Güney Kıbrıs Rum Kesimi Milletvekilliği Seçimleri İçin Sandığa Gitti - Son Dakika
Güncel

Güney Kıbrıs Rum Kesimi Milletvekilliği Seçimleri İçin Sandığa Gitti

Güney Kıbrıs Rum Kesimi Milletvekilliği Seçimleri İçin Sandığa Gitti

Dha DIŞ HABER- Güney Kıbrıs Rum kesimi milletvekilliği seçimleri için sandığa gittiAli Ruhluel Lefkoşa, 22 Mayıs DHA - Güney Kıbrıs Rum kesimi milletvekilliği seçimleri için bugün sandık başına gitti.

22.05.2016 13:57

Dha DIŞ HABER- Güney Kıbrıs Rum kesimi milletvekilliği seçimleri için sandığa gitti

Ali Ruhluel Lefkoşa, 22 Mayıs DHA - Güney Kıbrıs Rum kesimi milletvekilliği seçimleri için bugün sandık başına gitti. Güney Kıbrıs Rum Meclis'teki 56 sandalye için 494 adayın yarışacağı seçimde, bin 200 merkezde toplam 542 bin 915 kayıtlı seçmenin oy kullanması bekleniyor. Seçimde, aralarında DİSİ, DİKO, EDEK, AKEL, Vatandaşlar İttifakı, Ekologlar ve Vatandaşlar İşbirliği, EVROKO-Dayanışma Hareketi ve ELAM'ın bulunduğu toplam 12 parti ya da ittifak yer alıyor. Bir siyasi partinin meclise girebilmesi için, 5 yılda bir yapılan seçimlerde en az yüzde 3.6 oy alması gerekiyor. Seçim barajı, Kasım 2015'de yapılan yasa değişikliğiyle yüzde 1.8'den 3.6'ya yükseltildi. Güney Kıbrıs'taki kayıtlı 542 bin 915 seçmenin 620 tanesi Kıbrıslı Türk. Seçimlerde Girne ve Karpaz'da yaşayan 271 seçmen de oy kullanacak. Başkanlık sisteminin bulunduğu Güney Kıbrıs'ta meclis için en son Mayıs 2011'de seçim yapılmıştı. Seçimden yüzde 34,27 oy oranıyla birinci çıkan DİSİ 56 sandalyenin 20'sini kazanırken, yüzde 32.67 oy alan AKEL 19, DİKO 9, EDEK 5, EURO.KO 2, Ekologlar ve Çevreciler Hareketi de 1 sandalye kazanmıştı. Başkanlık için ise en son Şubat 2013'te seçim yapılmış ve başkanlığa DİSİ'nin adayı Nikos Anastasiadis seçilmişti.

Anastasiadis ' Kıbrıs sorununun çözümü için ortak arayış içerisinde olacağız'

Rum Lider Anastasiasdis? de Sabah erken saatlerde oyunu kullandı. Anastasiadis, oyunu Limasol'daki Lanitio Lisesinde kullandı. Anastasiadis, oy kullanmaya eşi ve torunları ile geldi. Anastasiadis, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, bu seçimin önemli olduğunu belirterek güçlü bir hükümetin kurulması gerektiğini söyledi. Seçmenlere oy kullanma çağrısında bulunan Anastasiadis, İstanbul'daki Dünya İnsani Zirvesi ve Yunanistan ziyaretinden sonra meclise giren tüm partileri toplayarak ülkedeki mali kriz ve Kıbrıs sorununun çözümü için ortak çalışma arayışı içerisinde olacağını kaydetti.

Sabah 08.00 başlayan oy verme işlemi 18.00 sona erecek. İlk sonuçların saat 23.00'e doğru açıklanması bekleniyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Güney Kıbrıs Rum Kesimi Milletvekilliği Seçimleri İçin Sandığa Gitti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement