Myanmar'da ülkedeki zulüm ve ayrımcılıktan kaçan Arakan Müslümanları (Rohingyalar) ve Birleşmiş Milletler'i hedef alan bir gösteri düzenlendi.
Yangon kentinde düzenlenen yürüyüşe, bir grup milliyetçi ve 30 kadar Budist din adamı katıldı.
Protestocular, BM'nin ve uluslararası medyanın Myanmar hükümetine açık denizde insan kaçakçıları tarafından kaderlerine terk edilen Arakanlı Müslümanları kabul etmesi ve göçmen sorununu çözmesi konusunda yaptığı baskıya karşı, "Myanmar'ı suçlamayı bırakın" diye slogan attı.
Myanmar'ın batısındaki Rakhine eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan çatışmalarda 280 kişi yaşamını yitirmişti. Yüzlerce ev ve iş yerinin ateşe verildiği çatışmalar nedeniyle 125 bin Rohingyalı bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.
İnsan Hakları İzleme örgütü, Mayıs 2013'te yayımladığı 153 sayfalık raporda Myanmarlı yetkilileri, Arakan eyaletinde Rohingyalara karşı etnik temizlik yapmakla suçlamıştı.
Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak nitelendirilen Rohingyalar, Arakan eyaletinde derme çatma kamplarda yaşıyor. Yıllar süren askeri cunta yönetiminin ardından 2011'de iktidara gelen Tein Sein hükümetinin başlattığı reform sürecinden hiçbir şekilde yararlanamayan Arakanlı Müslümanlar, sadece kendileri için uygulanan yasal, ekonomik ve toplumsal kısıtlamalara maruz kalıyor.
Güney Asya'daki göçmen trajedisiyle bir kez daha dünya gündemine gelen Arakanlı Müslümanlar, vatandaş olarak görülmedikleri Myanmar'daki zulüm ve ayrımcılıktan kaçarken, insan kaçakçılarının tuzağına düşüyor.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Güneydoğu Asya'da açık denizde terk edilmiş teknelerde hala yaklaşık 2 bin Arakanlı Müslüman ve Bangladeşli göçmen bulunduğunu bildirirken, bölge ülkelerinin yaklaşık 4 bin göçmeni kurtardığı belirtiliyor.
Son Dakika › Güncel › Güneydoğu Asya'daki Göçmen Trajedisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?