Hacettepeli Bilim Adamlarından Olimpiyat Yorumu Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Hacettepeli Bilim Adamlarından Olimpiyat Yorumu Açıklaması

Hacettepeli Bilim Adamlarından Olimpiyat Yorumu Açıklaması

Hacettepe Üniversitesi rektörü Prof.Dr.Murat Tuncer, "Olimpiyatların kazanılması bilimsel bir süreçtir."

09.09.2013 13:56

Hacettepe Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, "Olimpiyatların kazanılması bilimsel bir süreçtir. Spor Bilimleri Enstitüsü olmadan bunun olması mümkün değildir" dedi.

İstanbul'un olimpiyatlara ev sahipliği yapma şansının Tokyo'ya takılmasının ardından açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Tuncer, üniversite bünyesinde kurulacak olan Spor Bilimleri Enstitüsü ile, ülkemizde şampiyon sporcular yetiştirilmesi için her türlü sorumluluğu üstleneceklerini belirtti. Rektör Tuncer, şunları söyledi:

"Olimpiyatlara ev sahipliği yapabilmek için olimpiyat şampiyonu sporcu sayımızın artması gerekmektedir. Bunun ise bilimsel bir süreç olduğu bilinmelidir. Hacettepe Üniversitesi olarak ülkemizde sporun geliştirilmesi, ülke çapında yaygınlaştırılması, sportif başarının artırılması ve özellikle Dünya ve Olimpiyat şampiyonlarının yetiştirilmesi için gerekli bilimsel ve teknolojik desteği vermeye hazırız. Olimpiyat Oyunları düzenlemiş ülkelerin sportif performansın geliştirilmesi konularında ciddi bir bilimsel alt yapılarının olduğu ortadadır. "

Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Haydar Demirel olimpiyatlar için Japonya örneğine dikkat çekti. Prof. Dr. Demirel şöyle dedi:

"Tokyo'da yapılan 1964 Olimpiyatlarında 3.olan Japonlar, 1988 Seul'den itibaren birbirini takip eden dört Olimpiyatlarda sırasıyla 14, 17, 25 ve 15. olunca, teknoloji harikası olan Japon Spor Bilimleri Enstitüsü'nü kurarak, bilimi en küçük ayrıntıya kadar sporun içerisine taşıdılar. Böylece 2004 Atina Olimpiyatlarından itibaren yeniden üst sıralara çıkan Japonlar, 2020 Olimpiyat Oyunlarına da tekrar ev sahibi olmaya hak kazandılar.

HACETTEPE'DEN TOKYO'YA HEYET

Üniversite olarak Japonya Spor Bilimleri Enstitüsü'nü incelemek için bir heyet gönderildi. Hacettepe Üniversitesi bünyesinde bu enstitünün bir benzerinin kurulması planlandı. Hacettepe Üniversitesi, böyle bir Enstitünün ihtiyaç duyduğu multi - disipliner, bilimsel alt yapıya sahip. Kurulacak olan Spor Bilimleri Enstitüsü, araştırma laboratuvarları, antrenman ve spor kompleksi ve test alanları ile sporun hemen her dalında Olimpiyatlarda başarılı sporcular yetiştirmek için yetenekli sporcuların seçimi ve elit sporcularda üst düzey performansın sağlıklı bir biçimde sergilenebilmesi için en uygun yöntemleri ortaya koyacak. Bu amaçla başta spor bakanlığı olmak üzere ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılacak.

DOPİNGE KARŞI REFERANS LABORATUVARI

Hacettepe Doping Kontrol Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Başaran ile Doping Kontrol Merkezi Bilimsel sorumlusu ve Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Salih de Olimpiyat Oyunlarının bir ülkeye verilmesinde dopingle mücadelede gelinen noktanın büyük önem taşıdığını vurguladı. Hacettepe Üniversitesi Doping Kontrol Merkezi'nin yeniden akreditasyon çalışmalarında sona yaklaştığını belirten Prof. Dr. Başaran şu bilgileri verdi:

"Ekim ayı başından itibaren WADA tarafından gönderilen örneklerin test edilmesine başlanacak. Doping Kontrol Merkezi, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın destekleri de alınarak tamamen yenilendi. WADA yetkilileri merkezi ziyaret etti ve gelişmelerden çok etkilendi. En kısa zamanda yeniden akredite olacak ve yeni yöntemlerin de geliştirildiği WADA referans laboratuvarlarından hatta en önemlilerinden birisi olacağız." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Hacettepeli Bilim Adamlarından Olimpiyat Yorumu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement