Hollanda'da Türklerden "Milli Göçmen İşçi Anıtı" - Son Dakika
Güncel

Hollanda'da Türklerden "Milli Göçmen İşçi Anıtı"

Hollanda\'da Türklerden "Milli Göçmen İşçi Anıtı"

Anıtın açılışında ilk nesil Türkler duygusal anlar yaşadı

10.11.2013 19:29

Hollanda'daki Türk toplumunun katkılarıyla dünyadaki tüm göçmenleri temsilen hazırlanan "Milli Göçmen İşçi Anıtı", Rotterdam kentinde açıldı.

Yabancıların yoğun yaşadığı Afrikaanderplein Meydanı'na dikilen anıtın açılış törenine, Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Uğur Doğan, Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral, Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili Emine Bozkurt, Hollanda İşçi Partisi (PvdA) Milletvekilleri Selçuk Öztürk, Tunahan Kuzu ve Rotterdam Belediye Başkan Yardımcısı Hamit Karakuş'un yanı sıra farklı göçmen gruplarına ait sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve ilk kuşak Türkler katıldı.

İlk nesil göçmenlerin duygusal anlar yaşadığı açılış töreninde konuşan Lahey Büyükelçisi Uğur Doğan, Hollanda'ya veda etmeye hazırlandığı bir dönemde anlamlı bir açılışa katılmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi.

Yıllar önce çalışmak için Hollanda'ya gelen arasında Türklerin de bulunduğu göçmenlerin emeklerinin görmezden gelinemeyeceğine değinen Doğan, anıtın Türk toplumunun girişimleriyle hayata geçirilmesinin ise ayrıca önemli olduğunu ifade etti.

Projeyi planlayan DSDF yöneticileri Zeki Baran ve Ömer Hünkar Ilık, anıt vesilesiyle göçmenlerin Hollanda'ya yaptığı katkıyı ölümsüzleştirdiklerini dile getirdi.

Kendi alanında ilk olan bu anıtın aslında dünyadaki tüm göçmenleri temsilen dikildiğini anlatan Baran, yıllar önce ekmek parası uğruna vatanlarını terk eden bu insanların çok zorluklar yaşadığını söyledi. Gittikleri ülkelerde en ağır işlerde çalışan göçmenlere emeklerine karşılık teşekkür mahiyetinde, söz konusu eseri tasarladıklarına dikkati çeken Baran, benzer bir eseri ilk Türk göçmenlerin trenle yola çıktıkları Sirkeci'ye de dikmek istediklerini, bu konuda bazı temasları olduğunu bildirdi.

Kendisinin de bir göçmen çocuğu olduğunu belirten Emine Bozkurt ise açılışta oldukça duygulandığını ifade etti. Göçmenlerin Hollanda toplumunda artık kalıcı hale geldiğini dile getiren Bozkurt, eşit haklara sahip vatandaşlar olarak bu ülkenin kalkınması için çabalarının bundan sonra da  süreceğini kaydetti.

-Anıt-

Demokratik Sosyal Dernekler Federasyonunun (DSDF) girişimleriyle heykeltıraş Hans van Bentem tarafından yapılan anıt üç bölümden oluşuyor. Alt kısmı granitten, ortası göçmenlerin geldikleri ülkelere katkılarını simgeleyen çelikten oluşan 5 tonluk heykelin tepesinde ise güneş figürü yer alıyor. - Hollanda

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hollanda'da Türklerden 'Milli Göçmen İşçi Anıtı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement