"Her Müslüman Ülkesine Mührünü Bastı" - Son Dakika
Güncel

"Her Müslüman Ülkesine Mührünü Bastı"

"Her Müslüman Ülkesine Mührünü Bastı"

Prof.Dr.İhsan Süreyya Sırma, "2.Abdülhamit'in en önemli siyasetlerinden birini Panislamizm oluşturuyor."

19.03.2013 17:30

Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, "2. Abdülhamit'in en önemli siyasetlerinden birini Panislamizm oluşturuyor. Bu siyaset ile tüm dünya Müslümanlarını kendine bağladı. Bugün hangi Ortadoğu ülkesine gitseniz orada Abdülhamit'in bir izini, bir eserini bulursunuz. Yani her Müslüman ülkesine mührünü basmıştır" dedi.

OMÜ Kitap Topluluğu tarafından "2. Abdülhamit Han" başlıklı konferans düzenlendi. OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılan konferansa konuşmacı olarak Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma katıldı. OMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Halis Ölmez ve Prof. Dr. Mahmut Aydın, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrencinin hazır bulunduğu konferansta konuşan Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Osmanlı'da 2. Abdülhamit öncesi döneme değinerek, "Osmanlı'da iktidar uğruna kimi şehzadeler öldürülüyordu. Fakat bazı padişahlar bunu yapmıyor ve şehzadeleri bir odada tutsak ediyordu. Bu kafes uygulaması olarak adlandırılıyordu. İşte 2. Abdülhamit de bu uygulamaya maruz kaldı. 5. Murat'tan sonra 2. Abdülhamit tahta geçiyor. Mithat Paşa ve avanesi bir anayasa getirmek istiyor. Fakat 2. Abdülhamit buna hemen yanaşmıyor. Çünkü çok akıllı bir adam. Önce inceliyor, kimi maddeleri çıkarıyor ve kimi maddeleri de kendisi ekliyor. Sonradan anlıyor ki, Mithat Paşa'nın derdi demokrasi değil. 2. Abdülhamit bu bilgileri ele geçirdiği zaman ise Mithat Paşa'yı hemen görevinden azlediyor. Bu belgeler İstanbul Fransız Büyükelçiliği'nin Paris'e gönderdiği belgelerde mevcuttur. 2. Abdülhamit'in siyaseti barış üzerine idi. Savaşın karşısındaydı. Hatta şöyle der: 'Ben daima harbin aleyhinde bulundum. Bundan sonra gelecek oğullarıma nasihat ederim ki; az ya da çok muharebeyle uğraşmasınlar. Galibiyet getiren harpler de mağlubiyet ile neticelenir.' Abdülhamit'in en önemli siyasetlerinden birini Panislamizm oluşturuyor. Bu siyaset ile tüm dünya Müslümanlarını kendine bağladı. Bugün hangi Ortadoğu ülkesine gitseniz orada Abdülhamit'in bir izini, bir eserini bulursunuz. Yani her Müslüman ülkesine mührünü basmıştır" diye konuştu.

Konferansın ardından günün anısına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Ölmez tarafından Prof. Dr. İhsan Sırma'ya plaket takdim edildi. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 'Her Müslüman Ülkesine Mührünü Bastı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement