Japon kaligrafi sanatı Shodo'nun ünlü ustası Suzuki Mohri, "Bu sanatın kalplere ulaşabilen bir yol olduğunu düşünüyorum. Yazı insanların hislerini ortaya çıkarabilen bir şey." dedi.
Türk-Japon Vakfı'nda "Suzuki Mohri ile Shodo" gösterisi ve atölye çalışması düzenlendi. Etkinliğe Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Hiroshi Oka da katıldı.
Gösteri öncesinde katılımcılara Shodo sanatı hakkında bilgi veren Mohri, "Bu sanatın kalplere ulaşabilen bir yol olduğunu düşünüyorum. Shodo'yu sadece güzel yazmak değil, kalbin aynası olarak düşünün. Yazı insanların hislerini ortaya çıkarabilen bir şey. Bugünkü atölye çalışmasında da ilk kez eline fırça alacak katılımcılardan yazdıkları yazıların kendilerinin aynası olmasını isteyeceğim." dedi.
Sanatçı Mohri, bilgilendirmenin ardından Shodo gösterisini gerçekleştirdi. Mohri, 10 kilogram ağırlığında bir fırça ile yere serili büyük bir kağıt üzerine shodo yazdı. Mohri, yazının "almak, mutluluk ve sonsuzluk" anlamlarını taşıdığını söyleyerek, "Bu yazı ile 'mutluluğu elde etmeniz sonsuza kadar devam etsin' mesajını vermek istedim." diye konuştu.
Mohri, gösterinin ardından 30 katılımcı ile atölye çalışması yaptı.
Gösteri ve atölye çalışması süresince iki öğrenci bağlama ve kanun dinletisi gerçekleştirdi.
Shodo hakkında
Japon yazı sanatı (kaligrafi) shodo, milattan sonra 6. yüzyıldan günümüze uzanan bir sanat dalı. Japonlar için shodo, "kişisel ve ruhsal gelişmenin doruğuna ulaşmak" olarak anlamlandırılıyor.
Bir karakteri oluşturan çizgilerin yoğun kullanıldığı Shodo'da sanata güzelliğini veren unsur "yapılış hızı" olarak tanımlanıyor. Yazının ve yapılış hızının sanatçının ruh halini de yansıttığı belirtiliyor.
Shodo'da hayvan tüyünden üretilen bir fırça, mürekkep, mürekkep taşı ve "hanshi" adı verilen, normalinden çok daha ince bir yapıda kağıt kullanılıyor.
Son Dakika › Güncel › Hayatın Anlamını 'Shodo' ile Çizdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?