ABD'nin Güney Çin Denizi'nde ilk kez Filipinler ile ortak devriye görevi başlattığı bildirildi.
ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Filipinler Savunma Bakanı Voltaire Gazmi ile düzenlenen ortak basın toplantısında, Hava Kuvvetleri komandoları dahil yaklaşık 300 ABD askerinin, ayın sonuna kadar Güney Çin Denizi'nde Filipinler devriye ekibinin yanında görev yapacağını açıkladı.
ABD ordusunun bu hamlesinin, kimseyi kışkırtma amacı taşımadığını belirten Carter, "Aksine bölgede tansiyonu düşürmeye çalışıyoruz." dedi.
Gazmi de ABD güçlerinin bölgedeki varlığının, Çin yönetiminin yersiz eylemler için caydırıcı olacağını dile getirdi.
Devriye desteğinin, Filipinli diplomatların, Çin'in Scarborough Shoal suları yakınında konuşlanmasına engel olmak için ABD'den yardım istemesinin üzerine geldiği bildirildi.
Filipinler'in Washington Büyükelçisi Jose Cuisia Jr, ülkesinin bölgede Çin'in faaliyetlerini durdurma kabiliyeti olmadığını söyledi.
Pentagon'dan yapılan açıklamada, devriye ekibine katılacak ABD güçlerinin halihazırda Filipinler'de cuma günü sona erecek "Balikatan" tatbikatına katıldığı belirtildi.
Amerikalı yetkililer, devriye ekibinde, Clark Hava Üssü'ndeki 3 Pave Hawk saldırı helikopteri, bir MC-130H Combat Talon II özel görev uçağı ve 5 A-10 uçağı ile özel harekat ekiplerinin dahil olduğu 200 havacının yer alacağını kaydetti.
Aynı zamanda, 75 deniz piyadesinin, bölgede ortak askeri operasyonları desteklemek amacıyla Aguinaldo Kampı'nda kalacağı bildirildi.
Filipinler, ABD ve Avustralya kuvvetlerinin katıldığı, "Balikatan" (omuz omuza) adlı ortak tatbikat, 4 Nisan'da Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı adaların yakınında, Filipinler'e ait Palawan Adası'nda başlamıştı. 5 bin Amerikan askerinin yer aldığı tatbikata, 4 bin Filipinli ve 80 Avustralyalı askerin katıldığı açıklanmıştı.
ABD'nin Güney Çin Denizi üzerinden bölgedeki ülkelerle ilişkisi ve askeri faaliyetlerinden rahatsızlığını her fırsatta dile getiren Çin, Güney Çin Denizi sorununun ABD'yi kapsamadığını vurguluyor.
Çin, Güney Çin Denizi'nde oluşturduğu yapay adalar üzerine hava üssü ve sivil tesisler inşa ederek ihtilaflı sularda konumunu güçlendirmeye çalışıyor. Pekin yönetimi, Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da arasında bulunduğu bölge ülkeleriyle egemenlik tartışmaları yaşıyor.
Son Dakika › Güncel › Güney Çin Denizi'ndeki Gerilim - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?