"Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk ve Farkındalık Yaratma Semineri" - Son Dakika
Güncel

"Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk ve Farkındalık Yaratma Semineri"

"Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk ve Farkındalık Yaratma Semineri"

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Öztatar: "Mahkemelere gidildiğinde el sıkışarak ayrılan davacı ve davalı görmedim" Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Peker: "Arabuluculuk gibi ...

06.11.2013 17:10

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Türkiye'deki hukuk uyuşmazlıklarında dava yoluna gidildiğini söyledi.

Öztatar, Adalet Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Ofisi ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonunca (TESK)  Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği konferans salonunda düzenlenen "Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk ve Farkındalık Yaratma Semineri"nde yaptığı konuşmada, arabuculuğun dostane bir çözüm yöntemi olduğunu belirtti.

Uyuşmazlıklarda dava yoluna gidildiğinde husumetler doğduğuna dikkati çeken Öztatar, "Arabuluculukta taraflar birbirlerini anlamak yoluyla çözümü kendileri buluyorlar. Çözüm de her iki taraf için kendi menfaatleri doğrultusunda oluyor. Kimsenin size dayattığı bir çözüm olmuyor" dedi.

İngiltere'de 1,5 milyon hukuk mahkemesi dosyasından sadece yüzde 3,5 oranının dava yoluna gidildiğini vurgulayan Öztatar, "Bugün bizim hukuk uyuşmazlıklarının yüzde 100'e yakını davayı tercih ediyor" dedi.

Kendisinin de 10 yıla yakın hakimlik yaptığını anımsatan Öztatar, şunları söyledi:

"Mahkemelere gidildiğinde el sıkışarak ayrılan davacı ve davalı görmedim. Dava yolunda verilen karar, tarafları tatmin etmiyor. Çünkü hakimin verdiği karar geçmişi yargılayan, geçmişteki sorununuzu çözen bir karar. Ancak arabuluculuk geleceğe yönelik bir durumdur. Gelecekteki ticari ilişkilerinizi, dostluklarınızı devam ettiren bir karardır."

Arabuluculuk yöntemini Türkiye'de de uygulamak istediklerini aktaran Öztatar, bu konuda 20 ilde bu yıl, kalan 61 ilde ise gelecek yıl semineler düzenleyeceklerini ifade etti.

"Sorunu mahkemeler açmakla çözmek mümkün değil"

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Peker de İngiltere'de başarıyla uygulanan arabuluculuk sisteminin Türkiye'de de uygulanmaya çalışıldığını kaydetti.

Sistemin faydalı olacağına inandığını belirten Peker, "Türkiye'de hukuk mahkemelerinde ortalama davalar; asliye ticaret mahkemelerinde 410 gün, iş mahkemelerinde 441 gün ve tüm hukuk mahkemelerinde ortalamada 210 gün. Bu 2008'in verileri. Yani ticari bir dava 410 gün sonra karara bağlanıyor. Dolayısıyla niye arabuluculuk sistemine ihtiyaç var; bu rakamlar net olarak ortaya koyuyor" diye konuştu.

Sorunların yargının önüne gelmeden halledilmesinin önemine değinen Peker, şunları kaydetti:

"Biz sürekli adliye binası yapmakla bu meseleleri halledemiyoruz. Malumunuz 4 yıl önce adliyemiz yeni bir binaya taşındı. Bir sürü boş yer varken şu anda boş yer kalmadı. 34 bin 500 metrekare kapalı alanı olan adliyemize şimdi 44 bin 500 metrekarelik ek bina yapıyoruz. Dolayısıyla bu sorunu mahkemeler açmakla, mahkemeler kurmakla çözmek mümkün değil. O sebeple arabuluculuk gibi alternatif çözüm yollarını mutlaka geliştirmemiz gerekir."

Peker, dava yoluna gitmenin aynı zamanda "pahalı" olduğunu da sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından, UNDP uzmanı Baria Ahmed ve Doç. Dr. Şafak Narbay tarafından seminer verildi. - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk ve Farkındalık Yaratma Semineri' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement