüne karşı alınacak en önemli önlemlerin başında ise beslenmenin geldiğine dikkat çeken Dr. Özkul, "Enfeksiyonlarla savaş halindeki vücudun bağışıklık sistemini güçlü tutmak da sizin elinizde. Bunu yeterli ve dengeli beslenme ile sağlamanız mümkün. Doğru beslenme için süt ve süt ürünleri, et, balık ve kümes hayvanları, sebze ve meyveler, tahıllar gibi temel basın maddeleri günde en az 3 ana, 3 ara öğünde yeterli miktarda tüketilmeli. Bağışıklık sistemini güçlendiren yararlı mikroorganizmaları (probiyotikleri) içeren süt, yoğurt veya kefir günde en az 2-3 porsiyon/bardak tüketilmeli" bilgilerini verdi.
BELİRTİLER VARSA SONA ERENE KADAR İSTİRAHAT EDİN
Dr. Özkul beslenmenin yanı sıra şunları paylaştı: "Virüs bulaşırsa; belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar istirahat ediniz. Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz. Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırın."
Seminerin ardından BEKAYDER üyelerinin H1N1 virüsü ve mevsimsel griple ilgili sorularını cevaplayan Dr. Ahmet Özkul'a günün anısına plaket takdim edildi.
Son Dakika › Güncel › Gribin Önlemi Dengeli Beslenme - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?