Filipinler'de 9 Mayıs'ta düzenlenen devlet başkanı seçimini kazanan Rodrigo Duterte, ABD'nin Manila Büyükelçisine, tartışmalı Güney Çin Denizi'nde Çin ile karşılaşmaları durumunda kendilerinin yanında olup olmayacaklarını sordu.
Davao kentinde katıldığı bir iş forumunda konuşan Duterte, Filipinler'in ABD ile imzaladığı karşılıklı savunma anlaşmasının, ülkesinin bölgesel çekişmeler nedeniyle Çin ile karşı karşıya geldiğinde Washington yönetiminin otomatik olarak yardım etmesini gerektirmediğini söyledi.
Duterte, ABD'nin Manila Büyükelçisi Philip Goldberg ile yakın zamanda yaptığı bir görüşmede, "Bizimle misiniz değil misiniz?" sorusunu yönelttiğini ve "Sadece saldırıya uğrarsanız." cevabını aldığını belirtti.
Atacağı adımlara karar vermeden önce ülkesinin Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik sorunuyla ilgili başvurduğu Birleşmiş Milletler Daimi Tahkim Mahkemesinin kararını bekleyeceğini kaydeden Duterte, Filipinler'den askeri olarak üstün olan Çin ile karşılaşmayacaklarını ve askerlerinin hayatını riske atmayacağını dile getirerek, "Neden savaşayım ki? Burada insanların hayatını harcamayacağım." ifadesini kullandı.
Pekin ile iyi ilişkiler geliştirmenin yararlarına değinen Duterte, Çin'in iyi niyetini kabul edebileceklerini söyledi.
Devlet başkanlığı görevini 30 Haziran'da yemin ederek devralacak olan Duterte, ulaşım sekreteri olarak belirlediği Arthur Tugade'nin "Savaş ve rahatsızlıklar hakkında değil barış ve bize yapacakları yardımlar hakkında konuşmak" için Çin'e gideceğini öne sürdü.
ABD ve Filipinler arasında 1951'de imzalanan karşılıklı savunma anlaşmasına göre, taraflardan birinin saldırıya uğraması halinde ortak hareket etmeleri gerekiyor.
Filipinler, Çin'in, Güney Çin Denizi'ndeki adaların mülkiyeti hakkındaki iddialarına karşı 2013'te mahkemeye başvurmuştu. BM Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler'in yaptığı başvuruyu değerlendirmiş ve davayı görmeyi kabul etmişti. Son kararın 2016'da verileceğini açıklayan mahkeme, 151 sayfalık gerekçeli kararında Çin'in, Filipinler'in başvurusunun mahkemenin görev alanı dışında olduğu iddialarını da reddetmişti.
Pekin yönetimi, yeraltı kaynakları açısından zengin Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da aralarında bulunduğu bölge ülkeleriyle egemenlik tartışmaları yaşıyor. Bölge üzerinden yapılan gemi taşımacılığıyla dünya genelinde her yıl yaklaşık 5 trilyon dolarlık ticaret gerçekleşiyor.
Son Dakika › Güncel › Güney Çin Denizi'ndeki Gerginlik - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?