"Hayalet Ağ Avcıları Projesi" tamamlandı - Son Dakika
Güncel

"Hayalet Ağ Avcıları Projesi" tamamlandı

"Hayalet Ağ Avcıları Projesi" tamamlandı

Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi tarafından destek verilen "Hayalet Ağ Avcıları Projesi"nin saha çalışmaları tamamlandı.

30.10.2013 15:09

Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi tarafından destek verilen "Hayalet Ağ Avcıları Projesi"nin saha çalışmaları tamamlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından yürütülen Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Gökova Körfezi'nde denizde bırakılan av araçlarının temizlenmesi için yürütülen "Hayalet Ağ Avcıları Projesi"nin saha çalışmalarında, denizden çıkarılan hayalet ağ ve misinalar sergilendi.

Akyaka Beldesi Su Ürünleri Kooperatifi yanında açılan sergide, denizden çıkarılan hayalet ağ ve misinaların yanı sıra ağ kullanılarak heykeltıraş Ömer Faruk Kılıç tarafından yapılan heykelin de açılışı yapıldı.

Proje koordinatörü Deniz Karamanoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, daha önce gerçekleştirilen saha çalışmalarında yerleri belirlenen hayalet ağların temizlendiğini, çalışmanın sonuna geldiklerini söyledi.

Amaçlarının Gökova Körfezi'nde denizin dibinde çeşitli sebeplerle kalan ağların ekosistem üzerindeki baskısını azaltarak temizlemek olduğunu belirten Karamanoğlu, "Çalışma ile hem Gökova Körfezi gibi çok değerli bir alanı yaşatmak hem de deniz canlılarının popülasyonlarının devam edebilmesini sağlamak istedik. Aynı zamanda buradan geçimlerini sağlayan balıkçıların bu işi verimli bir şekilde yapmaya devam edebilmesini amaçladık" dedi.

Proje kapanışında deniz dibinde çıkarılan ağların bazılarını sergilemek istediklerini anlatan Karamanoğlu, şöyle konuştu:

"Amacımız Akyaka'nın balıkçılıkla ne kadar yakından ilgisinin olduğunu ve ziyaretçilerin balıkçılarıyla gurur duymasını sağlamak. Buradaki heykel de hayalet ağlar kullanılarak yapıldı. Proje kapsamında yaklaşık 7 bin metre misina, 600 metre ağ çıkartıldı. Çıkartılanların hepsini değil, sadece bir kısmını sergileyebildik."

- "Türkiye'ye yaklaşık 1,3 milyon dolar zararı var"

GEF Küçük Destek Programı SGP-COMDEKS Proje Sorumlusu Gökmen Argun ise benzer çalışmaların 3 yıl önce başlayarak Türkiye'nin pek çok bölgesinde gerçekleştirildiğini ifade etti.

Denizde çok büyük alanları tarayarak hayalet ağların Türkiye'de büyük bir ekonomik zarara neden olduğunu göstermek istediklerini kaydeden Argun, şunları söyledi:

"Bu çalışma Birleşmiş Milletlerin, dünya genelinde uluslararası bir sözleşme çerçevesinde, özellikle yerel balıkçılara çok büyük zarar getirmesi sebebiyle bir hedefidir. Çalışmayı yürüten proje ekibi denizaltında büyük bir çabayla bunları çıkarmaya çalıştı. Yerel balıkçıların bu büyük sıkıntıdan kurtarılmasının yollarını aradık. Hayalet ağların Türkiye'ye yaklaşık 1,3 milyon dolar zararı var. Hayalet ağlar, özellikle ekonomik türlerde büyük baskı oluşturuyor."

Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca da Hayalet Ağ Avcıları Projesi'nin bölgede doğal yaşamı koruyarak balıkçıların gelirlerinin artırmaya yönelik bir çalışma olduğunu söyledi.

Yapılan çalışmayı değerli bulduğunu dile getiren Çalca, "Balıkçılarımızın avlanma yöntemlerini ve sorunlarını biliyoruz. Avcılık yapan arkadaşlarımızın doğayı koruması ve denizlerimizin çocuklarımıza da aynı besinleri sağlayacak şekilde bırakılması hedefleniyor. Sürdürülebilir yöntemlerin diğer balıkçılarımıza örnek olacak bir çalışma oluşturuldu" dedi.

- Tekneler ve balıkçılar

- Hayalet Ağ Avcıları Projesi"nin saha çalışmalarında, denizden çıkarılan hayalet ağ ve misinalar

- Heykeltıraş Ömer Faruk Kılıç tarafından yapılan heykel

- Proje koordinatörü Deniz Karamanoğlu RÖP

- GEF Küçük Destek Programı SGP-COMDEKS Proje Sorumlusu Gökmen Argun RÖP

- Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca RÖP

- Sergi açılışı

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Hayalet Ağ Avcıları Projesi' tamamlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement