Jeopolitik riskler nedeniyle Ortadoğu pazarlarında büyük kayıplar yaşayan ihracatçıları, şimdi de alternatif Batı Afrika pazarlarında ortaya çıkan "ebola salgını" korkutuyor. İhracatçıların ebola salgını endişelerinin yanında, taşımacılık firmalarının da navlunları artırmaya hazırlandıkları belirtiliyor.
Çimento, Seramik, Cam ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği'nin (ÇCSİB) Ocak-Temmuz ihracat verilerini değerlendirmek üzere düzenlenen toplantıda konuşan ÇCSİB Başkanı Bahadır Kayan, birlik ihracatının ilk 7 ayda, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 azalarak 1.9 milyar dolara gerilediğine işaret etti.
Birliğin en büyük pazarı olan Irak'a ihracatın ise, ülkedeki siyasi istikrarsızlık nedeniyle yüzde 24 azalarak 157 milyon dolara indiğine dikkat çeken Kayan, en fazla ihracat kaybının yüzde 35 ile Libya ve yüzde 27 ile Rusya'da yaşandığına dikkat çekti.
Kayan, Irak dışında birliğin en büyük pazarları arasındaki Almanya'ya ihracatın yüzde 21, İngiltere'ye ise yüzde 40 arttığına işaret etti.
ÇCSİB Başkan Yardımcısı Ali Özinönü de konuşmasında, "Firmalarımız Irak ve Rusya'daki kaybı Batı Afrika gibi yeni hedef pazarlarda karşılamaya çalışıyor. Ancak bölgede yaşanan Ebola salgınının sürmesi de ihracatçıları gelecek dönem için endişelendiriyor. Gemi firmaları da bölgeye ulaşım maliyetlerini yükseltmeyi planlıyor" dedi.
Irak ve Rusya'da yaşanan olumsuz tabloya rağmen, çimento ihracatının Suriye ve İsrail'e artarak sürdüğüne dikkat çeken Özinönü, "Suriye'ye ihracatta yüzde 61, Mısır'a ise yüzde 285 oranında bir artış yakaladık. İsrail'e ihracat, yaşanan sorunlara rağmen artarak sürüyor. ABD pazarının yeniden büyümeye başlamasıyla çimento ihracatının yeniden ivme kazandı" dedi.
SERAMİKTE İHRACAT ARTIYOR
Birlik ihracatından yüzde 34 pay alan seramik sektöründe ise, Ocak-Temmuz döneminde yüzde 7 artışla 671 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Kayan, seramik sektörünün Libya'ya ihracatta yüzde 42'lik oranda kayıp yaşadığını, bununla birlikte ABD gibi dev bir pazara yüzde 38 gibi artış kaydettiğini söyledi.
Gerek katma değerli üretim gerekse Seramik Tanıtım Grubu'nun promosyon aktivitelerinin sektör rekabetine olumlu katkı yaptığına değinen Kayan, "Almanya, İngiltere, İtalya ve Fransa gibi ülkelere ihracat artışımız sürdü ve söz konusu ülkelerin seramik ihracatımız içindeki payı yüzde 28'e yükseldi" diye ekledi.
CAM İHRACATINDA İHRACAT YÜZDE 12 ARTTI
Dünya cam ev eşyası üretiminde dünyada üçüncü olan ve birlik ihracatından yüzde 27 pay alan cam sektörü ise Ocak-Temmuz döneminde geçen yıla göre yüzde 12 artışla 532 milyon dolar ihracata imza attı. ÇCSİB Başkan Yardımcısı Haluk Sarıaltın, sektörün en büyük ihracat pazarlarının Batı Avrupa ülkeleri ve Irak olduğunu, İngiltere'ye yüzde 47 oranında artış yaşandığını söyledi.
Sarıaltın, bakırsız ve kurşunsuz üretilen doğa dostu ekolojik ayna, standart çift camlara göre dört kat daha etkin ısı yalıtımı ile daha etkin enerji tasarrufu sağlayan üçlü çiftcam üniteleri gibi ürünlerle doğaya saygılı çevre dostu binalar yaratılmasına olanak sağladıklarını ve uluslararası rekabette öne çıktıklarını söyledi.
CAMDA ÜRETİM DIŞA YÖNELİYOR
Sarıaltın, yükte ağır değerde hafif olan cam sektöründe yatırımları yurt dışına kaydığını belirterek, "Yatırımların Rusya gibi yerel pazarlarda yapılması ağırlık kazandığı için, maalesef Türkiye ihracatına net katma değer yaratan ihracatımızın orta ve uzun vadede azalması gündeme gelebilir. Ayrıca Rusya'da cam üretiminin artması, gümrük vergileri ve tüketimdeki durgunluk, bu ülkeye gelecek beş yıllık ihracatta durgunluk yaşatabilir" dedi. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › İhracatçıyı Şimdi de Ebola Korkusu Sardı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?