Güneydoğu Asya'daki Göçmen Krizi - Son Dakika
Güncel

Güneydoğu Asya'daki Göçmen Krizi

Arakanlı Müslümanlara (Rohingyalar) sahip çıkacağını açıklayan ve açık denizde terk edilen göçmenleri topraklarına kabul etmeye başlayan Endonezya'ya dünyanın birçok ülkesinden destek ve maddi yardım sözü geldi.

31.05.2015 20:31

Arakanlı Müslümanlara (Rohingyalar) sahip çıkacağını açıklayan ve açık denizde terk edilen göçmenleri topraklarına kabul etmeye başlayan Endonezya'ya dünyanın birçok ülkesinden destek ve maddi yardım sözü geldi.

Şiddete maruz kaldıkların için vatanlarını terk etmek zorunda kalan ve insan kaçakçıları tarafından açık denizdeki teknelerde ölüme terk edilen Arakanlı Müslümanların bir kısmı, kurtarıldıktan sonra çevre ülkelerde yaşamaya başladı.

Malezya ve Endonezya dışişleri bakanlarının Arakanlı Müslümanlara 1 yıllığına evsahipliği yapacaklarını açıklamalarının ardından Türkiye, Filipinler, Gambiya, Yeni Zelanda, Katar ve ABD yardım taahhüdünde bulundu.

Türkiye'den 1 milyon dolar yardım

Türkiye, Arakanlı Müslümanlara yapılacak yardım faaliyetlerine ilk etapta 1 milyon dolar ayırırken, Filipinler, Gambiya ve ABD, Arakanlı Müslümanların bir kısmına sahip çıkacağını açıkladı. Yeni Zelanda Başbakanı John Key, bazı göçmenlere kapılarını açabileceklerini söyledi.

Avustralya Başbakanı Tony Abbott ise "yeni bir hayat isteyenlerin arka değil ön kapıdan gelmeleri gerektiği" beyanında bulundu.

Bölgeye yardım götüren AusRelief isimli sivil toplum kuruluşunun direktörü Fuad Bahrum, Abbott'a Avustralyalıların çoğunun da göçmen olduğunu hatırlatarak sığınmacıların bir kısmını kabul etme çağrısında bulundu. Avustralyalıların yüzde 95'inin göçmenlere destek olmak için seferber olduklarını belirten Bahrum, "Sadece Avustralya hükümeti yardım için kılını kıpırdatmıyor" dedi.

Açe Valisi maddi yardım istedi

Açe Valisi Zaini Abdullah, federal yönetimden yardım istemek için gittiği başkent Cakarta'da, bölgeye acilen finansman sağlanmasını talep etti. Açe'ye sığınanlar için çok harcama yaptıklarını kaydeden Abdullah, acilen finansman desteği sağlanması ve göçmenlere özel bütçe ayrılması gerektiğini söyledi.

Katar 50 milyon dolar ayıracak

Endonezya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Arrmanatha Nasir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Katar'ın da maddi yardım taahhüdünde bulunduğunu ve Endonezya'da inşa edilecek barınaklar için 50 milyon dolar ayıracağını ifade etti. Nasir, İslam İşbirliği Teşkilatı'na da göçmen sorununun çözümüne katkıda bulunması için çağrıda bulunduklarını kaydetti.

ABD'nin Cakarta Büyükelçiliği de BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve diğer uluslararası organizasyonlarla göçmen krizinden etkilenen ülkelere destek olacağını açıkladı.

Yardım kuruluşları bölgeye ulaştı

Ülkelerin yardımlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşları da bölgeye ulaşmaya başladı. Endonezya'nın Açe, Sumatra ve farklı bölgelerinde acil yardıma ihtiyaç duyan göçmenlere sivil toplum kuruluşları yardım paketleri gönderdi.

Bölgeye yardım götüren AusRelief, Açe'deki bin 39 Arakanlı Müslüman'ın barınma ihtiyacını karşıladı. Langsa'daki kampta kalan herkese yardım kolisi veren sivil toplum kuruluşu, Açe yönetimiyle 2 yıl boyunca göçmenlere yardım yapacakları ve destek olacakları konusunda anlaştıklarını açıkladı.

- Yerel halk sahip çıktı

Açık denizdeki teknelerden kurtarılan Arakanlı Müslümanların bir kısmına evsahipliği yapan Sumatra eyaletindeki Müslümanlar, göçmenlere sahip çıktı.

Sumatralı Müslümanlar, su ve gıda yardımının yanı sıra göçmenlere moral de vermeye çalışıyor.

Güneydoğu Asya'da açık denizde insan kaçakçılarının terk ettiği teknelerde hala yaklaşık 2 bin Arakanlı Müslüman ve Bangladeşli göçmen bulunuyor. Başta Malezya ve Endonezya olmak üzere bölge ülkeleri bu ay açık denizden 4 bin civarında göçmeni kurtardı.

Tayland'ın Songkhla eyaletinde mayıs başında insan tacirlerinin kurduğu gizli kamplarda 32 Arakanlı Müslüman'ın cesetlerinin bulunmasıyla bölgedeki insan kaçakçılığı gözler önüne serilmişti. Tayland hükümeti teknelerdeki göçmenleri topraklarına kabul etmiyor.

Bengal Körfezi ve Andaman Denizi civarında terk edilen göçmenlerin çoğunluğunu Myanmar'da gördükleri zulüm ve ayrımcılıktan kaçan Arakanlı Müslümanlar oluşturuyor. Göçmenlerin arasında Bangladeş'in az gelişmiş kuzey ve güneybatı bölgelerinde yaşayan ve iş bulma umuduyla Malezya ve Tayland'a gitmek isteyen Bangladeşliler de bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Güneydoğu Asya'daki Göçmen Krizi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement